ΣΟΨΥ: Απολογισμός του προγράμματος «Κανένας μόνος στην πανδημία» και συνέχεια λειτουργίας του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Κέντρο Ημέρας «Γέφυρες Ζωής» του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας ύστερα από επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας συμμετέχει από τον Ιανουάριο του 2021 στο πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην πανδημία» που αφορά σε δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο γενικό πληθυσμό την περίοδο της πανδημίας.

Με οδηγό τους στόχους του προγράμματος ο ΣΟΨΥ ανέπτυξε δράσεις οι οποίες αφορούσαν στην:

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη εξ αποστάσεως σε άτομα που νοσούν ή νόσησαν από τον covid19, σε συγγενείς αυτών, σε επαγγελματίες του υγειονομικού προσωπικού, σε άτομα με χρόνια νοσήματα καθώς και σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα άγχους ή συναισθηματικές διακυμάνσεις ως απόρροια της πανδημίας.

Ψυχοεκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας.

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ψυχοεκπαίδευση του γενικού πληθυσμού για την ψυχική υγεία μέσω της πανδημίας.

Συμμετοχή στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορονοϊό 10306.

Ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με τους υπόλοιπους φορείς που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα. 

Με βάση τα παραπάνω ο ΣΟΨΥ κατάφερε στο σύντομο χρονικό διάστημα των 6 μηνών να πραγματοποιήσει 409 συνεδρίες ψυχοθεραπείας και 109 συνεδρίες συμβουλευτικής εξ αποστάσεως. Αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών ήταν 12 ασθενείς με λοίμωξη Covid19, 7 συγγενείς ατόμων με λοίμωξη Covid19, 3 άτομα με χρόνια νοσήματα υγείας και 54 άτομα με συμπτώματα άγχους ή συναισθηματικές διακυμάνσεις κατά την περίοδο της πανδημίας. Αξίζει να σημειώσουμε πως 51 από τους εξυπηρετούμενους ανθρώπους που έλαβαν τις υπηρεσίες ήταν άνεργοι.

Επιπλέον στο πλαίσιο της διάχυσης των δράσεων, ο ΣΟΨΥ πραγματοποίησε 157 τηλεσυναντήσεις και 23 συναντήσεις δια ζώσης με Μονάδες Υγείας και Κοινωνικές Δομές, κάποιες εκ των οποίων ήταν: το Π.Γ.Ν. Πατρών, το Γ.Ν. Άγιος Ανδρέας, τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος, οι Σύλλογοι χρόνιων ασθενών κ.ο.κ.

Αναφορικά με την ψυχοεκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού πραγματοποιήθηκαν 7 ομαδικές συνεδρίες στις οποίες συμμετείχαν 33 επαγγελματίες υγείας, ενώ η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για την ψυχική υγεία πραγματοποιήθηκε μέσω 9 εξ αποστάσεως δράσεων, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 3000 συμμετέχοντες.

Τέλος πραγματοποιήθηκαν 72 βάρδιες στην Τηλεφωνική Γραμμή 10306 από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι του προγράμματος συμμετείχαν σε 10 εκπαιδευτικά σεμινάρια, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών με άλλους φορείς. 

Αναλογιζόμενοι τη σημαντικότητα του ρόλου του προγράμματος στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού υπό το πρίσμα της πανδημίας αλλά και πεπεισμένοι πως θα αποτελέσει ενισχυτικό παράγοντα της δημόσιας υγείας μακροπρόθεσμα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώνουμε τη συνέχεια του για τουλάχιστον 3 μήνες ακόμα. Ευελπιστούμε πως το πρόγραμμα θα εξακολουθεί να αποτελεί αρωγό για έναν μεγάλο αριθμό ατόμων της τοπικής κοινότητας αποτελώντας μία διέξοδο σε αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη που βρισκόμαστε.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο είναι με κλήση στο 2610621273 ή στο 6977452647, με sms ή μέσω viber στο κινητό του Συλλόγου, με email στο [email protected], με messenger στο «Σοψυ Πάτρας» και με skype στο “sopsipatron”.

Διαβάστε επίσης