Γκάγκα για την μείωση των τακτικών χειρουργείων έως και 80% λόγω κορονοϊού:«Δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό» - Αντιδράσεις για την οδηγία

Παγώνη: οι γιατροί δεν πρόκειται να δεχθούν μείωση των τακτικών χειρουργείων

«Δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

 

Ξεκαθάρισε πως «απλώς δίνουμε την άδεια στις Διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν – εάν μπορούν – τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη», επισημαίνοντας ότι «δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό, δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία».

 

Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για ένα όγκο ή για ένα τροχαίο

Όπως εξήγησε «μπορούμε να πάμε 20 ή 30 ημέρες αργότερα ένα τακτικό χειρουργείο», ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, ώστε σε αυτό το διάστημα να έχουν καλή περίθαλψη όλοι οι άλλοι ασθενείς», διευκρινίζοντας ότι μια αντικατάσταση κεφαλής μηριαίου, ή μια ορθοπεδική επέμβαση για ένα χρόνιο νόσημα, μπορεί να μεταφερθεί για κάποιες ημέρες, χωρίς να αλλάζει κάτι σημαντικά, αφού δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. «Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για ένα όγκο ή για ένα τροχαίο. Θέλουμε και οι γιατροί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ηρεμία για να μην πιέζονται πάρα πολύ και να είναι καλοί και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν, και οι ασθενείς να έχουν καλή αντιμετώπιση», υπογράμμισε.

«Δεν πετάμε κανένα μπαλάκι σε κανέναν γιατρό. Είναι απολύτως καθορισμένα τα κριτήρια για τα τακτικά και για τα επείγοντα χειρουργεία. Δεν υπάρχει καμία επιλογή ασθενών. Όλοι οι ασθενείς έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται», ξεκαθάρισε η κυρία Γκάγκα.

 

Σε έγγραφό της η κ. Γκάγκα προς τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, προς τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία ζητεί τον περιορισμό των χειρουργείων έως και 80% ανάλογα με τις συνθήκες και με εξαίρεση τις έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

 

capture1111-2.jpg

 

 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως οι γιατροί δεν πρόκειται να δεχθούν μείωση των τακτικών χειρουργείων λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο για τους ασθενείς non covid.

«Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Επειδή ξαναγυρίζουμε όπως πριν ένα χρόνο, δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Πρέπει να γίνουν τα χειρουργεία, οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν και ξέρετε την αγωνία του καθενός. Δεν θα το δεχθούμε αυτό, έχουμε ενημερώσει τον υπουργό. Έτσι μας ενημέρωσαν και εμείς δεν θα το δεχθούμε. Είμαστε γιατροί, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη μάχη και για τους covid και για τους non-covid ασθενείς», είπε στο OPEN το πρωί της Τρίτης.

 

Αντίδραση ΕΙΝΑΠ

Η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το έγγραφο και ζητεί την άμεση απόσυρσή του και την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων. Όπως τονίζει «τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου». «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αυτή πιθανόν είναι εισήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών των κρατικών επιτροπών, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ. Η Ένωση προειδοποιεί ότι η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης