Δεν θα συναντήσει τον Ελπιδοφόρο στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης

 

 

Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί το πρωί της Παρασκευής στο Ground Zero όπου εκεί επρόκειτο να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στον απόηχο της δυσαρέσκειας που εξέφρασε η Αθήνα για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του Τουρκικού κέντρου.

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του»

Επισήμως οι λόγοι της μη πραγματοποίησης της συνάντησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Ελπιδοφόρου είναι το ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού προστέθηκε την ίδια ώρα συνάντηση με το Editorial Board της Wall Street Journal.

Ωστόσο είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο λόγω της παρουσίας στα εγκαίνια του Τουρκικού κέντρου.

Μάλιστα σήμερα το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και μετά από σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξέφρασε την ενόχληση της Αθήνας για την κίνηση του κ. Ελπιδοφόρου.

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της» ήταν το λακωνικό σχόλιο του κ. Οικονόμου.

Διαβάστε επίσης «Στην «απομόνωση» ο Ελπιδοφόρος μετά την παρουσία του στο πλευρό του Ερντογάν – Ο Αναστασιάδης ακύρωσε τη συνάντησή τους»

Οι εξηγήσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Στον απόηχο των αντιδράσεων, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής επισήμαιναν πως ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο -και ειδικά της Τουρκίας- τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης