Ούτε Μαρξ, ούτε Σμιθ, αλλά…Bitcoin…

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

 

Με ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του,στον ιστότοπο euro2day ,ο Τάκης Μίχας, εγκατεστημένος αρκετά χρόνια στη Λατινική Αμερική, φέρνει στο προσκήνιο μια ενέργεια  ,η οποία στη σημερινή διεθνή συγκυρία θα μπορούσε να είναι η αφετηρία  ανατρεπτικών εξελίξεων,που πρίν από όλα θα οριστικοποιούν την έλευση της ψηφιακής εποχής και των επιπτώσεων της.Σε αυτά τα πλαίσια την περασμένη εβδομάδα,γράφει ο Τακης Μίχας,συνέβη ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό γεγονός στο El Salvador.

Η χώρα αυτή υπήρξε η πρώτη  στον κόσμο που υιοθέτησε(μαζί με το δολάριο) το Bitcoin ως το επίσημο νόμισμα της.Προς επικύρωση δε της αποφάσεως της, λίγο πριν από την έναρξη των νέων νομισματικών ρυθμίσεων η κυβέρνηση αγόρασε 400 bitcoins, επιβεβαιώνοντας το ξεκίνημα μιας  νέας νομισματικής εποχής.

Εμπνευστης και εκτελεστής της πρωτοποριακής αυτής απόφασης ήταν ο geek νεαρός πρόεδρος της χώρας Nayib Bukele ο οποίος όπως είναι γνωστό συνηθίζει να κυβερνά μέσω του κινητού του γνωστοποιώντας μέσω αυτού όλες τις (πολλές φορές αμφιλεγόμενες) αποφάσεις που λαμβάνει. Είναι ενδιαφέρον ότι την απόφαση για την υιοθέτηση του την ανακοίνωσε για πρώτη φορά σε ένα διεθνές συνέδριο υποστηρικτών του bitcoin στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο όλα τα ιδρύματα που κάνουν οικονομικές συναλλαγές θα είναι υποχρεωμένα εφ’ εξής να αποδέχονται το κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής. Φυσικά μετά μπορούν είτε να το διακρατήσουν στο «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» τους είτε να το αλλάξουν αμέσως με δολάρια.

Η υιοθέτηση του bitcoin σύμφωνα με τις αρχές της χώρας έγινε για να περιορισθούν οι απώλειες που προκαλούσαν οι τραπεζικές προμήθειες στα εμβάσματα που έστελναν οι μετανάστες του El Salvador (κυρίως στις ΗΠΑ) στις οικογένειες τους. Τα εμβάσματα είναι ένα από τα κύρια έσοδα της χώρας .Περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά λαμβάνουν αυτά τα εμβάσματα εκ των οποίων τα 100 χιλιάδες βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας Τα έξοδα σε προμήθειες είναι περίπου 400 εκατ. δολάρια ετησίως ενώ το 2020 το συνολικό ποσό των εμβασμάτων ήταν 6 δις δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Μέχρι σήμερα ο Bukele απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα στο λαό της χώρας που υπερβαίνει το 70% σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ομως στην περίπτωση του bitcoin η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι εναντίον της υιοθέτησης του κρυπτονομίσματος. Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν την λειτουργία του και αισθάνονται ανασφαλείς.

Πάντως αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για την μελλοντική πορεία του bitcoin- σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις η αξία του έναντι του δολαρίου μπορεί να δεκαπλασιασθεί– τότε μπορεί να περιμένει κανείς ότι σε λίγα χρόνια θα έχει εξαλειφτεί η φτώχεια στο El Salvador και οι κάτοικοι της χώρας να έχουν μεταβληθεί σε εκατομμυριούχους. Με ένα τρόπο τον οποίο δεν είχε προβλέψει κανείς οικονομολόγος -ούτε ο Μαρξ, ούτε ο Κέινς ούτε ο Φρίντμαν.

Επι πλέον η εκτεταμένη υιοθέτηση του bitcoin θα μειώσει ουσιαστικά την εξουσία που ασκούν διαχρονικά στην ανθρωπότητα οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες με όλα τα οφέλη (η ζημιές) που θα συνεπάγετο μια τέτοια αλλαγή. Πάντως ανεξάρτητα από το τι μέλλει γενέσθαι η υιοθέτηση από μια χώρα ενός «μη πολιτικού» νομίσματος είναι γεγονός τεράστιας σημασίας.

Διότι αποτελεί μεταφορά πολιτικής και νομισματικής εξουσίας από κλειστά κέντρα λήψης αποφάσεων,σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών.Ο Κάρλ Μάρξ, ο Αντάμ Σμίθ και συμπληρωματικά ο Μάη Βέμπερ,πιθανότατα να βλέπουν και τον δεύτερο θανατό τους εικονικό αυτή τη φορά,να βρίσκεται καθ’οδόν.

Διαβάστε επίσης