Σήμερα (29.10.2021) το κυρίως πρόγραμμα της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Το… «πρώτο πιάτο» ήταν το ιδιωτικό δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το… «κυρίως» θα «σερβιριστεί» σήμερα στο Μαξίμου, απ’ όπου η επί 16 χρόνια καγκελάριος της Γερμανίας θα πει «αντίο» στην Ελλάδα.
Με θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη, στο σπίτι του πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ είχαν χθες (28.10.2021) βράδυ, μια χαλαρή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας έφτασε στις 8 το βράδυ στην Αθήνα για το ιδιωτικό δείπνο που της παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σήμερα θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ λίγο πριν τις 11 το πρωί η Άνγκελα Μέρκελ θα περάσει και το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Χώρα – “σταθμός” στην 16χρονη θητείας της η Ελλάδα
Η επί 16 χρόνια καγκελάριος της Γερμανίας αποδέχτηκε χωρίς δισταγμό την πρόσκληση που της είχε απεύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο 6ος πρωθυπουργός της χώρας μας με τον οποίο συνεργάζεται η Άνγκελα Μέρκελ και η Ελλάδα είναι ένας… μεγάλος σταθμός στην πολιτική της καριέρα. Οι σχέσεις της ίδιας αλλά και της Γερμανίας με την Αθήνα, ειδικότερα την περίοδο των μνημονίων, πέρασαν πολλές φορτούνες, πριν επέλθει μία… σχετική ηρεμία.
Η επίσκεψη Μέρκελ έχει βασικά, χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων. «Είναι ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
Βασικό θέμα στην ατζέντα η τουρκική προκλητικότητα
Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρώπη, κι ενώ η Κομισιόν εξετάζει μέτρα κατά της Τουρκίας για την προκλητική της στάση στα Βαρώσια.
Ιδιαίτερο βάρος δίνει στην επίσκεψη και το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη της στην Τουρκία και τη συνάντηση της με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο πάντα είχε μια “ιδιαίτερη” πολιτική σχέση. Και στην πρόσφατη επίσκεψη, κράτησε μια στάση… “ισορροπίας” και περιορίστηκε να ζητήσει από την χώρα – “ταραξία” της περιοχής… προσήλωση στον διάλογο «σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Θέση που, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, αναμένεται να επισημάνει και στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας για ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας και να επισημάνει ότι είναι απολύτως μη αποδεκτή η θέση της Τουρκίας για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις γεωστρατηγικές συμμαχίες που χτίζει η Αθήνα αλλά και στις κινήσεις στο ενεργειακό πεδίο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, με τη χώρα μας να φιλοδοξεί να γίνει ο διάδρομος μεταφοράς ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη.
Στο τραπέζι θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, και το μεταναστευτικό αλλά και η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για τους δημοσιονομικούς κανόνες την περίοδο της πανδημίας.
Η… “αυτοκριτική” της Μέρκελ για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα
Μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Μητσοτάκης και Μέρκελ θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον πολιτικό απολογισμό της υπηρεσιακής πλέον, Καγκελαρίου της Γερμανίας, η οποία αναδείχτηκε ηγετική φιγούρα στην Ευρώπη και μια «μοιραία» πολιτικός για την Ελλάδα.
Η ίδια άλλωστε πρόσφατα εξομολογήθηκε ότι η «δυσκολότερη» στιγμή της θητείας της ήταν… «όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα».
Νωρίς το πρωί η Άνγκελα Μέρκελ, όπως είχε ζητήσει, προγραμμάτισε ομιλία σε νέους, στο Γερμανικό Ινστιτούτο “Γκαίτε”.