Ημέρα μνήμης, περισυλλογής και αφύπνισης

THΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ*

8 Μαρτίου. Ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο για ισότητα, δικαιώματα, δικαιοσύνη, κάποιες φορές για τα στοιχειώδη και αυτονόητα πλην ζητούμενα σε εμάς τους πολίτες της Ευρώπης, δυστυχώς ακόμη, εκτός συζήτησης, δυσεύρετα και σπάνια σε πολλές γωνιές της γης τον 21ο αιώνα.

 

Η 8η του Μάρτη και κάθε 8η του Μάρτη θα αποτελεί μια ημέρα μνήμης, περισυλλογής και αφύπνισης, αφιερωμένη στην ισότητα, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Ένα εφαλτήριο για νέους αγώνες, νέες διεκδικήσεις και κατακτήσεις, οι οποίες θα φέρουν τις γυναίκες όλου του κόσμου ένα βήμα εγγύτερα στο μέλλον που δικαιωματικά τους αξίζει.

 

Η 8η του Μάρτη δεν είναι μια μέρα γιορτής. Είναι μια μέρα απότισης φόρου τιμής, αλλά πρωτίστως υπενθύμισης του χρέους μας απέναντι σε όλες τις γυναίκες, γυναίκες του μόχθου, γυναίκες απλές και καθημερινές, γυναίκες που έχουν υποστεί βία και κακοποίηση, γυναίκες που βιώνουν διακρίσεις και ανισότητες, γυναίκες με κοινωνικό έργο, γυναίκες της επιστήμης, της έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών.

Γυναίκες που δίνουν δύσκολες, συνεχείς και συχνά άνισες μάχες για να προχωρήσουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία ένα βήμα πιο μπροστά.

 

ΥΓ.: Σήμερα 8 Μαρτίου η σκέψη είναι και πρέπει να είναι στις μητέρες, συζύγους, γιαγιάδες της Ουκρανίας. Που βιώνουν το δικό τους δράμα. Ας ευχηθούμε ο εφιάλτης αυτός να τελειώσει σύντομα.

 

*Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Διαβάστε επίσης