Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΠΔΕ για την Ημέρα της Γυναίκας

Στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ»

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή, εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με θέμα  «Η έμφυλη βία & σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο» την Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022 στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» στην Πάτρα.

Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν φυσική ή διαδικτυακή παρουσία, τηρώντας όλα τα μέτρα για την προστασία από τη διασπορά του COVID – 19. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής, ο Πρόεδρος του ΟΕΒΕΣ Ν.Α κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Αϊβαλής, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Παππάς, η Υπεύθυνη του ΚΕΘΙ Πάτρας κα. Κοντογεώργη Χρυσούλα, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας ο πατήρ Χριστόφορος Κωλέττης και εκπρόσωπος της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος κα. Ανδρομάχη Ασπρομάλλη. Επίσης, διαδικτυακά παρευρέθηκαν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας & Δωρίδας κ. Αριστομένης Χάρος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου κ. Ιωάννης Βένδρας, ο Γραμματέας Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας κα. Μαργαρίτα Καραγιώργου, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας κα. Γεωργία Πετροπούλου και εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων Αιγιαλείας και του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία - ΣΟΨΥ. Απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας, Τομεάρχης Παιδείας, Θρησκευμάτων & Νεολαίας κ. Σπύρος Σκιαδαρέσης.   

photo_2_11zon.jpg

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα των ΕΓΣΣΕ στο θέμα της έμφυλης βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, καθώς ο πρόσφατος νόμος βασίστηκε σε αυτές και επιπλέον ενσωμάτωσε σχετικές διατάξεις Κοινοτικού Δικαίου. Η ΓΣΕΕ με τις υποστηρικτικές Δομές της (το [email protected], το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ), παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των γυναικών και της φωνής τους στη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. 

Στη συνέχεια, ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η πιο τραγική μάστιγα για τις γυναίκες σήμερα, είναι η έμφυλη βία, που φαίνεται να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ιδιαίτερα στα χρόνια της υγειονομικής κρίσης. Αυτή η μάστιγα δεν γνωρίζει σύνορα, θρησκεία, ηλικία, επίπεδο εκπαίδευσης, κοινωνική τάξη και απειλεί την αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα των γυναικών, ακόμη και τη ζωή τους.

Βασική εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η κα. Μαρία Κουφοπούλου, Νομική Σύμβουλος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η οποία παρουσίασε αναλυτικά το νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας και την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, όπως προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο υπ’ αριθμ. 4808/2021.

photo_6_11zon.jpg

Η Πρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κα. Σταυρούλα Παναγοπούλου-Νικολάου αναφέρθηκε στη στάση των συνδικάτων για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα ένταξης περισσότερων γυναικών στα σωματεία δυναμώνοντας τη συλλογική φωνή και δράση, τα οποία είναι η μόνη πραγματική πηγή δύναμης, αγωνιστικότητας και διεκδίκησης.

 Στη συνέχεια, η Περιφερειακή Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασίας, Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, κα. Βασιλική Σεϊντή, παρουσίασε τον ρόλο του ΣΕΠΕ στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, κ. Κλεομένης Μπάρλος παρουσίασε την θέση των επιχειρήσεων για τo θέμα της έμφυλης βίας. Τέλος, η κα. Χριστίνα Γαλανού, ψυχολόγος από το γραφείο ψυχολογικής στήριξης της Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών εστίασε στις ψυχολογικές προεκτάσεις και επιπτώσεις της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης και στους τρόπους διαχείρισης αυτών. 

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε εκτενής συζήτηση όπου τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου σε χώρους εργασίας και διατυπώθηκαν προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα του. 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ