Φώφη Γεννηματά: «Έφυγε» ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού

Την τελευταία της πνοή άφησε η Φώφη Γεννηματά σε ηλικία μόλις 57 ετών ύστερα από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Τραγική ειρωνεία πως η 25η Οκτωβρίου, η μέρα που έμελλε να «φύγει» η Φώφη Γεννηματά, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού…

 

Σημειώνεται πως το 2008 η Φώφη Γεννηματά είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία καρκίνο του μαστού, ενώ όπως η ίδια είχε πει πως έκτοτε έμαθε να ζει με τον καρκίνο. Η ίδια είχε δηλώσει για τον καρκίνο του μαστού πως: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα. Να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μην γνωρίσει το χάδι σου».

Όπως είπε: «Με έπιανε τρόμος στη σκέψη ότι τα παιδιά μου που απέκτησα με τόσο κόπο και προσπάθεια θα μεγάλωναν χωρίς εμένα».

Η Φώφη Γεννηματά είχε συγκλονίσει λέγοντας πως: «Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα». Μάλιστα, είχε αποκαλύψει πως ο καρκίνος είχε «χτυπήσει» και την αδερφή της.

 

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Αν και όλος ο Οκτώβριος είναι μήνας αφύπνισης για τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600.

Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%.

Ωστόσο, αποτελεί την κυρία αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες, και την υπ’ αριθμόν τρία αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες (τοπικά υποτροπιάζων καρκίνος) ή σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος) είναι πολύ περισσότερες. Τα όργανα στα οποία γίνεται συχνότερα μετάσταση είναι τα οστά (συνήθως το πρώτο σημείο μετάστασης), το ήπαρ, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες.

Στην περίπτωση αυτή, ο ρεαλιστικός στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και η παράταση της ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 50% των ασθενών στις οποίες δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού και ο μέσος χρόνος επιβίωσής τους είναι 18 έως 30 μήνες.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ