Χριστίνα Αλεξοπούλου: Επίκαιρη Ερώτηση για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων - Ανοίγει τον Φεβρουάριο η πλατφόρμα

Ομιλία στη Βουλή

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Αχαΐας κας Χριστίνας Αλεξοπούλου σχετικά με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και πώς μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο αυτών και στην επιχορήγησή τους λόγω της απώλειας εσόδων από την πανδημία.

Η κα Αλεξοπούλου στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση των Επίκαιρων Ερωτήσεων, αναφέρθηκε στο ομιχλώδες τοπίο που υπήρχε επί χρόνια ως προς τα ερασιτεχνικά σωματεία, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην γνωρίζουν ποια είναι τα επίσημα και αδειοδοτημένα και ποια όχι. Δυσάρεστο αποτέλεσμα της αταξίας που υπήρχε στο χώρο είναι και οι μεμονωμένες περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων ή κακοποιήσεων από προπονητές και παράγοντες εναντίων αθλητριών, που έχουν δει επιτέλους, το φως της δημοσιότητας. Επισήμανε ακόμη την αγωνία που επικρατεί στους γονείς, οι οποίοι εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε προπονητές που δεν είναι πουθενά επισήμως καταγεγραμμένοι. 

Αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας για τον αθλητισμό που είναι μεγάλες και σε κάποιες περιπτώσεις απειλεί τη βιωσιμότητα των σωματείων αφού παρέμειναν χωρίς δραστηριότητα επί μήνες, με αποτέλεσμα προπονητές και λοιποί εργαζόμενοι να μην πληρώνονται και οι εγκαταστάσεις να μην συντηρούνται.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Αυγενάκης ανέλυσε την αθλητική μεταρρύθμιση που επιτελείται από την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και στο πλαίσιο αυτό, έχει τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά Μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Πλέον αναγνωρίζονται από την Πολιτεία και έχουν δικαίωμα στην απευθείας οικονομική στήριξη από το κράτος. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε δύναμη στη φωνή του ερασιτεχνικού αθλητισμού που αποτελεί τη βάση της αθλητικής πυραμίδας. 

Ο κ. Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι  εντός του Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική Υπουργική Απόφαση για να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα και να μπορεί να δεχθεί νέες αιτήσεις από σωματεία αλλά και επικαιροποιήσεις στοιχείων από τα ήδη εγγεγραμμένα. Σε επόμενο κύκλο επιδοτήσεων θα δοθούν χρήματα και στα επιπλέον σωματεία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αυγενάκης αναγνώρισε και συνεχάρη την κα Αλεξοπούλου για τις πρωτοβουλίες, που έχει πάρει σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών το #Metoo και τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων. Τόνισε ότι είναι στη διάθεσή της για κάθε νέα προσπάθεια προς την εξάλειψη αυτών των φαινομένων από την κοινωνία.

Η κα Αλεξοπούλου στη δευτερολογία της αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την εμπεριστατωμένη απάντηση στην ερώτησή της, μίλησε για το γεγονός ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα 172 σωματεία από την Αχαΐα εγράφησαν στο Μητρώο και έλαβαν περί τα 420.000 ευρώ από το αρμόδιο Υπουργείο προ εβδομάδων. 

Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως ο δρόμος της εξυγίανσης του ελληνικού αθλητισμού δεν είναι εύκολος, αντιθέτως είναι δύσκολος και ανηφορικός. Είναι όμως ένας δρόμος που θα πρέπει να τον ακολουθήσουμε προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μας να απολαμβάνουμε έναν αθλητισμό υγιή, ασφαλή και ανοιχτό για όλους.

 

Διαβάστε επίσης