«Είμαστε σε μία φάση πολύ μεγάλης πίεσης στο ΕΣΥ. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα δείχνουν να πέφτουν, ωστόσο το Σύστημα Υγείας πιέζεται πάρα πολύ, κόσμος νοσηλεύεται, νοσεί βαριά, βρίσκεται στις εντατικές, διασωληνώνεται,... Χθες είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό απωλειών, αυτό το δυσάρεστο γεγονός. Έχουμε πει απ' την αρχή ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης μαζί με την τήρηση των μέτρων και την προσπάθεια που κάνουμε για τη στήριξη του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα είναι οι βασικές συνιστώσες με τις οποίες προσπαθούμε να ανασχέσουμε και την επέκταση της λοίμωξης αλλά να αντιμετωπίσουμε και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ». Αυτά τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, κληθείς να σχολιάσει τον μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών των τελευταίων ημερών.
Τόνισε ταυτόχρονα πως: «Εμβολιάζεται ο κόσμος κι αυτό είναι το θετικό. Στην ηλικιακή ομάδα 60 και πάνω, μετά την επιβολή της υποχρεωτικότητας, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί γύρω στους 130.000-140.000.
Υπάρχει ένας ικανοποιητικός ρυθμός. Θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους να πείθουμε τους ανθρώπους ότι πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τους δίνει η επιστήμη. Πάνω από 300 κινητά συνεργεία εμβολιασμού εδώ και μήνες βρίσκονται σε όλη την επικράτεια κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση. Έχουν γίνει περίπου 37-38 χιλιάδες εμβολιασμοί κατ' οίκον και θα γίνουν και πολύ περισσότεροι. Ό, τι χρειάζεται και στη διάσταση της πειθούς και στη διάσταση της διευκόλυνσης για το εμβόλιο αλλά και στην τήρηση των γενναίων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα γίνει ώστε να φθάσουμε τα ποσοστά εκείνα της εμβολιαστικής κάλυψης που θα μας θωρακίσουν απέναντι στη βαριά νόσηση και στην «Ο» που έρχεται.
Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους να φεύγουν οι οποίοι αν είχαν κάνει το εμβόλιο οι πιθανότητες να μην νοσούσαν βαριά και πάντως να βρίσκονται στη ζωή θα ήταν πολύ περισσότερες όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουμε απ' τις ΜΕΘ, και από τις μελέτες κι από ό,τι έρχεται παγκοσμίως γενικώς από τους αρμόδιους οργανισμούς», είπε χαρακτηριστικά.
Για τους αναλογικά περισσότερους θανάτους ενώ έχουμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, ο κ. Οικονόμου είπε: «Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα η χώρα είναι κάτω από τον μέσο όρο θανάτων όλης της Ευρώπης. Το γεγονός ότι έχουμε αυξημένες απώλειες το τελευταίο διάστημα ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους από τους ειδικούς που καταλήγουν σε διάφορα συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με τον χρόνο που πηγαίνει κανείς στα νοσοκομεία, με το γεγονός ότι έχουμε πάρα πολλούς ανεμβολίαστους σε ηλικιακές ομάδες οι οποίες είναι επικίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να είναι η κατάσταση δύσκολη. Από κει και πέρα οι δυνατότητες του ΕΣΥ είναι συγκεκριμένες. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. τα δύο τελευταία χρόνια, από τις 587 υπερδιπλασιάστηκαν, έχουν πάει στις 1.200 περίπου. Όποια κλίνη Μ.Ε.Θ. υπάρχει στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ., και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, είτε για Covid περιστατικά, είτε για non Covid περιστατικά. Τα τελευταία είναι στις εντατικές των ιδιωτικών νοσοκομείων, με αποτέλεσμα ν' απελευθερώνονται πολύ περισσότερα κρεβάτια Μ.Ε.Θ. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αναμονές στις εντατικές είχαμε και πριν την επιδημία και αυτό το ξέρει ο καθένας. Είχαμε περιστατικά, δυστυχώς, που οι Μ.Ε.Θ. δεν έφταναν για να καλύψουν όταν δεν είχαμε και τον Covid. Έχουμε πίεση και τώρα, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού. Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αξιοποιώντας και σε προσωπικό ό,τι υπάρχει, προκειμένου να στελεχωθούν οι κλινικές και να ενισχυθούν οι Μ.Ε.Θ.. Πήγαμε και σε επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει συνεργασία για να έχουμε κρεβάτια και πέρα του Ε.Σ.Υ., από στρατιωτικά νοσοκομεία, από ιδιωτικές κλινικές. Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια σ' αυτά που παραλάβαμε, βλέποντας τι έρχεται».
«Σε μια φορτισμένη περίοδο που χάνεται κόσμος κάθε μέρα δεν μπορεί για μικροπολιτικούς λόγους να δηλητηριάζει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα»
Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για VIP Μ.Ε.Θ. ο κ. Οικονόμου επεσήμανε: «Διέψευσαν οι ίδιοι οι γιατροί. Βγήκαν και είπαν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αδιανόητοι είναι πέρα από κάθε λογική. Σε ό,τι αφορά την Αντιπολίτευση, καλέσαμε τον κ. Τσίπρα, και τον ξανακαλώ σήμερα, να μας υποδείξει έναν γιατρό, όχι δύο, ούτε δέκα, έναν γιατρό που αποφάσισε ποιος θα πάει σε Μ.Ε.Θ., μετά από πολιτική εντολή. Γιατί κάποια στιγμή σε πράγματα, τα οποία είναι πάρα πολύ ευαίσθητα -σε μια φορτισμένη περίοδο που χάνεται κόσμος κάθε μέρα- δεν μπορεί να έρχεσαι και για μικροπολιτικούς ή λαϊκίστικους λόγους, ή συντεχνιακούς λόγους, να δηλητηριάζεις ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα. Όταν πας με μισόλογα ν' αγκαλιάσεις αυτού του τύπου τις καταγγελίες και να τις υποστηρίξεις, οφείλεις εάν θέλεις να είσαι υπεύθυνος και σοβαρός, να πεις ότι «εγώ εντόπισα αυτόν τον συγκεκριμένο γιατρό, που μετά από πολιτική παρέμβαση πήρε αυτή την απόφαση και έβαλε αυτόν τον ασθενή στη Μ.Ε.Θ.». Αν δεν το κάνεις, οφείλεις ν' ανακαλέσεις και να ταχθείς με καθαρά λόγια απέναντι σ' αυτές τις γελοιότητες, γιατί όπως προκύπτει, περί γελοιοτήτων πρόκειται. Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της, έτσι κι αλλιώς. Αλλά, πολιτικά μιλώντας, οφείλεις ή να γίνεις συγκεκριμένος, ή να πάρεις ουσιαστικές και καθαρές αποστάσεις από αυτές τις γελοιότητες».
Δεν έχουμε να προσθέσουμε αυτή τη στιγμή κάτι άλλο στο πλαίσιο που ισχύει
«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο σ' αυτό. Στηρίζεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στο πώς θα κινούμαστε στους δημόσιους χώρους, εάν είμαστε εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι», απάντησε ο κ. Οικονόμου σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει το testing και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου μπορεί κάθε πολίτης να προμηθευτεί ένα self-test, είτε είναι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος, για να ελέγξει την επιδημιολογική του κατάσταση. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για όσους είναι ανεμβολίαστοι να προσέρχονται για τις θρησκευτικές Λειτουργίες στους ναούς. Και εκεί η Εκκλησία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με τον τρόπο της, και η Πολιτεία με τα ελεγκτικά της όργανα, όπως κάνει και αλλού, κάνουν ό,τι περνάει απ' το χέρι του καθενός, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα, χωρίς να υποδαυλίζουμε αχρείαστες εντάσεις. Ο καθένας στο πλαίσιο του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του, θα κάνει αυτό που πρέπει».
Για τους αυτοαποκαλούμενους «θεματοφύλακες του Συντάγματος»: «Μηδενική ανοχή απέναντι σ' αυτά τα περιστατικά»
«Πρόκειται περί αδιανόητων συμπεριφορών. Tο περιστατικό με αυτόν τον απαράδεκτο τύπο που έκαιγε τα βιβλία, ως άλλος Ναζί στη Χαλκίδα, προκαλεί ανατριχίλα. Είναι πέρα από κάθε λογική, πέρα και έξω από κάθε ανοχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται περί γραφικών τύπων, όμως δεν θα εξαντληθεί η αντιμετώπισή τους στο ότι είναι γραφικοί, γιατί δεν είναι μόνο γραφικοί, είναι επικίνδυνοι. Υπάρχει κίνδυνος να πάρουν κόσμο στο λαιμό τους. Και γι' αυτό, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε και τις τελευταίες αλλαγές που κάναμε στον Ποινικό Κώδικα, τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, είτε αυτό είναι η Ελληνική Αστυνομία, είτε είναι η Δικαιοσύνη, θα κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει να την κάνουν. Ήδη, έχουν προφυλακιστεί τρεις από αυτούς τους περιβόητους «θεματοφύλακες». Για τους άλλους υπάρχουν αυστηροί περιοριστικοί όροι. Δεν ξέρω αν ήταν απολειφάδια - απομεινάρια της Χρυσής Αυγής ή τι άλλα συμπλέγματα μπορεί να έχει ο καθένας μέσα του. Είναι άνθρωποι που κάνουν μεγάλο κακό, είναι επικίνδυνοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αντιμετωπίσει η Πολιτεία με την ελαφρότητα «έλα, μωρέ, τι λέει ο τρελός» ή «ο περιθωριακός» ή «ο γραφικός». Δεν είναι μόνο αυτή η διάσταση. Είναι επικίνδυνη συμπεριφορά και με βάση τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, θα τους αντιμετωπίσουμε, όπως επιβάλλει το Κράτος δικαίου και η συντεταγμένη Πολιτεία. H κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μηδενική ανοχή απέναντι σ' αυτά τα περιστατικά. Πολύ πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή μια τροπολογία, με την οποία υπάρχουν βαριές συνέπειες, για όσους γονείς ή κηδεμόνες στερούν από τα παιδιά τους τη δυνατότητα να πάνε σχολείο επικαλούμενοι τέτοιου είδους ανοησίες. Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας δεν στήριξε αυτή την τροπολογία. Όπως έκανε και για υποχρεωτικότητα για τους εμβολιασμούς, η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι απέναντι. Είτε γιατί θέλει να κλείνει το μάτι σ' αυτά τα κοινά, είτε γιατί εμμένει σε μια αντιπολίτευση χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση απέναντι στην κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως είπε: «Στα δημόσια σχολεία, από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, έχει γίνει ένας άθλος. Όταν ξεκινούσε η χρονιά, κανείς δεν πίστευε ότι και κατά καιρούς θα είχαμε κλειστά μόνο 15-18 τμήματα στα 85.000. Πρώτα και κύρια, αυτό οφείλεται στους εκπαιδευτικούς. Πέρα από το σχέδιο της κυβέρνησης, το πρωτόκολλο που βγάλαμε, τα τεστ που δώσαμε, όλο αυτό το διάστημα που έχουμε το πιο πυκνό testing σε όλη την Ευρώπη, το βασικό και τον κυρίαρχο ρόλο τον έχουν παίξει οι εκπαιδευτικοί. Δεν υπάρχει περίπτωση, η Πολιτεία να μην τους στηρίξει και απέναντι σ' αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές».
ΑΠΕ-ΜΠΕ