Τσιτσιπάς: Τα καβαλημένα καλάμια μπορεί να σπάσουν

Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ένας νέος και πολλά υποσχόμενος τεννίστας, ο οποίος ήδη κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο και σίγουρα θα πάει και πιό μακρυά αν προσέξει.. Θα αποτελέσει έτσι μια σημαντική και τιμητική για την Ελλάδα αναφορά, σε μια εποχή όπου η χώρα την έχει ανάγκη.

Σίγουρα δε, αν ο Έλληνας πρωταθλητής έφθασε εκεί που βρίσκεται σήμερα, αυτό είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και πετυχημένων προπονητικών σχεδίων και εφαρμογών. Το τέννις είναι ένα απαιτητικό  ατομικό άθλημα, στο οποίο δεν γίνεται πρωταθλητής όποιος θέλει.

Επίσης, σε αθλήματα όπως το τέννις, στο δρόμο του πρωταθλητισμού, πέρα από τα φυσικά προσόντα και την επιστημονική πλέον προετοιμασία του αθλητή, μεγάλο ρόλο στην πορεία του παίζουν η ψυχολογία, το ήθος, η αντίληψη για το ευ αγωνίζεσθαι και βέβαια η σοβαρότητα. Κορυφαίοι αθλητές και πρωταθλητές, από την κορυφή του Ολύμπου έπεσαν στα Τάρταρα, ακριβώς γιατί στερούνταν σοβαρότητας, ήθους και ευθύνης απέναντι στον εαυτό τους και το άθλημά τους.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν ανώριμοι πρωταθλητές, οι οποίοι όταν πολύ  γρήγορα φθάνουν ψηλά, βιώνουν μια περίεργη ανασφάλεια, την οποίαν προσπαθούν να καλύψουν με ενέργειες και πρωτοβουλίες που είναι ατυχείς και άστοχες για το   άθλημά τους.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό έχει εμπλακεί σε θέματα που ανάγονται στην επιστημονική γνώση και χωρίς να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, αποφαίνεται για τα εμβόλια της νόσου Covid-19, ωσάν αυτά να ήταν αντικείμενα της επαγγελματικής του ενασχόλησης. Διατρέχει τον κίνδυνο έτσι σοβαρών εκπλήξεων που μόνον βλάβες θα προκαλέσουν στην καριέρα του.

Ακόμα χειρότερα, οι τελευταίες  συμπεριφορές του σε σημαντικούς αγώνες, δίνουν την εντύπωση ότι χρησιμοποιεί «κατεργαριές» στο παιχνίδι του, με συνέπεια δυσάρεστα γιουχαϊσματά του από το κοινό. Ένας πρωταθλητής του δικού του διαμετρήματος, δεν έχει ανάγκη από τέτοια «παιχνίδια».

Ας συνέλθει, λοιπόν, ο Στέφανος Τσιτσιπάς.  Γιατί όταν σπάσει το καλάμι στο οποίο έχει καβαλήσει, θα είναι αργά.

Και η ήττα του από έναν 18χρονο Ισπανό αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση. Αν θέλει να το καταλάβει, πέρα από επιφανειακές δικαιολογίες.

 

Διαβάστε επίσης