Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας: Συγκέντρωση υπογραφών "για την απόσυρση της διάταξης που αποκλείει τους ανασφάλιστους από την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας"

Πρωτοβουλία συλλόγων και φορέων

Συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών από συλλόγους και φορείς για την απόσυρση της διάταξης που αποκλείει τους ανασφάλιστους από την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η  Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ)

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πρωτοβουλία συλλόγων και φορέων για την απόσυρση της διάταξης που αποκλείει τους ανασφάλιστους από την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Οι φορείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση της Κυβέρνησης να επαναφέρει τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας σε καθεστώς ανασφάλειας και έκθεσης της υγείας τους σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα: Στις 4/12/2021, σε σχετική τροπολογία του Υπουργείου Υγείας στο νόμο 4865/21 και με τη δικαιολογία της υπέρβασης των εξόδων του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων, από 1/1/2022 οι ανασφάλιστοι δε θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάζονται από ιδιώτες ιατρούς και να συνταγογραφούν εκεί τις εξετάσεις και τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Πολλοί συμπολίτες μας έχουν απωλέσει τη δυνατότητα της ασφάλισής τους, ιδίως την τελευταία δεκαετία και με αφορμή την οικονομική κρίση.

Αυτό το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας βρέθηκε για μια μεγάλη -μνημονιακή- περίοδο (2010-2014) αποκλεισμένο πλήρως από την ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Δικαίωμα στην πρόσβαση είχαν μόνο στις Δημόσιες δομές κι αυτό μόνο σε καταστάσεις που κινδύνευε η ζωή τους και μάλιστα με χρέωση στα εξωτερικά ιατρεία (5 ευρώ για εξέταση, 20 για εισαγωγή και τα νοσήλια περνούσαν στην εφορία!!!).

Από το 2014 δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στις Δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και από το 2016 οι ανασφάλιστοι απέκτησαν το δικαίωμα να εξετάζονται και να συνταγογραφούν αγωγές και εξετάσεις και στους ιδιώτες ιατρούς της γειτονιάς, τους οικογενειακούς τους ιατρούς.

Μέχρι τότε, γίνονταν μαζικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην αποκλείεται αυτό το κομμάτι του πληθυσμού από το σύστημα υγείας. Σε όλη τη χώρα δημιουργήθηκαν Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία (όπως στην πόλη μας του Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Φαρμακείο ή και ειδικά Κοινωνικά Ιατρεία από άλλους φορείς και συλλόγους) προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες των ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε εξετάσεις και φάρμακα. Είχαμε βρεθεί τότε σε απαράδεκτες καταστάσεις: άνθρωποι που δε μπορούσαν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, να κάνουν εξετάσεις ή ακόμα και απαραίτητα χειρουργεία. Άνθρωποι πέθαναν από αυτή τη μεθόδευση της Πολιτείας.

Η επαναφορά στο πριν το 2016 καθεστώς, σήμερα, εν μέσω πανδημίας και ουσιαστικής υποβάθμισης του υποστελεχωμένου σε ιατρούς και προσωπικό ΕΣΥ, θα προκαλέσει την επιδείνωση της υγείας αυτών των συμπολιτών μας:

Οι ιδιώτες ιατροί θα χάσουν την επαφή με τους ασθενείς τους μιας και ένα βασικό κομμάτι της ιατρικής εξέτασης, η συνταγογράφιση, παρ’ ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της στη βάση της ιατρικής δεοντολογίας, θα αφαιρεθεί παρανόμως.

Οι Δημόσιες Δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων) θα υποστούν υπέρμετρο φορτίο, μιας και το λιγοστό προσωπικό τους έχει επιφορτιστεί ήδη με την αντιμετώπιση της υπάρχουσας νοσηρότητας, την παρακολούθηση της COVID 19 λοίμωξης και τον εμβολιασμό έναντι αυτής. Λειτουργούν λιγότερα τακτικά ιατρεία από την αρχή της Πανδημίας.

Αποτέλεσμα αυτών θα είναι η εκτόξευση των αναμονών των ραντεβού στις δημόσιες δομές και η αντιδεοντολογική εμπλοκή δύο ιατρών στη συνταγογράφηση (άλλος εξετάζει κι άλλος συνταγογραφεί). Αυτή η διαδικασία θα σημάνει την καθυστέρηση προμήθειας φαρμάκων για βασικές νόσους της κοινότητας και όχι μόνο, καθώς και την αδυναμία διενέργειας βασικών εξετάσεων. Πολλοί από τους πολίτες αυτούς θα αναγκαστούν να αγοράσουν αυτές τις υπηρεσίες ή να περιορίσουν τις «ανάγκες» τους.

Με λίγα λόγια, θα επιδεινωθεί η υγεία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας και θα εκτεθούν εν μέσω πανδημίας στο συνωστισμό των νοσοκομείων.

Η πρόσβαση σε επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη και δεν την διαπραγματευόμαστε για κανένα λόγο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τη σχετική διάταξη και δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε κάθε ενέργεια προκειμένου να επιτύχουμε αυτή την κοινωνική απαίτηση.

 

Οι φορείς:

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ-ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν.ΑΧΑΙΑΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΤΟΥ CROHN ΚΑΙ ΕΛΚΩΔΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ ΑΧΑΪΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν.ΑΧΑΪΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΪΑΣ 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

 

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στο email [email protected]

 

Διαβάστε επίσης