Aκρίβεια: Η κυβέρνηση αδιαφορεί

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού*

 

H ομπρέλα των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και επαγγελματίες που στροβιλίζονται στη δίνη της παραλλαγής Όμικρον που ετοιμάζεται, σύμφωνα με στελέχη της, να ανοίξει η κυβέρνηση, πρέπει αυτή τη φορά να είναι γενναία και να αποτρέψει δυσμενείς επιπτώσεις με νέα λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας.

Η αναπλήρωση των απωλειών στα έσοδα των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης, αλλά και σε άλλους κλάδους (εμπορικές, τουριστικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μουσικούς κ.α.), επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν με παρεμβάσεις που θα αναχαιτίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις, όσο συνεχίζεται η  εξάπλωση των μολύνσεων .

Ειδικότερα η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει και να αποφασίσει για:

-Μεγαλύτερο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των ζημιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων. 

-Επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας από 820.000 οφειλέτες. 

-«Επιστράτευση» χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα για παροχή φθηνών κεφαλαίων κίνησης με διαδικασίες εξπρές σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες κ.α.

Εκτός από τους κλάδους που προαναφέρθηκαν, προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πρέπει να αποτελέσει και ο ξενοδοχειακός κλάδος, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα στον  καθημερινό αγώνα για την επιβίωση του.

Συμπερασματικά: 

Το τρομακτικό κόστος ζωής επηρεάζει συνεχώς περισσότερους πολίτες και νοικοκυριά και αυξάνει διαρκώς κατά την κορύφωση της πανδημίας και των εξόδων που αυτή δημιουργεί, με αποκορύφωμα τις υπέρογκες επιβαρύνσεις στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, για το μεσοδιάστημα μέχρι την ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οραματική πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση, έχει χάσει τη μάχη με την ακρίβεια. 

Δυστυχώς παίζει  τον ρόλο, ενός κακού διαχειριστή της πραγματικότητας. 

 

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων)

 

 

Διαβάστε επίσης