«Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι σφοδρότατες και αναστατώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι «τρία πράγματα θα περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός αυτής της εβδομάδας, Τετάρτη-Πέμπτη. Πρώτα από όλα, θα έχουμε τη συνέχιση της ενίσχυσης σε ό,τι αφορά το ρεύμα και το φυσικό αέριο», «ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η οικονομική ενίσχυση, κυρίως στους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους» και «ο τρίτος πυλώνας είναι η παρέμβαση στα καύσιμα».
Αναλυτικά ο κ. Οικονόμου αναφορικά με την ενίσχυση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο επεσήμανε ότι «θα είναι οριζόντιο το μέτρο. Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο ενισχυμένο, ανάλογα και με τις δυνατότητες που έχουμε».
Όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση στους πιο ευάλωτους τόνισε πως «Αυτά θα είναι χρήματα τα οποία με κάποιον τρόπο απευθείας θα έρθουν στους ανθρώπους για να τους ανακουφίσουν. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία, για να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η περίμετρος. Θα είναι χρήματα που, προφανώς, θα είναι αφορολόγητα, και δεν συμψηφίζονται με καμία οφειλή. Θα τα πάρει ο κόσμος για να ανακουφιστεί από τις ανατιμήσεις που αντιμετωπίζει».
Πρόσθεσε ακόμη πως «ο τρίτος πυλώνας είναι και η παρέμβαση στα καύσιμα. Κι εκεί, όπως σε όλες χώρες της Ευρώπης, έτσι και στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε όλοι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα θα υπάρχει παρέμβαση που θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία. Και εκεί θα υπάρχουν κριτήρια πιο διευρυμένα από τα κριτήρια της προηγούμενης κατηγορίας καταβολής της ενίσχυσης».
Στις διευκρινίσεις που έδωσε απαντώντας και σε επιμέρους ερωτήματα υπογράμμισε πως «ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός. Πολύς κόσμος, όχι λίγος, μέσα σε μία αρκετά απλωμένη περίμετρο εισοδηματικών κριτηρίων, θα πληρώνει τα καύσιμα φθηνότερα απ' ό,τι τα πληρώνει σήμερα. Άρα, σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, πάμε σε μια μεγαλύτερη περίμετρο για ιδιώτες και για επαγγελματίες, ώστε να έχει ο κόσμος μία ενίσχυση, να ανακουφιστεί από αυτές τις υψηλές τιμές».
Καθησυχαστικά ανέφερε πως αυτονοήτως «ο τρόπος ενίσχυσης δεν θα είναι ούτε πολύπλοκος, ούτε δύσκολος, θα είναι εύχρηστος. Μια αρκετά μεγάλη περίμετρος πολιτών θα πληρώνει -εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας ενίσχυσης που η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο, μεθαύριο- ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από αυτά που φαίνονται στην τιμή της αντλίας σήμερα.
Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Eπιχειρούμε να κάνουμε ενδεχομένως και μία παρέμβαση σε ό,τι αφορά και στα επαγγελματικά, για να ενισχύσουμε και τον κόσμο που παράγει, γιατί και αυτός ο κόσμος δοκιμάζεται και μετακυλύει το κόστος στην κατανάλωση. Έχουμε ένα πάρα πολύ σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα. Ο κόσμος τα φέρνει δύσκολα. Περνάμε μέσα από συμπληγάδες».
«Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε λελογισμένα, σώφρονα, να στηρίξουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τους πολίτες, χωρίς να τινάξουμε τη χώρα στον αέρα»
Στο σημείο αυτό ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «η πραγματικότητα είναι ότι τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας. Ενδεχομένως είναι και μπροστά μας. Ζούμε γεωπολιτικές εξελίξεις πρωτόγνωρες, οι οποίες αναστατώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Περνάμε και θα περάσουμε μέσα από συμπληγάδες. Τα προβλήματα είναι μεγάλα για όλους. Οι δυνατότητες που υπάρχουν, όμως, δεν είναι απεριόριστες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά που περνάμε αλλάζουν τη ζωή λιγότερο ή περισσότερο της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε λελογισμένα, σώφρονα, να στηρίξουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τους πολίτες, χωρίς να τινάξουμε τη χώρα στον αέρα. Γιατί, το ζητούμενο είναι να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας τώρα που η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να ξαναείναι ευημερούσα η ελληνική κοινωνία, όταν με το καλό ξαναεπανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Αυτή είναι η ουσία και αυτή είναι και η ευθύνη της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.
«Πέρα από αυτά που γίνονται εδώ απαιτείται και η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία»
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε πως ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και «εκείνο που λέει είναι: ‘Κάντε περισσότερα, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να σταθείτε δίπλα μας τώρα που χάνουμε, με κάποιον τρόπο, ορισμένοι τη γη κάτω από τα πόδια μας. Τώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πράγματα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα συμβούν στην ήπειρό μας, στη γειτονιά μας, στην αυλή της Ευρώπης τον 21ο αιώνα. Προσπαθήστε πιο πολύ'. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τώρα έχουν δοθεί 2,5 δισ.. Έχουμε προβεί σε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων. Ας φανταστούμε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε και την Εισφορά Αλληλεγγύης, αν πληρώναμε και παραπάνω ΕΝΦΙΑ, αν είχαμε και δύο-τρεις μονάδες παραπάνω στους φορολογικούς συντελεστές. Προσπαθούμε με ρεαλισμό, σεμνότητα και ειλικρίνεια να πούμε στον κόσμο: ‘Πράγματι η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και έχει ξεφύγει. Αυτό, όντως, μας οδηγεί στο να κάνουμε πράγματα που να είναι πιο αποτελεσματικά'».
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει τους πολίτες. Και επεσήμανε: «Πουθενά, καμία κυβέρνηση, καμιά χώρα δεν μπορεί να μηδενίσει τις ανατιμήσεις. Όπως και παντού, ο κόσμος δοκιμάζεται, διαμαρτύρεται και ζητάει περισσότερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δίνουμε περισσότερα, μήνα με τον μήνα. Ξεκινήσαμε μόνο με το επίδομα για τη Δ.Ε.Η., φτάνουμε τώρα στην ενίσχυση στους ευάλωτους, θα έχουμε την παρέμβαση στα καύσιμα, έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού. Προφανώς, η κρίση αυτή δεν οφείλεται σε αστοχίες ή σε ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν στο εσωτερικό και δεν έγιναν. Αλλάζει η κατάσταση γεωπολιτικά παντού και ζούμε τις σφοδρές επιπτώσεις του πολέμου. Και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, πέρα από αυτά που γίνονται εδώ, απαιτείται και η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Γι' αυτό και είναι προς τη θετική κατεύθυνση το ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχει συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής»