Αυξήσεις σε 134.000 συντάξεις έως τις 29 Οκτωβρίου

Οι 3 προϋποθέσεις για αναδρομικά και αυξήσεις

Αυξήσεις σε 134.000 συντάξεις έως τις 29 Οκτωβρίου. «Ζεστό» χρήμα θα δουν τις επόμενες ημέρες χιλιάδες συνταξιούχοι, με το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ καθημερινά να συμπληρώνουν σε καθημερινή βάση το καλεντάρι των πληρωμών.

 

Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού από τις 25 έως τις 29 Οκτωβρίου, δηλαδή μαζί με την πληρωμή των συντάξεων, περίπου 134.000 συνταξιούχοι θα δουν και τις αυξήσεις έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους κατ’ εφαρμογή του νόμου Βρούτση (4670/2020).

Πρόκειται για πολίτες που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου του 2016 και έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Οι συγκεκριμένοι είχαν λάβει τα αναδρομικά τους και εκκρεμούσαν οι αυξήσεις στα μηνιαία ποσά σύνταξης που λαμβάνουν.

 

Οι 3 προϋποθέσεις για αναδρομικά και αυξήσεις

Υπενθυμίζεται ότι για να λάβει ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω τρεις προϋποθέσεις:

· Να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

· Να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 (οι μετά τον Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου).

· Να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι που θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα θα δουν έως και 77,5 ευρώ επάνω τις συντάξεις τους. Η αύξηση θα δοθεί σε βάθος πέντε ετών που ξεκινά από το 2020 και κλείνει το 2024.
Έτσι κάθε έτος οι συνταξιούχοι θα παίρνουν την ετήσια δόση που θα είναι ίση με το 1/5 της συνολικής αύξησης. Στο τέλος του μήνα, όπου πραγματοποιούνται οι τακτικές πληρωμές των συντάξεων οι απόμαχοι της δουλειάς θα λάβουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις για τα έτη 2020 και 2021 ενώ η 3η δόση για το 2022 αναμένεται να καταβληθεί στο τέλος του έτους.

Σημαντικές αυξήσεις θα δουν συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, της ΑΤΕ, της Εθνικής Ασφαλιστικής, της ΔΕΗ, οι συνταξιούχοι Υγειονομικοί του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, του NAT, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ΤΣΠΕΑΘ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ΤΑΤΤΑ.

Εν τω μεταξύ η πληρωμή των αναδρομικών σε περίπου 29.000 συνταξιούχους αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, ενώ προς το τέλος του έτους θα έχει τελειώσει η διαδικασία εκκαθάρισης και για τους περίπου 200.000 παλαιούς συνταξιούχους, εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν την ψήφιση του νόμου 4387/2016. Πάντως, από αυτούς το χρώμα του χρήματος θα το δουν οι περίπου 40.000.

Κι αυτό, γιατί σημαντικός αριθμός δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο πρόσφατος νόμου Βρούτση. Για την ακρίβεια αρκετοί απόμαχοι της δουλειάς έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης, ενώ πολλοί είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και άρα δεν δικαιούνται ούτε αύξηση στην σύνταξη σε μηνιαίο επίπεδο, ούτε αναδρομικά.

 

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης