Εκτακτο Επίδομα, λόγω ακρίβειας: Το παρασκήνιο της απόφασης - Τι θα κρίνει το ύψος του ποσού

 

 

Η ακρίβεια αποτελεί το μεγάλο ...βραχνά για την κυβέρνηση, καθώς η δυσαρέσκεια των πολιτών καθημερινά εντείνεται. Για τον λόγο αυτό μπαίνει στο τραπέζι το έκτακτο επίδομα πριν το Πάσχα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης θα είναι στοχευμένα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι “ο πήχυς θα σταματά εκεί που φτάνουν οι αντοχές του προϋπολογισμού”.

Αυτό είναι το μήνυμα του Μαξίμου εντός και εκτός κυβέρνησης… Ακόμη και σε υπουργούς, βουλευτές και στελέχη, από τους οποίους ζητά να μην καλλιεργούν και οι ίδιοι μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες, που βιώνουν τον εφιάλτη της ακρίβειας. 

“Οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτώνται απόλυτα από την συνολικότερη οικονομική πορεία και τότε θα γίνονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία” δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης.
Υπό αυτό το πρίσμα ελήφθη και η απόφαση για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος το Πάσχα ως “δώρο”, καθώς είναι μέτρο που δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα αφορά αποκλειστικά τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Καταλύτης» οι ρυθμοί ανάπτυξης 

Οι τελικές αποφάσεις για το πόσο θα είναι το έκτακτο επίδομα και τον αριθμό των δικαιούχων θα ληφθούν τον Μάρτιο κι αφού υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τη διαμόρφωση των εσόδων του Φεβρουαρίου και ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ του 2021.

Η χορήγηση του αναμένεται στις αρχές του Απριλίου και σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από αυτό των Χριστουγέννων, που ήταν 250 ευρώ, και να φτάσει τα 300 ευρώ. 
Ο σημερινός σχεδιασμός είναι να το λάβουν, όπως και τα Χριστούγεννα, χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, άνεργοι και δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο συζητείται να τεθούν όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, κάτι που θα περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων.

Αγωνία στο κυβερνητικό επιτελείο…

Το θέμα της ακρίβειας θεωρείται προνομιακό πεδίο για αντιπολίτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ. και τα υπόλοιπα κόμματα, “πιέζοντας” την κυβέρνηση, η οποία έχει συγκεκριμένου εύρους εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτή του μεγάλη, εισαγόμενη κρίση.

Οι βουλευτές γίνονται δέκτες του κλίματος δυσαρέσκειας των πολιτών που βλέπουν το μηνιαίο εισόδημα τους να εξαϋλώνεται, και είναι έκδηλη η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το πολιτικό αποτύπωμα της ακρίβειας, με τα πρώτα “σημάδια” να καταγράφονται και στις δημοσκοπήσεις.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης…

Η Ελλάδα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών φτάνοντας το 5,1% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα. Στις Η.Π.Α. έφτασε το 7,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, ενώ  στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε στο 6,6% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 1991, επιχειρηματολογούν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα παραπέμπουν στα μέτρα των 2 δις που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση μέρους των ανατιμήσεων στην ενέργεια, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών (στο 4,7% για το γ’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) αλλά και στη 2η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ