Η εμφάνιση κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον που απαιτούν βαριά νοσηλεία σήμανε συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.
Οι 4 διασωληνωμένοι συμπολίτες μας χτες, στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Αττικόν με τη μετάλλαξη Όμικρον, θεωρείται σοβαρή εξέλιξη που απαιτεί άμεση δράση.
Η κυβέρνηση αλλά και η επιστημονική κοινότητα εξέπεμψαν νέο sos για την ανάγκη εμβολιασμού όχι μόνο με την πρώτη αλλά και με την τρίτη δόση, καθώς όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ό,τι αν κάποιος δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος είναι ευάλωτος ακόμη και στη μετάλλαξη «Όμικρον», η οποία θεωρητικά είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη «Δέλτα».
870.000 δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπάρχουν ακόμη 870.000 πολίτες δικαιούχοι της τρίτης δόσης, σε σύνολο 5,8 εκατ. πολιτών, που δεν έχουν σπεύσει να την κάνουν. “Όλοι ξέρουμε ότι η 3η δόση απέναντι στην «Όμικρον» δίνει μια πολύ ικανοποιητική κάλυψη απέναντι σε βαριά νόσηση, σε πολύ βαριά συμπτώματα” δήλωσε ο κ. Οικονόμου, κάνοντας εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό.
Είναι πιθανό να δούμε και θανάτους από την “Όμικρον” εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Η εκτίμηση της κυβέρνησης για τους θανάτους
Προβληματισμός υπάρχει και για τον αυξημένο αριθμό θανάτων τον τελευταίο μήνα, οι οποίοι πλέον αριθμούν περίπου 22.400 από την αρχή της πανδημίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας είναι διαρκής η επικοινωνία με τους ειδικούς για το ζήτημα. Η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός των θανάτων συνδέεται καταρχήν με το πολύ υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων, δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το 93% των ανθρώπινων απωλειών αφορούν σε συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή την τρίτη δόση. Επίσης με το χρόνο που τα περιστατικά αυτά πηγαίνουν στα νοσοκομεία αλλά και με τα υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως έχουν, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι συνδέεται “προφανώς με κάποιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.
Βήματα… σημειωτόν για την άρση των μέτρων
Τα κρίσιμα αυτά δεδομένα είναι καταλυτικά για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία επεξεργάζονται οι ειδικοί.
Ως την ερχόμενη Τετάρτη θα μελετήσουν τόσο την επιδημιολογική εικόνα, όσο και την εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία, για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει πλήρως, καθώς δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με ενδεχόμενο πολιτικό κόστος που μπορεί να υπάρξει από μία νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.
Ήδη υπάρχουν φωνές στην επιστημονική κοινότητα που εκτιμούν ότι είναι πιο ασφαλές τα μέτρα που επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά να παραταθούν ως τις 30 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου η άρση των μέτρων, στον χρόνο που θα κρίνουν οι επιστήμονες, συζητείται να είναι σταδιακή… Να ξεκινήσει από την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση για να προχωρήσει, σε δεύτερο στάδιο, και στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τους και στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.
Αλλαγές στη ρύθμιση για τις άδειες ειδικού σκοπού
Την ίδια ώρα, και μετά τη θύελλα αντιδράσεων τόσο σε επίπεδο κομμάτων, όσο και από τους εργαζόμενους, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε αλλαγές στο πλαίσιο για τις άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα, των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορονοϊό.
‘Έτσι, την 4η ημέρα άδειας, που καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ (δηλαδή το κράτος), θα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους, έναντι του 50% που ίσχυε ως τώρα.
Το ημερομίσθιο των 3 πρώτων ημερών θα πληρώνεται από τον εργοδότη κατά το ήμισυ, ενώ η 5η ημέρα επίσης πληρώνεται κανονικά καθώς αφαιρείται από την κανονική τους άδεια.
Επιπλέον, στην περίπτωση νόσησης των ίδιων των εργαζομένων, δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” τους εργαζόμενους που κάνουν χρήση της άδειας, λόγω νόσησης από κορονοϊό, καθώς πρόκειται για αναρρωτική άδεια.