Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των μεταναστών για να εκφραστεί αλληλεγγύη στα ταξικά μας αδέρφια

 

 

Τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών, Κεντρικού Τομέα και Δυτικής Αττικής επισκέφθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Συνοδευόταν από τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη και Θέμη Γκιώνη, τον Μάκη Μακρή, μέλος της ΚΕ και την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης στις 18 Δεκέμβρη και με δεδομένες τις σοβαρές, αρνητικές εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, το ΚΚΕ προγραμμάτισε σειρά σχετικών παρεμβάσεων.

Στο χώρο τον υποδέχτηκαν ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ελλάδας και ο πρόεδρος του Σωματείου Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Αλ. Δρόσος, που τον ξενάγησαν στους χώρους της Διεύθυνσης όπου ήταν εμφανές το κτιριακό πρόβλημα, αλλά και το πρόβλημα υποδομών της Υπηρεσίας που εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατ' αρχάς συναντήθηκε με τον διευθυντή της Υπηρεσίας, Ηλία Χρονόπουλο και με προϊσταμένους τμημάτων. Όλοι με μια φωνή τού κατήγγειλαν τη σοβαρή υποστελέχωση, την κάλυψη των αναγκών με συμβασιούχους υπό διαρκή ομηρία, τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές π.χ. το πολύ αργό ίντερνετ που δεν καλύπτει ανάγκες ούτε για οικιακή χρήση και που δεν τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματα μεταναστών και προσφύγων, αλλά και την εξώθηση αυτών σε ιδιωτικά γραφεία λογιστών και δικηγόρων προκειμένου να διευθετούν τις αιτήσεις τους. Ο Ηλ. Χρονόπουλος αφού επισήμανε την πάγια στήριξη του ΚΚΕ στη διεκδίκηση από μέρους τους λύσεων στα οξυμένα προβλήματα, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες άδειες διαμονής βρίσκονται σε αναμονή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους που τις περιμένουν. Όπως τόνισε, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσωπικό αφού σε αυτή την περίπτωση τη φυσική ουρά αντικαθιστά η ψηφιακή ουρά.  

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε σύσκεψη με εργαζόμενους και εκπροσώπους Κοινοτήτων Μεταναστών. 

Η Λίντα Νιόνγκο, πρόεδρος των γυναικών από το Κονγκό, ο Ντόναλντ Έντουαρντ, πρόεδρος των Νιγηριανών στην Ελλάδα, ο Σαμσιντίν Ιντρίσου, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, ο Χασάν Ραζά από το Πακιστάν, ο Σαουάφ από την Αίγυπτο, όλοι τους είχαν έναν καλό λόγο να πουν για την τιτάνια προσπάθεια των εργαζομένων της Υπηρεσίας που τη χαρακτήρισαν σαν το «δημαρχείο» τους. Τόνισαν με τη σειρά τους ότι οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στον όγκο της δουλειάς. Οι άδειες παραμονής έχουν καθυστερήσει πολύ να ανανεωθούν και πολλοί μετανάστες αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα στις δουλειές τους, καθώς οι εργοδότες δεν καλύπτονται με τις παρατάσεις. Έθεσαν ακόμα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση των παιδιών τους, στον αποκλεισμό τους από προνήπια και Νηπιαγωγεία, κάτι που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις οικογένειές τους αφού δεν έχουν πού να τα αφήσουν. Επιπλέον, μίλησαν για την ανυπαρξία διαδικασιών ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία, με πολλούς να ζουν δεκαετίες στην Ελλάδα αλλά να μη δικαιούνται υπηκοότητα, ενώ οι σχετικές εξετάσεις για την απόκτησή της είναι εξαιρετικά δύσκολες. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε μαζί, αρκεί να μας δεχτείτε, είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει» σημείωσε η Λίντα. «Χωρίς χαρτιά δεν προχωράει η ζωή μας», τόνισε ο Ντόναλντ, προσθέτοντας πως οι μετανάστες θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της Υπηρεσίας. 

Από την πλευρά των εργαζομένων τοποθετήθηκαν μόνιμοι και συμβασιούχοι, επαναλαμβάνοντας τα ζητήματα που νωρίτερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε πληροφορηθεί από τον διευθυντή και τις προϊσταμένες της Υπηρεσίας: Υποστελέχωση, ομηρία των συμβασιούχων, ζητήματα υλικοτεχνικού εξοπλισμού κλπ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων και των μεταναστών και δεσμεύτηκε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως κάνει μέχρι τώρα, θα συνεχίσει να παλεύει για την ικανοποίησή τους.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, τονίζοντας ότι είναι ταξικά αδέρφια των Ελλήνων εργαζομένων. Όπως είπε, το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον, γιατί όσο οξύνονται οι ανταγωνισμοί, θα φέρνουν νέους πολέμους και επεμβάσεις και αυτό θα δημιουργεί προσφυγιά.

Διαβάστε επίσης