Πως ανακοινώνουμε ένα διαζύγιο;

της Αθηναϊδας Νέγκα

 

Παντρεύεσαι για να γνωρίζουν όλοι πως αρχίζει μια νέα οικογένεια, τι γίνεται όμως όταν αυτή η οικογένεια «αλλάζει»; Περιέργως δεν υπάρχουν  παραδόσεις διαζυγίου ή ένας μπούσουλας για το πως καταργείς το  σημαντικότερο κομμάτι της ζωής σου.

Δεν ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε όταν η οικογένεια που φτιάξαμε «περνάει σε μια νέα φάση»- μην περιμένετε από εμένα να γράψω «διαλύεται».

Πιστεύω στα διαζύγια όσο πιστεύω στους γάμους και έχω δει επιτυχημένους γάμους να καταλήγουν σε αποτυχημένα διαζύγια αλλά και το ανάποδο. Πολλές φορές! Όλο και συχνότερα τελευταία και μας έχουν βοηθήσει πολύ οι διάσημοι χωρισμοί σ’ αυτό …

Ας μη το λέει το παραδέχεται κανένας: μπορείς να χωρίσεις πολύ καλύτερα απ’ ότι παντρεύτηκες και οι υπεσυναισθηματικοί Έλληνες σημειώνουν πρόοδο καθώς ξεπερνούν σιγά σιγά, τα παθιασμένα διαζύγια άλλων δεκαετιών.

Μεταξύ μοντέρνων ζευγαριών, το διαζύγιο στις μέρες μας δεν αναιρεί την πιθανότητα οι σχέσεις να φτιάξουν, οι γκρίνιες να σταματήσουν, οι μπαμπάδες να βλέπουν πλέον πιο πολύ τα παιδιά τους, κανείς να μην γκρινιάζει σε κανέναν, να σταματήσουν οι βαριές, πικρές κουβέντες  και ο λόγος που οδήγησε στον χωρισμό να αποτελέσει παρελθόν που έπειτα από λίγα χρόνια όλοι ξεχνούν:

Ήταν η ρουτίνα; Η απιστία; Η επιθυμία να ζήσουν οι άνθρωποι τη ζωή τους αλλιώς;

Κι όμως, ενώ πια αντιλαμβανόμαστε  πως ο χωρισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου, ξέρουμε μόνο να αντιμετωπίζουμε  τα διαζύγια περίπου  σαν συμφορά, σαν πένθος ,ας μη πέθανε κανείς, ας αρχίζει μια νέα ζωή!

Όσο για τα παιδιά, επειδή τα διαζύγια είναι τόσο συχνά μάλλον αξίζει να αλλάξουμε, εμείς τροπάρι για χάρη τους: δεν είναι όλα καταδικασμένα να δυστυχήσουν, ούτε  όλα θα βγουν αγιάτρευτα πληγωμένα από τον χωρισμό των γονιών τους .

Για να επιστρέψουμε όμως στον τίτλο αυτού του άρθρου, το να ανακοινώσουμε πως χωρίσαμε στην εποχή των social media, έχει μια ευκολία, μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση σαν διασημότητα και ας απευθύνεσαι σε δέκα άτομα. Σε ένα διαζύγιο της προκοπής αρμόζει  μια «ωραία» ανάρτηση , τα ζουμε όλα στα social media εξάλλου : προτάσεις γάμου, ρομαντικές διακοπές , επαγγελματικά ξεκινήματα , γεννήσεις …Ίσως το να πεις σε όλους πως χώρισες, γραπτώς με λίγα  λόγια και χωρίς να κρυφτείς, να βοηθάει.

Γλιτώνεις αναμφίβολα πολλές συζητήσεις που μπορεί να μην θέλεις να κάνεις και η αλήθεια είναι πως το διαζύγιο έχει μεγάλη δόση ντροπής, αν αισθάνεσαι πως απέτυχες : με μια ανάρτηση κάπως ξεμπερδεύεις. Σαφώς τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πολύ πριν τους followers και δεν πρέπει κάνεις να παραβλέπει πως ειδικά οι έφηβοι  είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο τι ποστάρουν οι γονείς τους. Συζητάμε λοιπόν με τα παιδιά, παίρνουμε την έγκριση τους  και στη συνέχεια ανακοινώνουμε.

Κατ’ αρχήν, η αξιοπρέπεια σώζει. Ένα από τα προβλήματα του χωρισμού είναι πως εν θερμώ όλοι πιστεύουμε πως οι λεπτομέρειες , από την δική μας οπτική γωνία, αφορούν και τους άλλους ή μπορεί να τους πείσουν.

Ας είμαστε όμως ρεαλιστές: κανείς δεν δίνει δεκάρα… Με κάτι τέτοια θα χαρούν μόνο οι κουτσομπόληδες και το ζητούμενο  είναι όχι να δώσουμε τροφή για σχόλια αλλά αντιθέτως να βγούμε από τον κόπο και την τραυματική χρονοβόρα  διαδικασία να ανακοινώνουμε σιγά -σιγά ! Το μήνυμα, το post , το κατεβατό,  μπορεί να συνοψίζει πως ο γάμος τέλειωσε , πως αυτό είναι στενάχωρο αλλά  η προσπάθεια και των δυο, στη παρούσα φάση επικεντρώνεται  στο συμφέρον των παιδιών .

Με περισσότερα λόγια: «Δυστυχώς μεταξύ μας υπάρχει ασυμφωνία και δεν μπορούμε πλέον να είμαστε ευτυχισμένοι μαζί. Υπάρχει ωστόσο αγάπη, όχι θυμός και ενώ θα προτιμούσαμε να μην είχαμε φτάσει εδώ δεν ρίχνουμε ευθύνες, ο ένας στον άλλον. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος και ζητάμε την υποστήριξη και την αγάπη σας.»

Αν ανησυχείτε πως το φινάλε,  θα αποτελέσει πάτημα για δεκάδες τηλεφωνήματα, ατελείωτες επισκέψεις,  μπορείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε πιο κοφτή  ανακοίνωση : Εγώ και (άρθρο και όνομα), χωρίσαμε. Οι σχέσεις είναι περίπλοκες και γι αυτό, δεν νιώθουμε πως ένας έφταιγε περισσότερο από τον άλλον, δεν θέλουμε να πούμε περισσότερα προς το παρόν και ξέρουμε πως μπορείτε να καταλάβετε τους λόγους.

Μια άλλη, αποτελεσματική μέθοδος ανακοίνωσης του χωρισμού, είναι μέσω ενός παράλληλου γεγονότος όπως : «Την επόμενη εβδομάδα εγώ και (συμπληρώνετε ονόματα παιδιών και κατοικίδιων ), μετακομίζουμε, καθώς αποφασίσαμε να χωρίσουμε. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, να μην κάνετε σχόλια όπως «κρίμα». Ξέρουμε πως έχετε στεναχωρηθεί και μπορείτε να φανταστείτε πόσο κι εμείς λυπηθήκαμε.  Δεν χρειαζόμαστε, δακρυσμένα emoji, μόνο λόγια ενθαρρυντικά που θα μας δώσουν κουράγιο.»

Τελευταία είναι της «μόδας» -αν μπορεί να υπάρχει τέτοια μόδα δηλαδή- οι φωτογραφίες ενός χεριού χωρίς βέρα. Είναι απολύτως σίγουρο πως παρά την ευγενική σας παράκληση,  κάποιοι θα γράψουν «κρίμα» και θα χρησιμοποιούν λυπημένα emoji , έτσι κι αλλιώς! Μια θεία την ύπαρξη της οποίας είχατε ξεχάσει, μπορεί να σας τηλεφωνήσει στο σταθερό, να σας μαλώσει που  δεν κάνατε το σωστό για αυτό και οι αναγγελίες χωρισμών πρέπει να ειλικρινείς, η ειλικρίνεια αφοπλίζει ενώ συγχρόνως βοηθάει να αντικατοπτρίζουν πλήρως την προσωπικότητα σας.

Μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε και ίσως μια δόση χιούμορ, δικός είναι ο χωρισμός, όπως θέλετε τον ανακοινώνετε!

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ