Πόλεμος στην Ουκρανία: Σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων - Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε 24 ώρες

 

 

Η 18η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία είχε δεκάδες απώλειες ζωών, καθώς 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής (13.03.2022), στην ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, αλλά και ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Brent Renaud, ο οποίος έπεσε νεκρός στο Ίρπιν από πυρά Ρώσων. 

Την ευθύνη για την επίθεση στο Γιαβορίβ ανέλαβε ο ρωσικός στρατός, ανακοινώνοντας ότι σκότωσε «ξένους μισθοφόρους» σε πλήγματα στη δυτική Ουκρανία. 

Την ίδια στιγμή, μέλη των ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών προετοιμάζονται για τον νέο, τέταρτο γύρο συνομιλιών, τη Δευτέρα (14.03.2022)

Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα” των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με το Reuters, αντιπρόσωπος από την Ουκρανία φέρεται να είπε ότι πιστεύει πως θα μπορούσαν να υπάρξουν «αποτελέσματα» από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε τον Ρώσο διαπραγματευτή, Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος συνέκρινε την κατάσταση των συνομιλιών τώρα, με την κατάσταση όταν άρχισαν για πρώτη φορά οι διαπραγματεύσεις και είπε ότι έχει υπάρξει «ουσιαστική πρόοδος».

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του προέδρου, Μικαΐλο Ποντολιάκ, πιστεύει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές με τη ρωσική πλευρά. «Δεν θα υποχωρήσουμε κατ’ αρχήν σε καμία από τις θέσεις μας», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Η Ρωσία τώρα καταλαβαίνει. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά. Νομίζω ότι θα επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά σε λίγες μέρες», τόνισε ο Ποντολιάκ.

Η Ρωσία ζήτησε βοήθεια από την Κίνα

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής, οι Financial Times δημοσιεύουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη όλο και στενότερων δεσμών μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας…

Το Πεκίνο δεν άργησε να απαντήσει ότι προτεραιότητά του είναι να αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία να βγει εκτός ελέγχου.

Σε θέση μάχης ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα – Χτύπησαν λύκειο στο Μικολάγιεφ

Στο μεταξύ, για μεγάλης έκτασης επίθεση είναι έτοιμος ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας:

Υπάρχει ομαδοποίηση ρωσικών πλοίων ανοιχτά της Μαύρης θάλασσας και διαπιστώνεται ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης.

Ετοιμάζεται επίθεση στο Βουλεντάρ, 40 χλμ. βορειοδυτικά της Βολνοβάχα, στην περιοχή του Ντονιέτσκ.

Νωρίτερα την Κυριακή, στην περιοχή, είχαν χτυπηθεί κρατικά κτίρια και ένα σχολείο, ωστόσο τώρα εκφράζονται φόβοι για μαζική επίθεση τις επόμενες ώρες.
Στην Οδησσό αυξάνονται τα οχυρωματικά έργα με τους κατοίκους να προετοιμάζονται για τη νέα επίθεση, που θα έχει στόχο να αποκόψει την Ουκρανία από τον τελευταίο διάδρομο προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν τα χτυπήματα στο Μικολάγιεφ όπου σύμφωνα με πληροφορίες επλήγη λύκειο.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι πέντε πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του εργοστασίου παραγωγής οπτάνθρακα “Avdiivka Coke Plant” που ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρία χάλυβα της Ουκρανίας, τη Metinvest.

Σε ανακοίνωση, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχουν θύματα, αλλά ορισμένες από τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αγωγού, έχουν υποστεί ζημιές και η παροχή θέρμανσης στη γειτονική πόλη Αβντιίβκα έχει διακοπεί.

Παραμένει υπό πολιορκία η Μαριούπολη – Νεκροί πάνω από 2.000 κάτοικοι

Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης, πόλης λιμάνι που τελεί υπό πολιορκία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.

Δεύτερη απαγωγή δημάρχου

Η 18η ημέρα του πολέμου “σημαδεύτηκε” και από την απαγωγή Ουκρανού δημάρχου από Ρώσους στρατιώτες στο νότιο τμήμα της χώρας, δύο ημέρες μετά την απαγωγή ενός άλλου δημάρχου, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Ζαπορίζια.

«Σήμερα, 13 Μαρτίου, στις 0830 τοπική ώρα, ο στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας αιχμαλώτισε τον δήμαρχο της πόλης Ντνιπρορούντνι Εβγκέν Ματβέγιεφ», έγραψε στο Telegram ο Αλεξάντρε Σταρούκ. Το Ντνιπρορούντνι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια.

Την Παρασκευή, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ απήχθη από Ρώσους, που έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη, διότι «αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο και το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Στηρίζουμε την Ουκρανία και σπάμε τα ταμπού – «Ο Πούτιν βλέπει τη δημοκρατία σαν πανδημία»

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ανέφερε ότι «ο Πούτιν βλέπει τη δημοκρατία σαν πανδημία. Μια πανδημία από την οποία φοβάται τη μόλυνση. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας».

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν η Ουκρανία ηττηθεί και ο Πούτιν εγκαταστήσει εκεί μια «κυβέρνηση ανδρεικέλων», ο κύριος Μισέλ τόνισε ότι «υπάρχει μια ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία σήμερα, η πρόκληση είναι να πολεμήσουμε πολιτικά -και στρατιωτικά για τους Ουκρανούς- έτσι ώστε να υπάρχει και αύριο. Προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, μεταξύ άλλων σπάζοντας τα ταμπού μας: Σε δύο εβδομάδες έχουμε βάλει στο τραπέζι ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την παράδοση όπλων, επιπλέον των όσων κάνουν τα κράτη μέλη μεμονωμένα. Σπάσαμε αυτό το ταμπού γιατί το απαιτούσε η κατάσταση. Θέλουμε να δείξουμε δύναμη. Δεύτερο στοιχείο, έχουμε ενεργοποιήσει βαριές οικονομικές κυρώσεις. Κάνουμε το μέγιστο δυνατό και ρεαλιστικό χωρίς να διαπράττουμε μια πράξη που θα επιδείνωνε τη σύγκρουση» και προσέθεσε ότι «η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν αυτή η σύγκρουση γίνει του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, θα οδηγηθούμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ