Όταν οι φίλοι ανακρούουν πρύμναν

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΒΟΛΗ*

 

Προφανώς, η διάθεση απεμπλοκής της Ουκρανίας από ιμπεριαλιστικά σχέδια ολοκληρωτικών καθεστώτων και η στροφή προς τη Δύση αποτελούν, για κάποιους,  ασυγχώρητα αμαρτήματα. Η αυτοδιάθεση ενός κράτους παύει να υφίσταται όταν το αποφασίσει κάποιος ισχυρός που επιβουλεύεται ξένα εδάφη.

Το  πρώτο και αβίαστο  συμπέρασμα που συνάγεται, από τα δραματικά γεγονότα της Ουκρανίας, είναι ότι στα δύσκολα, τελικά,  οι υποτιθέμενοι φίλοι ανακρούουν πρύμναν. Οι συμφωνίες όσο  δύσκολα επιτυγχάνονται, τόσο εύκολα καταπατούνται και οι σύμμαχοι αποδεικνύονται απλοί παρατηρητές.

Ο Ουκρανικός λαός εξαπατήθηκε με την καταπάτηση   του Μνημονίου  της Βουδαπέστης και τη διαφορετική προσέγγιση της  συμφωνίας του Μίνσκ. Οι υποτιθέμενοι εγγυητές μόνο εγγύηση δεν προσέφεραν.

Ο Ουκρανικός λαός δεν ενδιαφέρεται για το αν η Δύση προχωρήσει σε οικονομικές ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας. Αυτός που χάνει την πατρίδα του, που κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, που δεν γνωρίζει το μέλλον των παιδιών του και που προσπαθεί  να σωθεί στα τούνελ του μετρό, δεν νοιάζεται για το αν θα δεσμευθούν τα περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών  και τραπεζών.Ακόμη και η απομόνωση της Ρωσίας από τοσύστημαδιακρατικών τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, που ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, δεν προσφέρει κάποια βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί θέλουν  να δουν συμμάχουςστο πλευρό τους,στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων. Και κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι τώρα,δεν συμβαίνει.

Ας  αναλογιστούμε  ότι σε ανάλογη περίπτωση που θα διακινδυνεύσει η εθνική μας κυριαρχία,  μόνοι μας θα βρεθούμε και ίσως κάποιοι σύμμαχοι και τότε προβούν σε δηλώσεις υποστήριξης η και σε αναγγελία οικονομικών μέτρων σε βάρος του εισβολέα, αλλά μέχρι εκεί.

Δύο στόχους οφείλουμε  να θέσουμε ως χώρα που βρίσκεται διαρκώς υπό  την απειλή κακόβουλων γειτόνων. Ο πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση του οπλοστασίου μας και ο δεύτερος η δημιουργία αξιόμαχου στρατεύματος. Ως προς την επίτευξη του πρώτου στόχου ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Οπλικά συστήματα σύγχρονα και μεγάλης ισχύος που είναι απαραίτητα για τη θωράκισή μας έχουν δρομολογηθεί. Σε ότι αφορά το αξιόμαχο του στρατεύματος θα πρέπει να προσανατολιστούμε προς τη λύση του επαγγελματικού στρατού. Γιατί, τελικά, η μάχη εκ του συστάδην  θα ορίσει τον τελικό νικητή. Το εμπόδιο για κάποιον που συμπεριφέρεται έχοντας ναζιστικές καταβολές είναι η αποτρεπτική σου δύναμη. Αποτρεπτική και όχι μιλιταριστική με στοιχεία επεκτατισμού.

*Ο Κώστας Σβόλης είναι γιατρός - καρδιολόγος και Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό "Πάτρα Ενωμένη"

Διαβάστε επίσης