ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ " Εν Πάτραις " << Τα κλέφτικα τραγούδια του Γέρου του Μοριά και αρματοσιά των Αγωνιστών του 1821 >>

Με την ευγνωμοσύνη που αρμόζει και θέλοντας να τιμήσει τους αγωνιστές του 1821 η ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ      < Εν Πάτραις> την Κυριακή 26/9/21 γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.


Δεν υπάρχει συνέχεια σε  ένα κράτος, σε μια πατρίδα, αν ξεχνά την ιστορία του. Αν ξεχνά τις ρίζες του, τα ήθη και τα έθιμα του.Αυτά τον καθορίζουν σαν λαό και είναι τα θεμέλια για την εξέλιξη  και την πρόοδό του.
Τα μέλη της Πύλης το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και γιαυτό η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Εθνικό μας Ύμνο και  ήταν τον Γέρο του Μοριά και στην προσφορά του στον αγώνα των Ελλήνων.
Ο ιστορικός κος Χρήστος Δήμτσιος έκανε μια καταπληκτική διάλεξη που καθήλωσε όλους τους θεατές.
Θέμα της διάλεξης ήταν :
«Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: η ζωή και η δράση του Γέρου του Μοριά. Η συμβολή του στην πολιορκία των Παλαιών Πατρών».
 Πιο συγκεκριμένα, η ομιλία θα περιελάμβανε αναφορές στην πολιορκία του Κάστρου των Πατρών, στη μάχη του Γηροκομείου και στη μάχη του Σαραβαλίου. Ταυτόχρονα, μέσα από την πορεία του βίου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, θα αποκαλυφθούν πτυχές της ιδιοφυΐας του και της στρατιωτικής του ικανότητας
Υπήρχε στον χώρο έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, κοσμημάτων και όπλων του κου Νίκου Πλακίδα, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε και αυθεντικές στολές του 1821 και μας έδειξε ποιός ήταν ο πλήρης εξοπλισμός των αγωνιστών.
Στον καταπληκτικό χώρο που πραγματοποιείτο η εκδήλωση σε διάφορα επίπεδα χόρευαν ταυτόχρονα χορούς του Μοριά με Κολοκοτρωναίϊκα τραγούδια, που τραγούδησε υπέροχα ο κος Τάκης Μπαλάσης, το χορευτικό τμήμα των Εκπολιτιστικών συλλόγων Σουλίου και Γομοστού αλλά της Πύλης Πολιτισμού " Εν Πάτραις".
Στην εκδήλωση έλαβε μέρος και η χορωδία της Πύλης τραγουδώντας κλέφτικα τραγούδια.
Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι Φίλοι Πλαγιοτροχαστή Ίππου που κατέβηκαν από τον λόφο και θαύμασε ο κόσμος αυτή την αρχαία ράτσα αλόγων.
Μετά το πέρας των δρώμενων της εκδήλωσης σε άλλο χώρο του κτήματος στήθηκε κλέφτικο γλέντι με σουβλιστά αρνιά.
Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν,  εκ μέρους της ΠΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ " Εν Πάτραις ", η πρόεδρος κα Μαρία Φουρφουρή, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Region of Western Greece κος Ανδρέας Φίλιας και εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Πανοσιολογιώτατος πατήρ Ιερόθεος.

dt7_0.jpg
Επίσης την εκδήλωσή τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Αχαίας κος Άγγελος Τσιγκρής, ο πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφ. ΔΕ, κος Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής & Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής & Δημοσιονομικού Ελέγχου, κος Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων κος Ανδρέας Μάζης και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Super B, κος Κων/νος Βαρδαλαχάκης

dt19_1.jpg

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ