Ο Τζόνσον ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων για να δώσει εξηγήσεις για το partygate

Κατά την περίοδο της πανδημίας

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα δώσει εξηγήσεις σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων για την επιβολή προστίμου ύψους 50 λιρών για παραβίαση των κανόνων του lockdown, στο πλαίσιο του σκανδάλου των πάρτι που οργανώθηκαν στις υψηλές σφαίρες της βρετανικής ηγεσίας κατά την περίοδο της πανδημίας όταν ο υπόλοιπος βρετανικός πληθυσμός ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόζει πολύ σκληρά μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που τιμωρείται για παραβίαση του νόμου, ενώ συνεχίζεται η έρευνα του σκανδάλου «partygate» και η επιβολή νέων προστίμων δεν πρέπει να αποκλεισθεί. Παράλληλα, ο βρετανός πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει την λαϊκή ετυμηγορία στις τοπικές εκλογές της 5ης Μαΐου.

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη και απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά την ανακοίνωση της επιβολής του προστίμου για το πάρτι των 56ων γενεθλίων του. Μαζί του πλήρωσαν πρόστιμο και η σύζυγός του Κάρι, και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον για παραπλάνηση του κοινοβουλίου όταν τον περασμένο χρόνο είπε στους βουλευτές ότι όλοι οι κανόνες τηρήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι δεν του είχε περάσει από το μυαλό ότι παραβίασε τον νόμο και αποδέχθηκε «ταπεινά» την επιβολή του προστίμου.

 

Στο κατώφλι...

Πριν από λίγους μήνες, ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε στο κατώφλι της εξόδου από την πρωθυπουργία, αλλά η διεθνής τραγική συγκυρία ανέκοψε την πορεία αυτή. Ο Μπόρις Τζόνσον ανέκαμψε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφού επένδυσε στις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις πρωταγωνιστώντας στην επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Πολλοί είναι οι βουλευτές των Τόρις που θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να επιχειρηθεί η απομάκρυνσή του από την Ντάουνιγκ Στριτ εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια παραμένει, ακόμη και στις τάξεις του δικού του πολιτικού στρατοπέδου, όπως μαρτυρά η παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γουόλφσον, ο οποίος αποχώρησε λόγω «των διαστάσεων, του πλαισίου και της φύσης» των παραβάσεων.

Αλλά το σίριαλ του partygate δεν έχει τελειώσει, ούτε η αγανάκτηση των βρετανών πολιτών που δοκιμάσθηκαν σκληρά από τις θυσίες και τους περιορισμούς του lockdown.

 

«Ψεύτης»

Δημοσκόπηση της J L Partners για την εφημερίδα The Times δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων διατηρεί αρνητική άποψη για τον Μπόρις Τζόνσον, έναντι 16% που διατυπώνει θετική γνώμη. Το πιο κοινό επίθετο που χρησιμοποιούν οι ερωτηθέντες για το πρόσωπό του είναι «ψεύτης».

«Η οργή δεν έχει υποχωρήσει», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Τζόνσον.«Πολλά από τα αρνητικά σχόλια προέρχονται από ανθρώπους που στο παρελθόν τον συμπαθούσαν, αλλά πλέον έχουν αλλάξει γνώμη».

Αλλά ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι προστατευμένος ούτε από μία κοινοβουλευτική διαδικασία με στόχο την αποπομπή του, υπό την μορφή ψηφοφορίας για την σύγκληση της ειδικής επιτροπής που θα κρίνει αν ο βρετανός πρωθυπουργός εν γνώσει του παραπλάνησε την Βουλή των Κοινοτήτων παρουσιάζοντας ποικίλες εξηγήσεις για το σκάνδαλο των πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά πάντα επιμένοντας ότι κανένας νόμος δεν παραβιάσθηκε.

Απέναντι στην βαριά ατμόσφαιρα εναντίον του, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να προβάλει σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τον ρόλο του στην υποστήριξη του Κιέβου, την προσεχή επίσκεψή του στην Κίνα, το αμφισβητούμενο σχέδιό του να στέλνει στην Ρουάντα τους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται παρανόμως στο Ηνωμένο Βασίλειο...

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης