Δήμος Πατρέων: "Μαζί το λαό και τους εργαζόμενους, θα αγωνιστούμε για την ολοκληρωτική κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, αναφέρονται τα εξής:

 

Για την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, που θα πληρωθεί από το λαό, μέσω των ανταποδοτικών.

Με εγκύκλιό του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 20/12/2021, υπενθύμισε στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) όλης της χώρας, ανάμεσά τους βέβαια και στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Αχαΐας, την υποχρέωσή τους για την είσπραξη του «τέλους ταφής» από τους Δήμους - μέλη τους. Αυτό σημαίνει πως η Κυβέρνηση της ΝΔ βάζει σε εφαρμογή από 1/1/2022 το συγκεκριμένο χαράτσι, το οποίο επέβαλλε με το Άρθ. 38 του Ν. 4819/2021. Να θυμίσουμε εδώ βέβαια, ότι πρώτη φορά ο συγκεκριμένος φόρος προβλέφτηκε με το Ν. 4042/2012 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και μετονομάστηκε σε «περιβαλλοντική εισφορά» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το χαράτσι αυτό, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, η οποία στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίησή του και στη μεγέθυνση των κερδών των ομίλων που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς, ενώ συνολικά, το κόστος μετακυλίεται στα λαϊκά στρώματα, μέσω του αντιδραστικού συστήματος «πληρώνω όσο πετάω». Η πολιτική αυτή προβλέπει την εκτίναξη των ανταποδοτικών τελών τα επόμενα χρόνια, ενώ βάζει σε σοβαρή δοκιμασία το Δήμο Πατρέων, που έχει τα χαμηλότερα τέλη ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις πανελλαδικά.

Φυσικά, όλα αυτά «ντύνονται» με το επιχείρημα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος, η υποκρισία του οποίου αποκαλύπτεται πλήρως, αν σκεφτούμε πως η πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβάνει την τροφοδοσία των τσιμεντοβιομηχανιών με απορριμματικά καύσιμα, για τα οποία μάλιστα επιδοτούνται, περιλαμβάνει την καρκινογόνα καύση σε μονάδες αποτέφρωσης αποβλήτων κτλ. Επιπλέον, τιμωρούν με το τέλος ταφής το λαό, ενώ η ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ιδιωτικοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης, ανήκει αποκλειστικά στις ίδιες τις κυβερνήσεις.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, από την πρώτη στιγμή, αποκάλυψε την αντιλαϊκή και άδικη φύση των συγκεκριμένων φόρων, εξέφρασε την αντίθεσή της και προχώρησε σε πλήθος ενεργειών, ώστε να καταργηθούν.

Το θέμα συζητήθηκε αρχικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με απόφασή του ζήτησε την κατάργηση της «περιβαλλοντικής εισφοράς». Η απόφαση αυτή, κοινοποιήθηκε με επιστολές του Δημάρχου στον Πρωθυπουργό, στα κόμματα της Βουλής και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Επιπλέον, ήδη από το Μάη του 2020, με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, στάλθηκε κοινή επιστολή των 5 Δημάρχων της Αχαΐας και του προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ στον Υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποίο ζητούνταν η ανάκληση του φόρου.

Σήμερα, ακόμα μία φορά, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας,  για διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Χρειάζεται ολοκληρωμένος επιστημονικός σχεδιασμός, πανελλαδικός και κατά περιφέρεια, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα. Το κόστος αυτών των προγραμμάτων, πρέπει να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους και όχι από τη διπλή και τριπλή φορολογία των εργαζομένων.

Ως Δημοτική Αρχή της Πάτρας, μαζί το λαό και τους εργαζόμενους, θα αγωνιστούμε για την ολοκληρωτική κατάργηση του τέλους ταφής και κάθε λογής χαρατσιών που επιβάλλονται στη λαϊκή οικογένεια για λογαριασμό του κεφαλαίου, καθώς επίσης θα θέσουμε το θέμα εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους λαϊκούς φορείς.

 

 

 

Διαβάστε επίσης