Θεμελίωσε πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς

THΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ *


«Η διαχρονικότητα της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη αναδεικνύεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα στα εθνικά θέματα, την οικονομία, την αγορά εργασίας και (κυρίως) τη δημόσια υγεία.


Είναι μια υπενθύμιση ότι το ΠΑΣΟΚ, ήταν το κόμμα, που έβαλε κυρίως τις βάσεις και θεμελίωσε στη χώρα όχι μόνον πολιτικούς, αλλά και κοινωνικούς θεσμούς. 
Εκτός από το ΕΣΥ, την επέκταση του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα, την μετατροπή του ΟΓΑ σε κύριο Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών (ΚΔΑΠ), τα ΚΑΠΗ, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.α.


Τώρα την περίοδο της μεγάλης πανδημίας, που όλοι οι Έλληνες αναγνωρίζουν την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του ΕΣΥ στην αντιμετώπισή της, η υπενθύμιση συνοδεύεται και με ένα μήνυμα προς τις συντηρητικές δυνάμεις του  τόπου. Στις δυνάμεις εκείνες που στον βωμό εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, με ιδιαίτερο ζήλο το αντιπάλεψαν, το λοιδόρησαν από την ημέρα  της ίδρυσής του και που διαχρονικά υπονόμευσαν την αποτελεσματική του λειτουργία. Είναι ένα μήνυμα και ένα καθολικό αίτημα του λαού μας προς την κυβέρνηση, για την άμεση ανάγκη ουσιαστικής στήριξής του. Χωρίς εκπτώσεις. Χωρίς τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, δεν μένει στο χθες. 


Με το βλέμμα μπροστά έχει καταθέσει  και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, που υπηρετεί και αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες.
Σήμερα, στην 47η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται η αδήριτη ανάγκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται κάθε πολίτης της χώρας εργαζόμενος, συνταξιούχος, αγρότης, άνεργος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας, γυναίκα, νέος, παιδί.


(*) Καθηγήτρια Ιατρικής, Υπεύθυνη Υγείας ΚΙΝ.ΑΛ. Δυτικής Ελλάδας, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ