Ο Άκης Σακελλαρίου στο Tempo24news: "Η Πάτρα είναι η δεύτερη πατρίδα μου" - Έρχεται με τις "Βάκχες"

Ο "Διόνυσος" και η σχέση του με την πόλη

 

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του Διόνυσου, βρίσκονται σε καλοκαιρινή περιοδεία και κερδίζουν το θεατρόφιλο κοινό.

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα η παράσταση ανεβαίνει στο Ρωμαϊκό Ωδείο την Κυριακή 22 Αυγούστου, στο πλαίσιο του 40ου Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Ο γνωστός ηθοποιός μιλά στο Tempo24.news για τον ρόλο του, το θέατρο σε συνθήκες κορονοϊού, την περιπέτεια της υγείας του αλλά και για την ιδιαίτερη σχέση του με την Πάτρα.

 

vakxes.jpg

 

Συνέντευξη στην Δώρα Κριμπά

 

Επιστροφή στο θέατρο με τις «Βάκχες» μετά από ένα παρατεταμένο lockdown. Πως νιώθει ένας ηθοποιός που αναγκάστηκε να μείνει μακριά από τη σκηνή εξαιτίας του κορονοϊού για περισσότερο από  ένα χρόνο;

Πολύ δημιουργικά. Η διάθεση της δημιουργίας είναι βασική για την ισορροπία ενός καλλιτέχνη. Όταν έχουμε στερηθεί όλο αυτό, είναι σημαντικό πως μπορούμε να το έχουμε και πάλι!

 

Πως υποδέχονται οι θεατές τις παραστάσεις; Θα λέγατε πως το θεατρόφιλο κοινό είναι επιφυλακτικό εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων;

Ο κόσμος αγκαλιάζει τις παραστάσεις και αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό, μας δίνει ζωή, μας δίνει δύναμη. Το κοινό είχε μπερδευτεί κάπως στην αρχή σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά ευτυχώς ήταν απλή η οδηγία πως στο θέατρο φοράει μάσκα.

 

Στις «Βάκχες» ο Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ποιες ιδιαιτερότητες έχει ο ρόλος;

Ο Διόνυσος είναι ένας θεός ο οποίος παίρνει την μορφή ανθρώπου. Αυτό αμέσως αμέσως δίνει από τη μία πλευρά τεράστια ελευθερία και από την άλλη δίνει μία ευθύνη για το που φθάνουν τα όρια του εξανθρωπισμού του. Είναι τέτοια η ορμή της εκδίκησης του που φαίνεται σαν ο θυμός του να είναι ανθρώπινος και όχι θεϊκός. Στους θεούς έχουμε την αίσθηση πως υπάρχει μία πιο δίκαιη εκδικητικότητα. Ο Διόνυσος σε αυτό το έργο παρουσιάζεται απόλυτα εκδικητικός. Βάζει την μητέρα του Πενθέα να διαμελίσει τον γιο της. Δεν έχει τη δικαιοσύνη που ίσως έχουν άλλοι θεοί σε άλλες τραγωδίες. Αυτό συμβαίνει αφού ο Διόνυσος εκπροσωπεί τη φύση και η φύση όταν εκδικείται, εκδικείται ολοκληρωτικά. Όπως για παράδειγμα γίνεται τώρα με την πανδημία ή το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όταν η φύση εκδικείται δεν υπάρχει δικαιοσύνη.

 

Η Νικαίτη Κοντούρη που έχει σκηνοθετήσει την παράσταση δήλωσε πως ο Διόνυσος στις “Βάκχες” μοιάζει με τον ιό που καταστρέφει ζωές.

Ναι, ακριβώς. Ουσιαστικά με αυτήν την ακραία επιθετικότητα που έρχεται ο Διόνυσος για να μπει ξανά στη Θήβα εκπροσωπεί την έλλειψη σεμνότητας των ανθρώπων απέναντι στη φύση. Η ακραία εκμετάλλευση της φύσης οδηγεί σίγουρα σε μία εκδίκηση.

 

doc-20210802-14354177-kato_11zon.jpg

 

 

Η σχέση με την Πάτρα και η περιπέτεια της υγείας του

Ο Ακης Σακελλαρίου είχε προσβληθεί από το βακτήριο legionella (νόσο των λεγεωνάριων), το καλοκαίρι του 2018. Παρουσίασε υψηλό πυρετό ενώ βρισκόταν στην Πάτρα με το μιούζικαλ «Mamma Mia». Την επόμενη ημέρα εισήχθη εσπευσμένα στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία», με τους γιατρούς να προχωρούν σε διασωλήνωσή του.

«Η Πάτρα είναι ένας σταθμός για μένα επειδή είχε γίνει αυτό το συμβάν πριν από τρία χρόνια. Εκπροσωπεί μία προσωπική αναγέννηση, μετά από εκείνο το ακραίο σημείο. Ευτυχώς που υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι στην Πάτρα. Κινηθήκαμε γρήγορα και μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

«Υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση με την πόλη», δηλώνει αφού επιπλέον και τα δύο του παιδιά σπούδασαν στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

«Μετά τη Θεσσαλονίκη η Πάτρα είναι η δεύτερη πατρίδα μου», λέει κλείνοντας τη συζήτηση μας.

 

Το έργο

«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη».Έτσι ορίζει η σκηνοθέτις Νικαίτη Κοντούρη την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη.

 

b_20191_or_bakxes_0.jpg

 

Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού , εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Στις ΒΑΚΧΕΣ, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.

Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι ΒΑΚΧΕΣ γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

 

vakxes-sakellariou-papaspiliopoulos-photo-elina-giounanli.jpg

 

Ύβρις -Τιμωρία-Κάθαρση

Ο Ευριπίδης συνθέτει τις ΒΑΚΧΕΣ, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της θεατρικής πράξης: μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις κ.α. Μέσα από  μια ποικιλία ρυθμών, ήχων, συγκρούσεων και γεγονότων εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Τα πρόσωπα γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός του Δραματουργού, καταφέρνει να αποδώσει  την Τιμωρία και στη συνέχεια να γεννήσει την Κάθαρση.

 

bacchaevasia_anagnostopoulou-04-gallery.jpg

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Σκηνοθεσία | ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ

Σκηνικά - Κοστούμια | ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΝΕΤΟΥ

Μουσική σύνθεση – διδασκαλία | ΘΡΑΞ-PUNKS

Επιμέλεια κίνησης | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ

Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δραματουργία | ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ

Βοηθός σκηνοθέτη | ΘΑΛΕΙΑ ΓΡΙΒΑ

Φωτογραφίες | ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

Artwork | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Διεύθυνση Παραγωγής | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

 

Ερμηνεύουν:

ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (Διόνυσος)

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Πενθέας)

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (Τειρεσίας)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΚΑΛΟΥ (Αγαύη)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Κάδμος)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ (Αγγελιοφόρος)

 

Χορός(αλφαβητικά)

ΙΟΥΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΘΑΛΕΙΑ ΓΡΙΒΑ, ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΚΚΙΝΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΕΡΑ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΙΚΑ

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ