Ο Τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών με ειδικότητα την Συντήρηση Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης του 9ου ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ. & 1ου Ε.Κ. ΠΑΤΡΑΣ, για την σχολική χρονιά 2021-22, στο πλαίσιο εξωστρέφειας της σχολικής μονάδας, οι εκπαιδευτικοί κ. Αριστομένης Χατζήπαπας και κ. Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, ανέπτυξαν και υλοποιούν έναν νέο πολιτισμικό θεσμό, με τίτλο: «Συναντήσεις με τον πολιτισμό της πόλης μας».
Αυτήν την φορά οι ενήλικοι μαθητές στις 12-4-22, επισκέφτηκαν το καρναβαλικό εργαστήριο του Δήμου Πατρέων, ένα πολιτιστικό κύτταρο της πόλης μας, με μεγάλες εικαστικές δυνατότητες και με προσωπικό που εργάζεται με μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν.
Η ξενάγηση υλοποιήθηκε από τον κ. Λιβάνη - καλλιτέχνη του εργαστηρίου, ο οποίος μας κατατόπισε και μας περιέγραψε την πολύ ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική διαδικασία της κατασκευής των καρναβαλικών αρμάτων.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
"Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κ. Αριστομένης Χατζήπαπας, ο οποίος ενδιαφέρεται για την σχέση της δημόσιας εκπαίδευσης με τον πολιτισμό, την σημαντική θέση της δημιουργικότητας στην εκπαίδευση των πολιτών καθώς και την σύνδεση της εκπαίδευσης με την πραγματική ζωή, αναφέρει: «Η επίσκεψη του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών με ειδικότητα την Συντήρηση Έργων Τέχνης, στο καρναβαλικό εργαστήριο αποτελεί μια Συμβολική Πράξη, (μέρος της Εκπαιδευτικής πολιτιστικής πρότασης του Εικαστικού Event: Η ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ), την δημιουργία Μαθητείας για την ειδικότητα της Συντήρησης Έργων Τέχνης για το καρναβάλι της Πάτρας. Μια πρωτοποριακή ιδέα για τον πολιτισμό της πόλης μας, την παιδεία, την επιστημονική/ καλλιτεχνική έρευνα, η οποία αναπτύσσει τις εξής διαστάσεις:
α) Την συντήρηση έργων τέχνης για το καρναβάλι (στολές, καρναβαλικά άρματα, αρχειακό υλικό, δημιουργία μουσείου κ.τ.λ) η οποία θα προσδώσει ποιότητα και θα αναβαθμίσει το καρναβάλι της Πάτρας,
β) Την ανάπτυξη ενός νέου επιστημονικού/ ερευνητικού πεδίου για τον τομέα της συντήρησης έργων τέχνης.
γ) Την ανάπτυξη νέων επαγγελματικών και μαθησιακών οριζόντων για το τμήμα της Συντήρησης έργων τέχνης & Αισθητικής αποκατάστασης.
Μην ξεχνάμε ότι: "Ό,τι συντηρείται αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτισμού, της οικονομίας αλλά και της ιστορίας της πόλης μας!!!"».
Ευχαριστούμε όλους τους Ενήλικες Μαθητές για το έντονο ενδιαφέρον τους στον πολιτισμό της πόλης μας, διότι είναι αυτοί που βιώνουν, προωθούν και θέτουν σε εφαρμογή το «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»".