Διονύσης Καρατζάς: "Ο Μίκης, ήταν ένα παιδί..." - Ο διακεκριμένος Πατρινός ποιητής, ξεδιπλώνει στο tempo24 τις αναμνήσεις του από τα 35 χρόνια φιλίας και συνεργασίας με τον μεγάλο Έλληνα μουσικό - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

 

Άγνωστες και ευαίσθητες πτυχές του μεγάλου μας Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, που πλέον "αγκαλιάζει" η γή της Κρήτης, ξεδίπλωσε ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Πατρινός ποιητής Διονύσης Καρατζάς.

Με αφορμή το "ταξίδι" του Μ. Θεοδωράκη στην άλλη ζωή, ο Δ. Καρατζάς, μας υποδέχθηκε στο σπίτι του και μας αποκάλυψε τον "θησαυρό" που φυλάει από τα 35χρόνια συνεργασίας του με τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και τα ντοκουμέντα που κρατά σαν φυλαχτό από τη βαθιά και ειλικρή φιλία που τους συνέδεε όλα αυτά τα χρόνια. 

Ο Δ. Καρατζάς, στο σπίτι του στην Πάτρα, στέκεται μπροστά στους δίσκους του Μίκη Θεοδωράκη που "ντύθηκαν" με τους στίχους του  

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη 

Σεμνός και απλός, ο Διονύσης Καρατζάς μιλά "χαμηλόφωνα" για τη στενή του φιλία με τον Μίκη και ακόμα πιο "αθόρυβα" για τις τεράστιες επιτυχίες που έχουν κάνει μαζί με τα έργα του ποιητή που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης. Παρακολουθώντας τον, νομίζω ότι αυτό τελικά ταιριάζει σε αυτές τις προσωπικότητες που "μιλούν" μέσα από τα έργα τους και τη διαχρονικότητα των επιτυχιών τους. 

Μας αποκαλύπτει την πρώτη τους επικοινωνία. Και εμείς, φυσικά, "ρουφάμε" κάθε λεπτομέρεια από τον σπουδαίο Πατρινό ποιητή. 

Η πρώτη γνωριμία έγινε το 1986. "Τότε ήμουν 36 ετών και ο Μίκης 61... ότι του είχα στείλει τη συλλογή μου "Χρώματα Φωνήεντα", μας μεταφέρει ο Δ. Καρατζάς, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά την επιστολή - απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη στο γράμμα του. "Μου έκανε εντύπωση, η ευγένεια, η ταπεινότητα και ο σεβασμός στο πρόσωπό μου..."Με άγγιξε τόσο πολύ, ώστε χωρίς κιόλας να το καταλάβω, πάνω στους στίχους σας, συνέθεσα τη μουσική. Θα ήθελα να ακούσετε και εσείς τη σύνθεσή μου, ώστε να διαπιστώσετε αν η μουσική μου ερμηνεύει πραγματικά τη μουσική σας, ή αν την προδίδει..." . Συγκινημένος θυμάται αυτή την πρώτη επιστολή ο Δ. Καρατζάς, μη μπορώντας να πιστέψει ότι αυτά τα λόγια, γεμάτα σεβασμό για το ποιητικό του έργο, προέρχονται από τον Μίκη Θεοδωράκη. 

Αυτό ήταν... Μετά από εκείνη την πρώτη βραδιά στο Βραχάτι (φωτο κάτω) οι δύο άνδρες μοιράστηκαν 35 χρόνια αληθινής φιλίας και μια σειρά μεγάλων επιτυχιών. 

 

Στην ποιητική συλλογή «Χρώματα Φωνήεντα» του Πατρινού ποιητή, ο Μίκης Θεοδωράκης, είχε σταθεί στον στίχο που έλεγε «σπάζοντας στα δύο τη θάλασσα βγαίνει το φεγγάρι».

“Ένιωσα πως τον στίχο αυτό τον έγραψες για μένα...”, μου είχε πει, θυμάται με συγκίνηση ο Διονύσης Καρατζάς. "Έτσι και εδώ στο Βραχάτι, είναι σα να βλέπω το φεγγάρι να σπάει στα δύο τη θάλασσα...", συμπλήρωσε ο Μίκης Θεοδωράκης. 

 

241678045_814361019151773_8320467649377224674_n.jpg

Σε μια άλλη γωνιά του σπιτιού του, στο οποίο είχε την καλοσύνη να φιλοξενήσει το tempo24, ο Διονύσης Καρατζάς, μας δείχνει φωτογραφίες του με τον Μίκη Θεοδωράκη και με άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε. 

"Ο Μίκης, ήταν ένα παιδί...Ήταν πολύ απλός και με την πρώτη κουβέντα ένιωθες πολύ μεγάλη οικειότητα μαζί του, δεν ήταν καθόλου σνομπ...", σιγοψυθιρίζει και χαμογελά. "Θυμάμαι να έχει πάντα αγάπη μέσα του, για όλους τους ανθρώπους. Δεν ξεχώριζε κάποιον, ανάλογα με το πνευματικό ή κοινωνικό του επίπεδο. Είχε πολύ χιούμορ και αυτοσαρκαζόταν συνέχεια. Άνοιγε τα μεγάλα χέρια του και μας αγκάλιαζε όλους. Ένα βράδυ πήγαμε να παρακολουθήσουμε με έναν φίλο μου, μια συναυλία χωρίς να το ξέρει ο Μίκης. Όταν τελείωσε και με είδε κάπου μακριά, άρχισε να φωνάζει δυνατά, ανοίγοντας τα χέρια του: "Διονύση, έλα εδώ!", μας περιγράφει ο γνωστός ποιητής και μας αποκαλύπτει μια μικρή του αδυναμία, όταν τον ρωτήσαμε να μας αποκαλύψει μια ανθρώπινη πλευρά του. "Ο Μίκης δεν συμπαθούσε καθόλου τις ελιές. Δεν ήθελε ούτε να τις βλέπει. Να φανταστείτε ότι δεν ήθελε να βλέπει ούτε τα σοκολατάκια που είχαν το σχήμα της ελιάς!". 

Ερωτευμένος με την Πάτρα, ο Μίκης Θεοδωράκης ερχόταν συχνά στην πόλη που μεγάλωσε, κοιτώντας την με τα μάτια ενός μικρού παιδιού, τα οποία λειτουργούν σαν "μαγνήτες" και "δορυφόροι" να δουν, να παρατηρήσουν, να φυλακίσουν κάθε στιγμή, της παλιάς αλλά και της νέας εποχής. 

"Του άρεσε πολύ να πηγαίνουμε στο Δασύλλιο, αλλά λάτρευε να κάνουμε τη διαδρομή που έκανε με τη μητέρα του από το Πατρικό του σπίτι ... Την ακολουθούσαμε πιστά", συμπληρώνει ο ποιητής. 

 

Ο Διονύσης Καρατζάς συνεργάστηκε σε τέσσερις κύκλους τραγουδιών βασισμένους σε ποίηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Τα «Πρόσωπα του Ήλιου» το 1987, το «Ως Αρχαίος Άνεμος» επίσης το ’87 που μάλιστα το ερμήνευε ο ίδιος και η Σοφία Μιχαηλίδου στην α’ εκτέλεση (το ίδιο έργο επανακυκλοφόρησε πριν από 2 χρόνια με τον Μπάμπη Τσέρτο και την Ειρήνη Καράγιαννη), η «Βεατρίκη στην οδό μηδέν» που κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1994, ένα έργο για πιάνο και φωνή με ερμηνεύτρια την σπουδαία Μαρία Φαραντούρη και την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και τα «Λυρικότερα» το 1994 που μάλιστα είχαν πρωτοκυκλοφορήσει στη Γερμανία με τον ξένο τίτλο «Poetica».

Η στενή τους συνεργασία, ολοκληρώθηκε το 2013 με ένα ακόμη έργο που είναι ανέκδοτο τη "Ραψωδία" που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής. Το "κύκνειο άσμα" του Θεοδωράκη, "ντύθηκε" με τους στίχους του Διονύση Καρατζά, σφραγίζοντας για πάντα την ειλικρινή και στενή φιλία των δύο ανδρών. 

 

Διαβάστε επίσης