3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ. Ομιλίες Γεροβασίλη, Αχτσιόγλου, Δρίτσα, Σπίρτζη, Μωραΐτη, Μπαλάφα, Αλεξίου, Βλαχάκη, Ρήγα, Παπαδημούλη, Καββαδία, Κάτση, Φωτίου, Ζαχαριάδης, Δούρου, Δανέλλη

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ /Σάββατο 16 Απριλίου 2022, 21:50:46 / / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ομιλίες συνέδρων και την καταμέτρηση των ψήφων στις κάλπες που στήθηκαν για τον τρόπο εκλογής προέδρου και ΚΕ, ολοκληρώνονται οι εργασίες της τρίτης ημέρας του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όλγα Γεροβασίλη: Η κοινωνία μετά από τρία χρόνια ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει

«Το κλίμα στην κοινωνία μεταβάλλεται ραγδαία. Όλο και πιο πολύ, οι πολίτες μάς ζητούν να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Φόβος και ανασφάλεια, τα κύρια συναισθήματα που καταγράφονται. Η Αριστερά, ο προοδευτικός χώρος καλούμαστε να μετατρέψουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα σε ελπίδα για το παρόν και το μέλλον, αλλά με ρεαλισμό, με αξιοπιστία και απτά αποτελέσματα», σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη. Επισήμανε ότι την επόμενη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πήρε την απόφαση για διεύρυνση και μετασχηματισμό, για να προσθέσει ότι «η κοινωνία μετά από τρία χρόνια ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει». «Ο Αλ. Τσίπρας εμφάνισε τους πέντε άξονες των άμεσων προτεραιοτήτων, το απηύθυνε ανοικτά σε όλους. Απαραίτητο για να διαχυθούν αυτά στην κοινωνία είναι να διατυπωθούν από ένα ελκυστικό, φρέσκο, ανανεωμένο κόμμα, σε κάθε τοπική κοινωνία, σε κάθε τομέα της ζωής, σε κάθε κλάδο της οικονομίας», τόνισε. Σημείωσε ότι «για να γίνουν αυτά πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Το κόμμα μας έχει συγκεκριμένες αδυναμίες, για να ξεπεραστούν χρειάζονται και οι απαραίτητες καταστατικές αλλαγές», είπε. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «το συνέδριο μας είναι η τελευταία αλλά και πρώτη στάση μας στη διαδρομή που ξεκινά απ' τη Δευτέρα, τη διαδρομή μας στην κοινωνική και πολιτική πρωτοπορία για την Αριστερά, την πρόοδο, την αλλαγή στον τόπο». Είπε ότι «αυτή η διαδρομή έχει ενδιάμεσο σταθμό που ειναι η νίκη στις επόμενες εκλογές, το σχηματισμό προοδευτικές κυβέρνησης με κορμό το δυνατό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και ενωτικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η νίκη μας θα είναι μια πρώτη νίκη και της κοινωνίας, αλλά θα είναι νίκη και της λογικής και του δικαίου».

 

 

Θ. Μωραΐτης: Ριζοσπαστικό κόμμα είναι το μεγάλο κόμμα που δεν φοβάται να συγκρουστεί

Κάλεσμα να ψηφίσουν μαζικά υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, απηύθυνε ο Θάνος Μωραΐτης μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως είπε, «μεγάλο στοίχημα της Αριστεράς» είναι «τι κόμμα θέλουμε» και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται για θέμα οργανωτικό, αλλά βαθιά πολιτικό. «Θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτό, φιλόξενο σπίτι σε κάθε αριστερό, δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη ή θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ κλειστό, κόμμα στελεχών;», διερωτήθηκε και τόνισε πως «ριζοσπαστικό κόμμα είναι το μεγάλο κόμμα που δε φοβάται να συγκρουστεί». Εξάλλου, ο Θ. Μωραΐτης υπογράμμισε την ανάγκη να χτιστεί μια «νέα παραγωγική συμφωνία» που θα «συγκρουστεί με την παλιά και τη νέα διαπλοκή».

 

 

Έφη Αχτσιόγλου: «Οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους είναι οι πρωταγωνιστές»

 «Το 3ο Συνέδριο διεξάγεται σε μια στιγμή που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά από την οικονομική πολιτική αλλά και από τον αυταρχισμό του οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου που της λέει ότι δεν ζει αυτά που ζει και ότι θα πρέπει για άλλη μία φορά να βάλει πλάτη».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Μας παρακολουθεί η κοινωνία με αγωνία και επιφυλακτικότητα, αλλά και με ελπίδα για διέξοδο, και οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι της αγωνίας της. Πρέπει να έχουμε σχέδιο και έχουμε σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας στις νέες συνθήκες, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για τη μόνιμη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας για την αντιμετώπιση των αναγκών της νέας γενιάς. Οφείλουμε να δεσμευτούμε ότι αυτό το σχέδιο θα το υλοποιήσουμε. Είμαστε αξιόπιστοι, γιατί δεν είμαστε εγκλωβισμένοι στην αυτοδικαίωση της κυβερνητικής μας θητείας. Γνωρίζουμε τους καταναγκασμούς που υποστήκαμε και τους περιορισμούς που είχαμε και ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, πιο ριζοσπαστικές ενέργειες στην εργασία και στην οικονομία. Αυτό  δεν σημαίνει ότι θα κρύβουμε τις αγωνίες μας κάτω από το χαλί. Η κοινωνία μάς παρακολουθεί και γι' αυτό πρέπει να κάνουμε ένα συνέδριο αξιών και όχι αξιωμάτων».  

Αναφερόμενη και στο θέμα της διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Οφείλουμε να διευρυνθούμε, να συναντηθούμε με τον εργαζόμενο που ο Χατζηδάκης τον ονόμασε επιχειρηματία, με τον άνεργο πτυχιούχο που το κατεστημένο δεν τον θεωρεί ανταγωνιστικό, με τον εργολαβικό εργαζόμενο στις τράπεζες, με την μητέρα που δεν μπορεί να αφήσει το παιδί στο σπίτι, με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού που πτωχεύει γιατί δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από την τράπεζα, με την ηθοποιό που για δύο χρόνια δεν δούλεψε λόγω πανδημίας, αλλά δεν της έδωσε κάτι η κυβέρνηση γιατί τις είπε ότι είναι χομπίστρια. Αυτοί και οι ανάγκες τους πρέπει να γίνουν διά του ΣΥΡΙΖΑ οι πρωταγωνιστές του δικού τους και του δικού μας μέλλοντος».

 

 

Θ. Δρίτσας: Λάθος η πρόταση για εκλογή από τη βάση

«Λάθος» χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου για εκλογές από τη βάση ο Θοδωρής Δρίτσας στην παρέμβαση του στο Συνέδριο. «Η πρόταση του προέδρου είναι λάθος. Με καλές προθέσεις, αλλά είναι λάθος. Λάθος σύλληψη, λάθος συγκυρία, είναι λάθος στον τρόπο, λάθος στο χρόνο», τόνισε ο ίδιος, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η εν λόγω πρόταση «δίχασε» τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ προσυνεδριακά και τώρα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Όπως σημείωσε, «χρειαζόμαστε ένα κόμμα ενεργών μελών και όχι εικονικών μελών στο όνομα ότι έτσι είναι πια η κοινωνία», κάτι που αποκάλεσε την «πιο στέρεη βάση για να αναπτυχθεί ο παραγοντισμός και ο καριερισμός». «Πρέπει να αλλάξουμε το κόμμα, να το κάνουμε κόμμα μυρμηγκιών, εργατών. Δεν αποκλείει κανέναν και καμία, ούτε από προέλευση ούτε από απόψεις», συνέχισε ο Θ. Δρίτσας και παρέπεμψε στις παρεμβάσεις των Ν. Φίλη, Ν. Βούτση, Ευκλ. Τσακαλώτου, Π. Σκουρλέτη λέγοντας πως μαζί με τον ίδιο είναι από αυτούς που θεωρούνται «τα βαρίδια του κόμματος». «Δίνουμε μάχη για να ζωντανέψει το κόμμα, να αποκτήσουν τα μέλη δικαιώματα, γνώση, να ψηφίζουν και να αποφασίζουν. Και μέσα από διάφορες διαρροές στημένου μηχανισμού κατηγορούμαστε ότι είμαστε βαρίδια κατα του προέδρου, ότι φροντίζουμε για τις θεσούλες μας», κατέληξε. 

 

 

Α. Καββαδία: Αν έχει κάτι καταφέρει το κόμμα μας, είναι το δικαίωμα στη συμφωνία, τη διαφωνία, τη σύνθεση

Η Αννέτα Καββαδία άσκησε κριτική για «αποδοκιμασίες» που υπήρξαν από συνέδρους προς ομιλητές που εκφράζουν άλλη άποψη και εκτίμησε πως «κάτι πολύ στραβό συμβαίνει στο κόμμα». Είχε προηγηθεί περιστατικό κατά το οποίο σύνεδρος καταφέρθηκε κατά του Θ. Δρίτσα και αποπέμφθηκε από το Σώμα. Η κ. Καββαδία έκανε λόγο για «φωνές» και «τραμπουκισμούς» που «θυμίζουν άλλους χώρους και άλλες εποχές» και «δεν έχουν σχέση με τη ριζοσπαστική αριστερά». «Αν έχει καταφέρει το κόμμα μας κάτι είναι ο σεβασμός και η ανεκτικότητα στην άλλη άποψη, το δικαίωμα στη συμφωνία, τη διαφωνία, τη σύνθεση», τόνισε.

 

 

Χρ. Σπίρτζης: Συντροφικότητα, αλληλεγγύη, καθαρές σχέσεις

«Συντροφικότητα, αλληλεγγύη, καθαρές σχέσεις» είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο του κόμματος. Ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στο θέμα διεύρυνσης κατά 20% υπενθυμίζοντας ότι ψηφίστηκε «ομόφωνα». «Οι αρχές και οι αξίες της Αριστεράς δεν είναι να αλλάζουν τα συμφωνηθέντα κάθε εξάμηνο. Διέπονται από αλληλεγγύη και συντροφικότητα παντού», είπε χαρακτηριστικά. 

«Οι περισσότεροι από μας, απ' όπου κι αν προερχόμαστε, γνωρίζουμε πώς μπορεί να κάνει κάποιος τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που χρειάζεται η χώρα», συνέχισε και αναφέρθηκε στις πολιτικές καταβολές των νέων μελών από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού, όπου διαμόρφωναν τις «κοινωνικές και πολιτικές νίκες του ελληνικού λαού». «Εμείς που βρεθήκαμε στο ΣΥΡΙΖΑ από τους τρεις αυτούς χώρους και άλλους, επιλέξαμε να μην παραδοθούμε ούτε προσωπικά ούτε πολιτικά», υπογράμμισε.

 

 

Γ. Μπαλάφας: Να εμπνεύσουμε, να πείσουμε ότι θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε

«Η χώρα μας βιώνει την κρίση και τις συνέπειες του πολέμου σε αυξημένο βαθμό εξαιτίας της επιθετικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Η αντεπίθεση της Αριστεράς, των προοδευτικών δυνάμεων ειναι αναγκαία και παίρνει τη μορφή της ανατροπής των σημερινών συσχετισμών και της ανάδειξης μιας κυβέρνησης των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων», είπε ο Γ. Μπαλάφας. Σημείωσε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων υπάρχει ανάγκη να καλύπτονται κάποιες προϋποθέσεις, «να εμπνεύσουμε, να πείσουμε ότι θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε». «Χρειαζόμαστε κόμμα σύγχρονο, αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό και ισχυρό». Τόνισε ότι η πρόταση Τσίπρα για εκλογή συλλογικής ηγεσίας από τη βάση εκφράζει εμπιστοσύνη σε όλα τα μέλη. Στο ζήτημα των συμμαχιών είπε ότι η πρωτόγνωρα δύσκολη φάση που περνάει η κοινωνία απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων, την ουσιαστική βελτίωση των συσχετισμών. «Απαιτεί συμμαχίες κοινωνικές και πολιτικές, μόνο με αυτές διαμορφώνεται με σταθερότητα ο προοδευτικός πόλος στο διαχρονικά παρόντα συντηρητικό πόλο», είπε. Σημείωσε ότι «το προσκλητήριο μας είναι προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πέρα και πάνω από προηγούμενες εκλογικές εντάξεις, είναι προσκλητήριο δημοκρατικό και πατριωτικό».

 

 

Σ. Αλεξίου: Όλες οι δυνάμεις σε θέση μάχης

«Οφείλουμε να συζητήσουμε για το κόμμα μας με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Κεντρικός στόχος πρέπει να ειναι να μπουν όλες οι δυνάμεις μας σε θέσεις μάχης για να πετύχουμε την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη», είπε ο Σωτήρης Αλεξίου. Ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ανέφερε ότι «όλα αυτά τα χρόνια οι νέοι και οι νέες δεν είναι διατεθειμένοι να τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί, ότι δεν συμβιβάζονται με λιγότερο ουρανό». Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο νέος γραμματέας Κωνσταντίνος Βλαχάκης «θα καταφέρει να πάει την οργάνωση που στήσαμε με κόπο και αγώνες, πολλά βήματα μπροστά». Υπογράμμισε ότι «η πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος δεν μπορεί να οριοθετείται από τα οργανωτικά μοντέλα αλλά από το πολιτικό σχέδιο» και πως η πρόταση για την εκλογή προέδρου και ΚΕ δεν μπορεί να είναι το κυρίαρχο επίδικο, «χάνουμε το δάσος όταν βάζουμε αυτό το επίδικο ανάμεσα μας και στοιχιζόμαστε γύρω απ' αυτό». Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να σταματήσουμε εδώ και τώρα να αντιλαμβανόμαστε το κόμμα μας ως χώρο παρέμβασης», καθώς το κόμμα «είναι εργαλείο για την παρέμβαση μας στην κοινωνία».

 

 

Κ. Βλαχάκης: Να μετατρέψουμε την αγανάκτηση των νέων σε προοδευτική πρόταση

«Χρέος μας να μετατρέψουμε την οργή και αγανάκτηση των νέων σε μια νέα προοδευτική πρόταση, να τους πείσουμε ότι πρέπει να συστρατευθούμε στην προσπάθεια για πολιτική αλλαγή. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν αρκεί μόνο να αποδομούμε τις ασκούμενες πολιτικές, χρειάζεται να οικοδομήσουμε εναλλακτικό πλαίσιο με αλλαγές που θα πείθουν τη νέα γενιά να αγωνίζεται για την αλλαγή και την ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών», τόνισε ο γραμματέας της Νεολαίας, Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι την επομένη του Συνεδρίου η δουλειά δεν τελειώνει και είναι κρίσιμο καθένας να θέσει εαυτόν σε θέση μάχης, στους χώρους δουλειάς, στα αμφιθέατρα και παντού.

 

Π. Ρήγας: Εμπιστοσύνη στον ιδεολογικό μας προσανατολισμό, ισχυροποίηση του ριζοσπαστικού και προοδευτικού σχεδίου μας

«Το αίτημα της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, πρόσβαση στα επιτεύγματα της νέας εποχής συγκρούονται ευθέως με τις ρατσιστικές ξενοφοβικές και ομοφοβικές ιδέες της συντήρησης», επισήμανε ο Πάνος Ρήγας. Τόνισε ότι οι εξελίξεις καθιστούν αναγκαίο ότι ο προοδευτικός κόσμος δεν μπορεί να περιοριστεί σε ρόλο υπερασπιστή των κατακτήσεων του παρελθόντος, αλλά οφείλει να καταθέτει σύγχρονη εναλλακτική προοδευτική πλατφόρμα. Υποστήριξε ότι οι προτάσεις Τσίπρα είναι το πρώτο βήμα για αντιστοίχιση με τις αλλαγές που έχουν επισυμβεί στην κοινωνία και πως η εκλογή προέδρου και ΚΕ από καθολική ψηφοφορία των μελών σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στις αποφάσεις ενισχύει την ενεργή κομματική συμμετοχή και το ρόλο των μελών. Τόνισε ότι αν έχουμε εμπιστοσύνη στον ιδεολογικό μας προσανατολισμό μπορεί να ισχυροποιηθεί το ριζοσπαστικό και προοδευτικό σχέδιο του κόμματος. Υπογράμμισε ότι το 3ο Συνέδριο μπορεί και πρέπει να είναι συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης και «οφείλουμε να παραμείνουμε καταλύτης ριζοσπαστικών αλλαγών».

 

 

Δ. Παπαδημούλης: Ενότητα και συσπείρωση για τη νίκη στις εκλογές

Την ανάγκη ενότητας και συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον δρόμο προς τις εκλογές υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή ή για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Αυτό που ζητά ο κόσμος και περιμένει από εμάς στο Συνέδριο είναι τι πρέπει να κάνουμε από την Δευτέρα για να ηττηθεί και να φύγει η αποτυχημένη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ελάχιστα απασχολεί την κοινωνία από πού θα εκλεγεί ο πρόεδρος και η ΚΕ του κόμματος. Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στον κόσμο που υποφέρει από την πανδημία, από τον πόλεμο, την ακρίβεια, στις επόμενες εκλογές να νικήσουμε, όχι απλώς να μειώσουμε τη διαφορά από τη ΝΔ. Ενότητα και συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η κοινωνία, πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση, σύγχρονη αριστερή ταυτότητα, καθαρή φυσιογνωμία, όραμα για το μέλλον και τολμηρό πρόγραμμα τετραετίας. Ένα ενωμένο κόμμα με τον Τσίπρα επικεφαλής, αλλά δεν φθάνει μόνο ο Τσίπρας». Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε σε «γιουχαΐσματα και επεισόδιο τραμπουκισμού» κατά τη διάρκεια των εργασιών και σημείωσε «δίχως ενωμένο κόμμα, με σεβασμό της άλλης άποψης και συλλογικότητα δεν κερδίζονται εκλογές. Είναι ευθύνη μας να δώσουμε το σύνθημα όλοι και όλες μαζί. Όσοι καλούν τον Τσίπρα - κύκλοι του κατεστημένου εκτός κόμματος-, να διώξει τα βαρίδια του 3% γιατί έτσι θα καλπάσει προς την εξουσία κάνουν λάθος, και όσοι μέσα στις γραμμές μας αναπαράγουν τέτοια σενάριο κάνουν διπλό λάθος. Για να νικήσουμε και να ξανακυβερνήσουμε εκτός από ενότητα πρέπει να χτίσουμε και αξιοπιστία, αισιοδοξία ναι επανάπαυση όχι. Πρέπει τα παθήματα του 2019 -όταν κάποιοι νόμιζαν ότι θα κερδίσουμε-, να γίνουν μαθήματα. Πρέπει από τη Δευτέρα να δουλέψουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Πρέπει να ολοκληρώσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας που έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Και να ολοκληρώσουμε τον απολογισμό της κυβερνητικής τετραετίας που έμεινε στα συρτάρια της Κουμουνδούρου. Ερχόμαστε από μακριά και πάμε πιο μακριά. Είμαστε υπερήφανοι γιατί ξεκινήσαμε από το 3% και μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα φθάσαμε να κυβερνήσουμε και να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς». Αναφέρθηκε στο θέμα της διεύρυνσης και στην οργάνωση λέγοντας: «Όλοι είναι καλοδεχούμενοι και όλοι μαζί πρέπει να συνεχίσουμε. Είναι ένα Συνέδριο συνέχειας και τομής. Τέρμα στα διορισμένα όργανα, το κόμμα θα λειτουργεί συλλογικά από τα εκλεγμένα όργανα και όλα τα μέλη θα έχουν τα ίδια δικαιώματα χωρίς προνόμια. Ποτέ πια διορισμένα όργανα των 700 μελών. Οφείλουμε από το Συνέδριο να βγούμε πιο ενωμένοι απ' ό,τι μπήκαμε με σύνθεση απόψεων και να δώσουμε σήμα στους αντιπάλους ότι θα νικήσουμε χωρίς να εγκαταλείψουμε την αριστερή μας φυσιογνωμία για να κυβερνήσουμε. Η αριστερή μας ταυτότητα είναι προϋπόθεση για να ξανακυβερνήσουμε». Έκλεισε με προσωπική αναφορά: «Είναι το τελευταίο Συνέδριο στο οποίο συμμετέχω με την ιδιότητα του μέλους της ΚΕ. Θα συνεχίσω να προσφέρω με την τιμητική ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για να έχουμε περισσότερους συντρόφους από τη νέα γενιά, από τους μετανάστες, από τους ΛΟΑΤΚΙ. Θα συνεχίσω να προσφέρω μακριά από κοινοβουλευτικά και κομματικά αξιώματα». 

 

 

Μ. Κάτσης: «Να απαλλάξουμε τη χώρα από το καθεστώς Μητσοτάκη»

«Η μεγαλύτερη μάχη μας είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από το καθεστώς Μητσοτάκη», ανέφερε στην ομιλία του ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Μάριος Κάτσης και πρόσθεσε: «Η κοινωνία περιμένει από εμάς να δώσουμε όλες τις μεγάλες μάχες για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις για το οικονομικό τους επίπεδο, για την υπεράσπιση της δημοκρατία». Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Το σύστημα μετά τις εκλογές του 2019 προσπάθησε να περιθωριοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ -παρότι παρέδωσε μία χώρα σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι παρέλαβε κάτι που πρέπει να θυμίζουμε-, προσπάθησαν την  ήττα του ΣΥΡΙΖΑ να την εκμεταλλευτούν για να μετατρέψουν το πολιτικό σύστημα σε σύστημα του ενάμισι κόμματος. Τώρα ίδιο το σύστημα ποντάρει να μην επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας στο τιμόνι. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενέβη λέγοντας ότι δεν προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας τους μύχιους πόθους του. Οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι έρχεται η πολιτική αλλαγή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και ο Τσίπρας πρωθυπουργός. Θέλουμε ένα κόμμα ανοικτό και σύγχρονο, ένα κόμμα των μελών. Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα και της επιτροπής καταστατικού, σε μία εποχή που το κομματικό φαινόμενο περνά κρίση, υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο για την χώρα και την ελληνική κοινωνία. Δεν περισσεύει κανείς και καμία». 

 

 

Θ. Φωτίου: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, με σοβαρότητα, κοστολογημένα, αλλά με ανθρωπιά, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη

«Όλοι συνομολογούμε ότι πρέπει να φύγει ο Μητσοτάκης και οι ολιγάρχες που τον κρατούν στην εξουσία. Αυτοί περιμένουν τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και γι' αυτό δεν τον αφήνουν να κάνει εκλογές. Γι' αυτό πρέπει να τον αναγκάσουμε εμείς», είπε η Θεανώ Φωτίου. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Συνέδριο φέρνει την ελπίδα για την πολιτική αλλαγή, ότι «το κόμμα μας πρωτοστατεί στα κινήματα ειρήνης» και πως με τη συναυλία αλληλεγγύης έστειλε το μήνυμα ειρήνης σε όλη την Ευρώπη. Σημείωσε ότι «έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», σχολιάζοντας πως «όταν μειώσαμε τις ανισότητες (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) δεν περιμέναμε ότι θα ξαναβλέπαμε αυτή την κατάσταση». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος για τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έλαβε και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό σύστημα για δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας για το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο». «Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να κυβερνήσουμε, με σοβαρότητα, κοστολογημένο πρόγραμμα, ναι, αλλά με ανθρωπιά, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη».

 

 

Κ. Ζαχαριάδης: «Να φέρουμε τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στον κομματικό»

Για ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στη χώρα έκανε λόγο ο Κώστας Ζαχαριάδης, χαρακτηρίζοντας το συνέδριο αυτό ως «απαρχή της πολιτικής αντεπίθεσης» του κόμματος. «Θέλουμε να κυβερνήσουμε ξανά, όχι γιατι έχουμε  εξουσιομανία, αλλά γιατί θέλουμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων», είπε και πρόσθεσε: «Χωρίς εμάς δεν υπάρχει δημοκρατική και προοδευτική διέξοδος. Χωρίς εμάς όχι μόνο η Αριστερά αλλά και η χώρα πάει χρόνια πίσω». 

Ο Κ. Ζαχαριάδης τάχθηκε υπέρ ενός κόμματος «ανοιχτού», «χωρίς ναι, μεν, αλλά», «χωρίς νέους και παλιούς», είπε και τόνισε πως τα νέα μέλη αποτελούν το 1/5 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. «Αν ήθελαν καρέκλες θα απευθυνόντουσαν αλλού», σχολίασε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να έρθει ο «κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στον κομματικό».

 

 

Ρ. Δούρου: «Θέλουμε κόμμα μελών ή κόμμα παραγόντων και στελεχών;»

«Συναντιόμαστε στο πιο κρίσιμο Συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ, έτοιμες και έτοιμοι από καιρό για το μεγάλο βήμα, να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑΣ το μεγάλο προοδευτικό αριστερό κόμμα που θα βάλλει την χώρα στη ρότα της δημοκρατίας και της προόδου», ανέφερε στην τοποθέτησή της η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Πρέπει να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα καθοριστικό και κρίσιμο που προκύπτει αυτές τις δύο ημέρες του Συνεδρίου: θα έχουμε κόμμα των μελών ή ένα κόμμα των παραγόντων και στελεχών. Ποιος θα είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του κόμματος, θα είναι ο πρόεδρος, θα είναι οι παράγοντες ή τα μέλη; Τους παλαιούς που δώσαμε την ψυχή μας, μας κάνει περισσότερο ιδιοκτήτες; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει σε κάποιους λίγους και εκλεκτούς, ανήκει σε όλους που πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα». Αναφερόμενη στις απαραίτητες καταστατικές αλλαγές, σημείωσε ότι «ένα κόμμα που βρίσκεται στον 19ο αιώνα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της εποχής και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Δεν θα γίνουμε φόλοουερς, θα εκμεταλλευτούμε όμως τις νέες τεχνολογίες για να χτίσουμε ένα κόμμα άμεσης και αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας των μελών. Μπορούμε να εκλέγουμε απευθείας τον πρόεδρο; Μπορούμε με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα να αποφασίζουμε τα μέλη του; Η απάντηση είναι ναι μπορούμε». Κλείνοντας απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο λέγοντας: «βλέπω να μετέχουν σύνεδροι που πριν από μερικά χρόνια χρησιμοποιώντας ανοίκειους χαρακτηρισμούς στρέφονταν εναντίον μου. Πρέπει να διατηρήσω την πικρία μου ή να τους αποδεχθώ σαν συντρόφους και συναγωνιστές στον κοινό αγώνα για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση; Όταν απαντάς στο ερώτημα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" με σοσιαλισμό, τότε βάζεις το εμείς πάνω από το εγώ. Παλαιότερα θέταμε το ερώτημα αν όχι τώρα πότε, αν όχι εμείς ποιοι; Η απάντηση και τότε και τώρα είναι η ίδια: εμείς».

 

 

Σπ. Δανέλλης: Ισχυρό κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία, δημοκρατικό, συμμετοχικό, κόμμα των αρχών και των μελών του

Ως «μείζονα κίνδυνο» χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση της ΝΔ «στην εποχή της αβεβαιότητας» ο Σπύρος Δανέλλης, υποστηρίζοντας πως είναι «χρέος και καθήκον» του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει. «Μια προοδευτική κυβέρνηση Τσίπρα, σοφότερη, με σχέδιο προβάλλει ως προϋπόθεση επιτυχούς μετάβασης της κοινωνίας στην εξαιρετικά απρόβλεπτη επόμενη μέρα» δήλωσε και υπογράμμισε πως «όχημα» για να επιτευχθεί ο στόχος είναι ένα «ισχυρό κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία, δημοκρατικό, συμμετοχικό, κόμμα των αρχών και των μελών του». «Η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά για να είναι αποτελεσματική η Αριστερά πρέπει να είναι κυβερνώσα και για να αποβεί χρήσιμη για την κοινωνία, πρέπει να παραμείνει αριστερά», τόνισε.

ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ