Αλ. Τσίπρας: Η νέα γενιά στο επίκεντρο της σύγχρονης, ευρωπαϊκής, δημοκρατικής Ελλάδας που οραματιζόμαστε

 

«Οραματιζόμαστε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος που θα εγγυάται τα δικαιώματα του παιδιού, την ασφάλεια και την ελευθερία του. Ένα κράτος που θα παρεμβαίνει, αμβλύνοντας τις ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη φτώχεια».

      Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί με τίτλο: «Ακούμε τα παιδιά, Σχεδιάζουμε το μέλλον», υπογραμμίζοντας τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το παιδί που έχει καταθέσει στη Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

      Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ειδικότερα ότι κάθε παιδί δικαιούται να μεγαλώνει ελεύθερα και με ασφάλεια, στο καλύτερο δυνατό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, χωρίς φτώχεια, υλικές στερήσεις και αποκλεισμούς, «σε συνθήκες που θα διασφαλίζουν τη δημιουργική και ολιστική του ανάπτυξη».

      Αναφερθείς στα προηγούμενα χρόνια και στο τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρχικά επισήμανε ότι «η δημοσιονομική κρίση και η σκληρή λιτότητα την περασμένη δεκαετία έπληξαν σκληρά τα παιδιά στη χώρα μας», καθώς «σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό παιδικής φτώχειας από 22,8% το 2006 εκτοξεύθηκε στο 28,8% το 2013». Περιγράφοντας την κατάσταση είπε ότι η παιδική φροντίδα στους τομείς υγείας - πρόνοιας ήταν «ελάχιστη» και τα παιδιά των άνεργων και ανασφάλιστων «σταμάτησαν να έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ και σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης», «οι ελλείψεις του Δημόσιου Σχολείου ήταν τραγικές, ενώ δεν υπήρχε καμία μέριμνα για τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά Ρομά».      

      Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ανέτρεψε αυτή την κατάσταση «παρότι σε εξαιρετικά δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες». Ειδικότερα είπε: «Μειώσαμε το ποσοστό παιδικής φτώχειας και το παραδώσαμε το 2019 στο 21,1%, δηλαδή χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν τη κρίση, το 2006. Διπλασιάσαμε όλες τις παροχές και τα κονδύλια για το παιδί, όπως το επίδομα παιδιού και τα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δώσαμε σε όλα τα παιδιά καθολική δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ. Αυξήσαμε τις δαπάνες σε όλες τις βαθμίδες του Δημόσιου Σχολείου με αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών, κυρίως στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το ολοήμερο, το υποχρεωτικό διετές νηπιαγωγείο, τα σχολικά γεύματα».


      Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το παιδί

      Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για το παιδί και τον έφηβο στη βάση αυτού του έργου και πως αυτά αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το παιδί που κατέθεσε το κόμμα στη Βουλή.

      Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι ο πρώτος άξονας του Σχεδίου αφορά τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας για το παιδί. Αυτός περιλαμβάνει:

      -Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις μέλλουσες μητέρες έως τον τοκετό.

      -Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε παιδί με τη γέννησή του.

      -Δωρεάν πρόσβαση στις βαθμίδες της Δημόσιας Υγείας για όλα τα παιδιά, εξασφαλίζοντας δυο οικογενειακούς παιδίατρους σε κάθε δήμο και δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα.

      -Πρόληψη και αντιμετώπιση εξαρτήσεων στους εφήβους, συμπεριλαμβανομένων του εθισμού στα ηλεκτρονικά μέσα και το διαδίκτυο.

      -Μέτρα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

      -Αύξηση του ποσού του επιδόματος στέγης ανά παιδί.

      -Δωρεάν vouchers για όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, με πολλαπλασιασμό των δομών και νέο επίδομα ανατροφής παιδιών προσχολικής ηλικίας.

      -Ισχυρή στήριξη στα παιδιά με αναπηρίες.

      -Στρατηγική για την αποϊδρυματοποίηση ανάπηρων αλλά και μη ανάπηρων παιδιών.

      -Στήριξη παιδιών προσφύγων, μεταναστών και παιδιών σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, όπως τα παιδιά των ρομά.

      Ο δεύτερος άξονας, είπε ο κ. Τσίπρας, αφορά σε ενιαίο δωρεάν συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα, ισότιμα προσβάσιμο από όλα τα παιδιά:

      -Με μικρές σε αριθμό μαθητών τάξεις.

-Με αναβάθμιση των υποδομών.

      -Με καθολική εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και σχολικά γεύματα για όλους τους μαθητές.

      -Με υποχρεωτική 2χρονη προσχολική εκπαίδευση.

      -Με υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση.

      -Με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

      -Με δωρεάν πρόσβαση σε πολιτισμό-αθλητισμό.


      Ο τρίτος άξονας, αφορά στην προστασία των παιδιών από την βία και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας:

      -Με τη λειτουργία των Σπιτιών του Παιδιού.

      -Με την ίδρυση Μονάδων Μέριμνας Νέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων.

      -Με την εκπλήρωση του δικαιώματος των παιδιών 15-17 ετών στην νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

      -Με την ενίσχυση του δικαιώματός τους για επικοινωνία με τον έγκλειστο γονιό.


      Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική Ελλάδα που οραματιζόμαστε, δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρο της τη νέα γενιά», δηλαδή το ίδιο της το μέλλον, όμως χρειάζεται «πίστη, βούληση και σχέδιο για να δώσουμε ασφάλεια και χώρο στις επόμενες γενιές να ζήσουν μια καλύτερη ζωή». «Αποδείξαμε ότι σε πιο δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες και με λιγότερους πόρους κάναμε πολλά βήματα μπροστά», είπε, για να τονίσει ότι «σήμερα, είναι βέβαιο ότι και θέλουμε και ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα». Υπογράμμισε ότι «αυτό δεν είναι απλά πολιτική μας δέσμευση, είναι βαθιά ηθική και κοινωνική μας υποχρέωση».

      Στην εκδήλωση, όπου μιλούν παιδιά και έφηβοι για τα δικαιώματα, τις αγωνίες τους για την εκπαίδευση και τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ζωή τους, συζητούν η αναπληρώτρια Τομεάρχης του κόμματος για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, η αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, η επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας (ΑΠΘ), Κορίνα Χατζηνικολάου, ενώ συντονίζει η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου.

ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης