Γερμανία: Συνασπισμό "Φανάρι" και Καγκελάριο Σολτς "δείχνουν" δύο νέες δημοσκοπήσεις

Δυσαρέσκεια για τον υποψήφιο της Χριστιανικής Ένωσης

Κυβερνητικό συνασπισμό «φανάρι» με Καγκελάριο τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς «δείχνουν» δύο νέες δημοσκοπήσεις, στις οποίες ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) φαίνεται να συγκεντρώνει σημαντικό ποσοστό δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με το «Deutschlandtrend» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ συνασπισμού SPD - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP), ο οποίος «θα συνιστούσε μια νέα αρχή για τη χώρα», ενώ μόνο το 18% θα προτιμούσε έναν συνασπισμό «Τζαμάικα», CDU/CSU - Πρασίνων - FDP. Το 24% δεν θεωρεί ότι κάποιος από τους δύο συνασπισμούς υπόσχεται αυτή τη «νέα αρχή». Επιπλέον, ένας στους δύο ψηφοφόρους θεωρεί ότι ο Όλαφ Σολτς θα ήταν ένας καλός Καγκελάριος, σε αντίθεση με το 30% που εκφράζει αντίθετη άποψη.

Σε ό,τι αφορά την τύχη του κ. Λάσετ, το 66% εκτιμά ότι ο αρχηγός του CDU θα πρέπει να παραιτηθεί λόγω της βαριάς ήττας του κόμματός του. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης, το 60% εκφράζει την ίδια άποψη. Μόνο το 23% στον γενικό πληθυσμό και το 26% των ψηφοφόρων του CDU διατυπώνει αντίθετη γνώμη.

Ακόμη δυσμενέστερη είναι η εικόνα στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, με το 59% να τάσσεται υπέρ του συνασπισμού «φανάρι» και μόνο το 20% να διαφωνεί. Το 76% δηλώνει ότι επιθυμεί ως Καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς, ενώ μόλις το 13% θα προτιμούσε τον 'Αρμιν Λάσετ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ZDF, το 61% των ψηφοφόρων του FDP και το 49% των ψηφοφόρων του CDU προτιμούν ως Καγκελάριο τον υποψήφιο του SPD. Επιπλέον, το 63% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παραίτησης του κ. Λάσετ από την ηγεσία του CDU.

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης