«...και οι "θεοί" λαθεύουν» - Παρουσιάζεται απόψε το νέο βιβλίο του π. Πρύτανη Σταμάτη Αλαχιώτη, στο Αίθριο του Π. Νοσοκομείου

Το απόγευμα στις 18:30

Σήμερα το απόγευμα στις 18:30 στον φιλόξενο χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ - PEDIO Publishing και το Discover Bookstore για το νέο βιβλίο του π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταμάτη Αλαχιώτη με τίτλο  «...και οι "θεοί" λαθεύουν».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
Ο Μιχάλης Παρούσης, Αν. Καθηγητής φιλοσοφίας, Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Γιάννης Παππάς, φιλόλογος, ποιητής και μεταφραστής.
Ο Φώτης Δημητρόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας.

Τον συντονισμό θα έχει η δημοσιογράφος Ελευθερία Μακρυγένη.

prosklisi.png

Λίγα λόγια γι’ αρχή | Πρόλογος | του π.Πρύτανη Σταμάτη Αλαχιώτη
Ο καθένας μας πιστεύει ή, τουλάχιστον, νομίζει πως ξέρει καλά τον κόσμο του, πιότερο τον κοντινό του, μα μπορεί κάπως και τον απόμακρο του, και δεν έχει ανάγκη από κανένα μυθιστόρημα να τον εμπεδώσει. Κανένας μας, όμως, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, δεν μπορεί να ρίξει τη θωριά του τόσο μακριά που να μπορεί να προμαντέψει προς τα πού τρέχει τη ζωή του ο ξέφρενος σημερινός ρυθμός της περίσσειας εξουσιαστικής σκέψης και της περισσότερης απερισκεψίας του θαυμαστού καινούργιου κόσμου μας.
Μα, θα πείτε, και θα έχετε δίκιο, ο καθένας μας έχει τόσα πολλά να νοιαστεί στην καθημερινότητά του, που είτε πλούσιος είναι είτε φτωχός, του πνεύματος ή του απλού λαού, κανένας μας δεν βρίσκει εύκολα ούτε τον χρόνο μήτε και τη διάθεση να χασομερά με τις αψηλές έγνοιες στα περί κόσμου! Καμιά φορά, βέβαια, πασχίζει να ξεμυτίσει από τον καναπέ μας κάποιο ενδιαφέρον, μια αντίσταση, μα, σαν πάνε να σεργιανίσουν ζευγαράκι, κορδώνονται άξαφνα πάνω του κι αποκοιμιούνται, κι ονειρεύονται.
Την πρωταγωνίστρια του βιβλίου, όμως, την Ειλείθυια, όνομα αρχαίας θεάς, την ξύπνησε ένα δύστροπο, αλλά φιλήδονο, όνειρο: Να γενεί, λέει, κι αυτή θεά με τη σοφία της. Έτσι ορμήνεψε τον παράταιρο γάμο που είδε – τον τρανό επιστημονικό μεγαλοϊδεατισμό της παντρεμένο με μια αγίνωτη ιδέα της.
Από αυτόν τον γάμο γεννήθηκε κι ένα πρωτόγνωρο τρομακτικό «μωρό», που το λέγανε τερατώδες γενετικό όπλο, που το αγάπησε παράφορα, αλλά το έκρυβε από τον τρόμο της. Κάποτε, όμως, το πήραν χαμπάρι οι κουμπάροι, κάποιοι παρακατιανοί πράκτορες του FBI, που τους ταίριαζε γάντι, και της το έκλεψαν να το αναθρέψουν καλά. Κι όταν άρχισε να τσιτσιρίζει επίμονα σαν αυτιστικό –«Να χαθούν οι οχτροί του έθνους!», «Πειραγμένη Φιλοπατρία!», «Θάνατος στους βρικόλακες της εκμετάλλευσης!», «Αλληλεγγύη στους αδύναμους του ντουνιά!»– σάστισαν κουμπάροι και μάνα, και το ντάντευαν πια μαζί…
Μ’ αυτό το «μωρό»-τερατούργημα παραδέρνει αφρόντιστα η Ειλείθυια και μες στις γραμμές του μυθιστορήματος, που του κάνετε τη μεγάλη τιμή να το κρατάτε στα χέρια σας. Εκεί θα την παρακολουθήσετε να προσπαθεί να ματίζει αλογάριαστα την υπερβάλλουσα νοημοσύνη της με τη ροκανισμένη της πια συνείδηση. Εκεί την οδήγησε τελικά το ψεύτικο όνειρό της, να γενεί θεά! Μα, σάμπως είναι η μόνη που βλέπει τέτοια όνειρα; Κι αν όσο πιο πολλοί κάνουν το ίδιο όνειρο, δεν μπορεί να βγει καμιά φορά κι αληθινό; Συμβαίνει καμιά φορά, και θα συμβαίνει πάντα∙ κι όχι μόνο στα παραμύθια…!

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ