Παραδοσιακή αχαΐκή μπουγάτσα

Υγιεινή και νηστίσιμη

Οι μπουγάτσες είναι ένα από τα πιο λαχταριστά γλυκά της βόρειας Ελλάδος με καταγωγή από τις Σέρρες.

 

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές σε όλη την υπόλοιπη χώρα, με μπουγάτσες που δεν είναι ακριβώς αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Μια τέτοια είναι και η μπουγάτσα με καταγωγή από την Πάτρα. Έχουν ιδιαίτερο σχήμα, καθώς μοιάζουν οπτικά με μπισκότα ή ατομικά κέικ.

Είναι αφράτες και πεντανόστιμες και θα ξετρελάνουν τα παιδιά καθώς αποτελούν τέλειο σνακ για το σχολείο.

Η αχαϊκή μπουγάτσα είναι υγιεινή και νηστίσιμη, ενώ γίνεται με απλά υλικά, εύκολα και γρήγορα.

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
120 γρ. σπορέλαιο
150 γρ. νερό
120 γρ. χυμός πορτοκάλι
400 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. κανέλα
2 κ.γ. σκόνη γαρίφαλο
2 κ.σ. baking powder
1 κ.γ. σόδα
Ξύσμα πορτοκάλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το σπορέλαιο με τον χυμό, τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, την σόδα και το baking powder χωρίς μίξερ. Αφού το μείγμα γίνει ομογενές, ρίχνουμε την ζάχαρη σιγά-σιγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και τέλος, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε παράλληλα. Στη συνέχεια, ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε την ζύμη σε ίσα κομμάτια των 200 γρ. και τα πλάθουμε σε στρογγυλές μπαλίτσες.

Πάνω σε έναν αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε με την παλάμη την κάθε μπαλίτσα, έτσι ώστε να γίνει στρογγυλή. Πάνω στην κάθε μπαλίτσα, κάνουμε σχεδιάκια και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη.

Ψήνουμε τις μπουγάτσες στην δεύτερη σχάρα του φούρνου, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για 30 λεπτά. Αν θέλουμε να είναι πιο μαλακές οι μπουγάτσες μας, τότε τις ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης