Σε τουλάχιστον 42 ανήλθαν σήμερα οι νεκροί στις Φιλιππίνες από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Μέγκι, η οποία προκάλεσε τεράστιες κατολισθήσεις, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες σημείωσαν ότι τώρα έχουν διακοπεί οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων επειδή σκοτείνιασε.
Εμποδιζόμενα από τη λάσπη και τη βροχή, τα σωστικά συνεργεία πέρασαν όλη την ημέρα σήμερα ψάχνοντας, μερικές φορές με γυμνά χέρια, για επιζώντες σε ορεινά χωριά που έχουν βυθιστεί στη λάσπη.
Στα περίχωρα της Μπέιμπεϊ, τη ζώνη που επλήγη περισσότερο στην επαρχία Λέιτε, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, οι επιχειρήσεις διάσωσης διακόπηκαν καθώς έπεφτε η νύχτα, επειδή ήταν "υπερβολικά επικίνδυνο" να συνεχιστούν στο σκοτάδι και υπό βροχή, δήλωσε η εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών Μαρίσα Μιγκέλ Κάνο.
Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χωριά γύρω από τη Μπέιμπεϊ, 26 αγνοούνται και περίπου 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Τρεις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους στην επαρχία Νέγκρος Οριένταλ και άλλοι τρεις στο νότιο νησί Μιντανάο, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών. Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Στο χωριό Μαΐλχι, κοντά στην Μπέιμπεϊ, βρέθηκαν 14 πτώματα, δήλωσε στο AFP ο λοχαγός του στρατού Καχαρουντίν Καντίλ.
"Σπίτια θάφτηκαν στη λάσπη έπειτα από κατολίσθηση. Έχουμε περισυλλέξει τα περισσότερα από τα πτώματα που είχαν θαφτεί στη λάσπη", πρόσθεσε.
Στην Μπούνγκα, ένα άλλο χωριό στα περίχωρα, μόνον μερικές στέγες σπιτιών ξεχωρίζουν από την κοκκινωπή λάσπη που σάρωσε έναν λόφο με κοκοφοίνικες. Τουλάχιστον 7 από τους κατοίκους της έχασαν τη ζωή τους και 20 αγνοούνται.
Στην Καντάγκνος, επίσης κοντά στην Μπέιμπεϊ, δύο κατολισθήσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων και αδιευκρίνιστο αριθμό αγνοουμένων.
"Σημειώθηκε μια μικρή κατολίσθηση και ορισμένοι κατάφεραν να τρέξουν και να σωθούν και ακολούθησε μια πιο μεγάλη που έθαψε όλο το χωριό", διηγήθηκε σε τοπικό ραδιοσταθμό ο Χοσέ Κάρλος Κάρι, ο δήμαρχος της Μπέιμπεϊ.
"Αναζητούμε πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν 210 σπίτια εδώ", συνέχισε.
Η Απλ Σίνα Μπάινο, η οποία κατάφερε να γλιτώσει από το σπίτι της που πλημμύρισε στην Μπέιμπεϊ, δήλωσε ότι η οικογένειά της προσπαθούσε ακόμη να ανακάμψει από τυφώνα του Δεκεμβρίου.
"Κλιματικές αλλαγές"
"Βρισκόμαστε υποτίθεται εν μέσω της περιόδου ξηρασίας, αλλά η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι τα έχει διαταράξει όλα αυτά", σημείωσε επίσης η Μαρίσα Μιγκέλ Κάνο, η εκπρόσωπος του δήμου της Μπέιμπεϊ.
Σύμφωνα με την ίδια, κατολισθήσεις σημειώνονται μερικές φορές στην αγροτική αυτή περιοχή, αλλά το εύρος αυτών της Δευτέρας προκάλεσε κατάπληξη.
Καθώς ο πλανήτης πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, οι τροπικές καταιγίδες και οι τυφώνες γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Οι κατολισθήσεις κοντά στην Μπέιμπεϊ προκλήθηκαν εκτός των θεωρούμενων ως "επικίνδυνων ζωνών" και πολλοί κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν την ώρα που βρισκόντουσαν στα σπίτια τους, εξήγησε παράλληλα στο AFP ο Μαρκ Τίμπαλ, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.
Η Μέγκι, γνωστή στις Φιλιππίνες με το τοπικό όνομα Άγκατον, είναι η πρώτη μεγάλη τροπική καταιγίδα που πλήττει φέτος τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει συχνά φυσικές καταστροφές.
Η θαλασσοταραχή που προκάλεσε υποχρέωσε δεκάδες λιμάνια να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους και σχεδόν 8.000 άνθρωποι αποκλείστηκαν πριν από τις διακοπές του Πάσχα, μια από τις σημαντικότερες ταξιδιωτικές περιόδους του έτους.
Η χώρα άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της μόλις τον Φεβρουάριο στους εμβολιασμένους τουρίστες από την πλειονότητα των ξένων χωρών, μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων που συνδέονταν με την πανδημία της COVID-19.
Οι Φιλιππίνες, οι οποίες κατατάσσονται μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πλήττονται κατά μέσον όρο από 20 τροπικές καταιγίδες ετησίως.
Οι νεκροί ή οι αγνοούμενοι το 2013 από τον τυφώνα Χαϊγιάν, έναν από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει ποτέ τη Γη, υπολογίζονται σε περισσότερους από 7.300.