Πάτρα: Έναρξη του τμήματος “Αστικής Λαϊκής Μουσικής”

της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών

 

Στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών θα λειτουργήσει και αυτήν τη διδακτική χρονιά 2021-22, σύμφωνα με το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο, το τμήμα:

“Αστικής Λαϊκής Μουσικής-Ρεμπέτικου Τραγουδιού”

- Εναρμόνιση, ρυθμοί, μουσικοί δρόμοι-μακάμια

- Λαϊκή κιθάρα, τρίχορδο μπουζούκι, μπαγλαμάς

στο οποίο διδάσκει ο μουσικός-εθνομουσικολόγος Σπύρος Δελέγκος.

Το τμήμα αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την εκμάθηση ρεμπέτικης-λαϊκής κιθάρας, τρίχορδου μπουζουκιού ή μπαγλαμά, αλλά και ευρύτερα (ανεξαρτήτως του οργάνου που γνωρίζουν, π.χ. ακορντεόν, βιολί κ.ά.) σε όσους θέλουν να αποκτήσουν μια γενική γνώση και αντίληψη του φαινομένου της εναρμόνισης, των μουσικών δρόμων/μακαμιών και των ρυθμών στην προπολεμική και μεταπολεμική αστική λαϊκή μουσική εστιάζοντας κυρίως στο λεγόμενο Ρεμπέτικο (Παν. Τούντας, Μ. Βαμβακάρης, Β. Τσιτσάνης κλπ). Οι γνώσεις αυτές διευρύνουν τον μουσικό ορίζοντα των εκπαιδευομένων στο εν λόγω μουσικό πεδίο και συχνά βρίσκουν εφαρμογή σε αρκετές σύγχρονες δημιουργίες, που έχουν τη βάση τους στη "λαϊκή-παραδοσιακή" φόρμα (π.χ. Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Χαΐνηδες, κ.ά.).

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει 1 διδακτική ώρα ατομικό μάθημα με τον εκάστοτε εκπαιδευόμενο. Για τα μαθήματα η γνώση παρτιτούρας είναι προαιρετική, καθώς μέρος της διδασκαλίας είναι βιωματικού χαρακτήρα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μαθημάτων μέσω video call (Skype, Zoom, Viber κλπ) για ενδιαφερόμενους που ζουν εκτός Πατρών.

Η πολυμελής ορχήστρα “Αστικής Λαϊκής Μουσικής” του ωδείου (έγχορδα, πνευστά, κρουστά κ.ά.), που πραγματοποιεί τις μουσικές της συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση με στόχο τη συναυλιακή παρουσίαση του ρεπερτορίου πάνω στο οποίο εργάζεται, θα λειτουργήσει προς τα μέσα του εκπαιδευτικού έτους κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης.

Οι εγγραφές έχουν αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών στη Ρήγα Φεραίου 7 και στο τηλ. 2610-277740 ή www.fe-odeiopatron.gr

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Σπύρος Δελέγκος είναι υποψήφιος διδάκτορας στη μουσική Ακαδημία Sibelius του Πανεπιστημίου Τεχνών του Ελσίνκι (Sibelius Academy Uniarts Helsinki), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα της “Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας” του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, έχει εισαχθεί στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάχτηκε ελληνική παραδοσιακή μουσική και λάφτα στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, θεωρητικά της “Δυτικής Κλασικής Μουσικής” στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, “Ανατολική” μουσική και “κλασικ” μαντολίνο ιδιωτικώς. Επίσης, γνωρίζει λαϊκή κιθάρα, τρίχορδο μπουζούκι και μπαγλαμά. Από το 1997 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και έχει επιμεληθεί αφιερώματα (“Ελληνική Απόλαυσις: Γιώργος Κατσαρός-Θεολογίτης” (2009, 2013), “Σπύρος Περιστέρης” (2014), "Μελοποιημένη ποίηση: Δ. Καρατζάς & Αντ. Φωστιέρης" (2015), “Απόηχος” (2018) κ.ά.). Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο (“Αδέσποτον” κ.ά.) και έχει αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της ομάδας τέχνης “Σταλακτίτες” (“Ελληνικά λαϊκά παραμύθια”), όπως και αρκετών μουσικών σχημάτων (“Μπάσο-Καντίνι”, “Τρίκυκλο,” κ.ά.).

Είναι καθηγητής μουσικής στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών (2012) και έχει δώσει μια σειρά από μουσικά εργαστήρια σχετικά με την μακάμ τροπικότητα και την εναρμόνιση στο χώρο του ρεμπέτικου (Sibelius Academy University of the Arts Helsinki [2019] κ.ά.). Από το 2016 έχει συγκροτήσει την πολυμελή "Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής" (έγχορδα, πνευστά κ.ά.) και έχοντας την επιμέλεια-ευθύνη αυτής έχει πραγματοποιήσει πληθώρα συναυλιών-αφιερωμάτων (Achaia Clauss, Αγορά Αργύρη, κ.ά.). Στο πλαίσιο της ερευνητικής του ιδιότητας έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις σε διάφορα διεθνή επιστημονικά συνέδρια (εθνο)μουσικολογίας εντός και εκτός Ελλάδας, έχει δημοσιεύσει σε διεθνή ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και παράλληλα είναι μέλος των παγκόσμιων μουσικολογικών οργανισμών ICTM, IMS κ.ά. [Βλ. https://uoa.academia.edu/SpirosDelegos, https://orcid.org/0000-0001-7771-1087]. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, κυρίως από ιστορικής εθνομουσικολογικής σκοπιάς, εστιάζουν σε μουσικό-πολιτισμικά φαινόμενα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Διαβάστε επίσης