Εγκλημα και τιμωρία

της Μαίρης Μακρή*

 

Ένα μήνα τώρα όλος ο κόσμος, ιδιαίτερα η Ευρώπη και περισσότερο εμείς οι Έλληνες (για πολλούς λόγους) παρακολουθούμε το δράμα των πολιτών της Ουκρανίας.

Εμείς οι Έλληνες πολιτικολογούμε με πάθος (έστω και χωρίς σοβαρά επιχειρήμα- τα) πάντα παίρνοντας απόλυτη θέση στο θετικό-αρνητικό πόλο, σε σωστό-λάθος, δίκαιο-άδικο, εμείς και οι άλλοι. Πάντα, απόλυτα σωστοί, με όποια οπτική και αν το βλέπουμε. 

Και τώρα όλοι μεν παραδεχόμαστε τη τραγικότητα του αθώου άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας, όμως υπό διαφορετική γωνία εξηγούμε τα φαινόμενα. Κάποιοι με το πάθος του εξοργισμένου, εδώ και χρόνια, με τα συστήματα που επιβουλεύονται τις ελεύθερες δημοκρατικές προοδευτικές κοινωνίες, κάποιοι άλλοι προσδεμένοι στο «φονιά- δες των λαών Αμερικάνοι» και στη μονοσήμαντη γνωστή αιτία της παγκόσμιας δυστυχίας.

Ας συμφωνήσουμε πως οι λαοί πρέπει να αρνούνται τη φρίκη κάθε πολέμου από όπου κι αν ξεκινάει. Μακάρι ο Ο.Η.Ε. και άλλοι υπερεθνικοί οργανισμοί να μην ήσαν τόσο αδύναμοι… Φοβάμαι πως η γενιά μας δε θα προλάβει κάποια παγκόσμια φιλειρηνική επιβολή. 

Όμως θα μπορούσαμε να δικάσουμε, σε ένα διεθνές δικαστήριο, τον εκάστοτε τσάρο, σουλτάνο, πρόεδρο ή σερίφη που αρχίζει έναν πόλεμο και την καταστροφή μιας κοινωνίας απλών ανθρώπων. Δίκη, λέω, όχι ανάθεμα.

Εγκληματίας πολέμου πάει να πει ; Κάθε πόλεμος-εισβολή είναι έγκλημα. αλλά και κάθε έγκλημα έχει και τιμωρία …..

Ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει και είχε βάλει τις κόκκινες γραμμές του. Μπορεί αυτό να δικαιολογήσει την εισβολή σε μια χώρα ; να γκρεμίζει κατοικίες, σχολεία, θέατρα, νοσοκομεία, σκοτώνει αμάχους, μωρά, να δημιουργεί εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους ; 

Τώρα είναι έγκλημα !!   Έγκλημα και τιμωρία !!

*Βιοχημικός, στέλεχος της Κοινο_Τοπίας

     

 

 

Διαβάστε επίσης