Πολυτεχνείο: Ογκώδης διαδήλωση στην Αθήνα

Ειρηνική η πορεία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, τίμησαν και φέτος την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

 

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 48 ετών από την εξέγερση των φοιτητών, που οδήγησε στην πτώση της Χούντας, κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, το απόγευμα της Τετάρτης.

Η Αθήνα θύμιζε από το πρωί “φρούριο” καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, απ’ όπου και θα περνούσε η μεγάλη πορεία.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13:30. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κλαυθμώνος και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, όπου έγιναν οι προσυγκεντρώσεις του κύριου όγκου των διαδηλωτών.

 

Ογκώδης η διαδήλωση στην Αθήνα

Η μαζική, δυναμική και ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 17:00. Τα συνθήματα “48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή”, “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” και “Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία” κυριάρχησαν στη φετινή κινητοποίοηση.

Λίγο μετά τις 18:15, η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου είχαν παραταχθεί κλούβες της αστυνομίας και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Τα μπλοκ με τους διαδηλωτές, περνούσαν το ένα μετά το άλλο μπροστά από την πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ και πανό. Δέκα λεπτά πριν από τις 20:00, και οι τελευταίοι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενώ ακολούθησε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ.

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος, συμμετείχαν επίσης στην κινητοποίηση.

Εκτιμήσεις από την πλευρά της αστυνομίας, αναφέρουν ότι περίπου 15.000 διαδηλωτές πήραν μέρος στην πορεία.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης