Όσκαρ Λαϊκισμού και Υποκρισίας στον Δήμαρχο Πατρέων

Του Πέτρου Ψωμά*

Ταξιδεύω ανά την Ελλάδα, τελευταία, αναζητώντας σε δήμους της χώρας τις καλές πρακτικές, ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης ζητημάτων που αφορούν τις πόλεις, τους δημότες και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι ωραίο να εμπνεόμαστε από τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες άλλων. Και όσο αναζητάς, βρίσκεις. Ε, λοιπόν, για το μεγάλο θέμα της ανεργίας θα πάψω να ψάχνω τη λύση αλλού. Να και κάτι που στον τόπο μας γίνεται καλύτερα! Ο Δήμαρχος Πατρέων βρήκε τον τρόπο καταπολέμησης της ανεργίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Όχι, δεν αναφέρομαι σε μεγάλα έργα. Δεν είναι και πολύ υπέρ αυτών ο δήμαρχός μας. Τα μεγαλύτερα είναι ευρωπαϊκά κι εμείς δεν θέλουμε στην πόλη μας τέτοια χρήματα, είναι απορριπτέα. Τα περισσότερα είναι κρατικά κι εκεί έχουμε θέμα με τους κυβερνώντες, όλων των αποχρώσεων. Σιγά μην ενταχθούμε στο «Αντώνης Τρίτσης» και στα παρόμοια, αφήνουμε άλλους δήμους να χρηματοδοτηθούν αδρά.

Όχι, δε μιλάω για επενδύσεις τοπικά. Δεν πιστεύει ούτε σ’ αυτά ο Δήμαρχος Πατρέων. Το κεφάλαιο το εχθρεύεται, άρα ποιος θα έρθει να επενδύσει; Εταιρίες που θα έδιναν εργασία σε κάμποσες εκατοντάδες εργαζόμενους, πάνε αλλού. Και κάποιες αμερικάνικες που σκέφτονταν να ιδρύσουν μεγάλα παραρτήματα στην Πάτρα, το ξανασκέφτονται -αφού κηρύσσονται ανεπιθύμητες στην πόλη από τη δημοτική αρχή, όσο και ο πρέσβης τους.

Ούτε για την ανάπτυξη του τουρισμού λέω. Τολμήσαμε να προτείνουμε δημιουργία νέας μαρίνας στην πόλη, που συνεπάγεται με ακρίβεια πολλές νέες θέσεις εργασίας, και ο δήμαρχος μάς χλεύασε, δε θέλει τέτοιο τουρισμό. Ούτε θρησκευτικό, πολιτιστικό, αρχαιολογικό ή συνεδριακό, που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε. Ούτε όποιας άλλης εναλλακτικής μορφής που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε (γαστρονομικό, τρίτης ηλικίας, οικολογικό, ιαματικό και τόσων άλλων ειδών). 

Δεν πρόκειται καν για τις δουλειές που θα μπορούσε να «γεννήσει» η συνεργασία Δήμου-Πανεπιστημίου. Ξεχάστε το. Ο δήμαρχος μας δεν συζητά καν με τον πρύτανη, μόνο στα δικαστήρια που δεν πήγαν ακόμη! Κι ούτε με τους φοιτητές συνομιλεί, ούτε με το επιχειρηματικό οικοσύστημα των αποφοίτων που καινοτομούν, ούτε καμία διάθεση υπάρχει να επενδύσουμε ως πόλη στις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργεί μια πανεπιστημιούπολη όπως η Πάτρα ή στις νέες τεχνολογίες που είναι το φόρτε μας.

Δε μιλάμε ούτε καν για τους πολιτιστικούς και αθλητικούς θεσμούς που θα μπορούσαν να δώσουν μια άλλη ανάπτυξη στην πόλη, δημιουργώντας δουλειές, προσωρινές ή μόνιμες. Δεν του αρέσουν του δημάρχου μας αυτά. Το Φεστιβάλ της Πάτρας δεν είναι πλέον «διεθνές», το Καρναβάλι μας το θέλει εσωστρεφές, όσο για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ας πάνε αλλού. Όσο κι αν προσπαθούν τα σωματεία και οι αθλητικοί παράγοντες της πόλης, ο δήμος δεν συνεργάζεται, για τέτοια είμαστε τώρα;

Μην σας κουράζω με αντι-παραδείγματα (αν κι είναι, πιστέψτε με, πάρα πολλά ακόμα). Ο τρόπος που ο Δήμαρχος Πατρέων ανακάλυψε για να «διώξει» την ανεργία από την Πάτρα είναι απλός: Συγκέντρωση και ομιλία στην Πλατεία Γεωργίου. Θα είναι το δεύτερο μεγάλο χτύπημα στο πρόβλημα, μετά την πορεία μέχρι την Αθήνα, της πρώτης του θητείας. Την ώρα που εμείς βρίσκουμε και προτείνουμε όλους τους «πολύπλοκους» (βλ. παραπάνω) τρόπους, ο δήμαρχός μας αντιμετωπίζει το θέμα με τρόπο… βαθιά πολιτικό: πορεία, συγκέντρωση, ομιλία. Και τέρμα η ανεργία!

Να, λοιπόν, που έχει και ο Δήμος Πατρέων τις καλές πρακτικές του. Ας μην παραλείψουμε να πούμε το μυστικό και παραέξω, για να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα και σε άλλες περιοχές της χώρας που πλήττονται. Και, αφού η παρέμβαση αποδεικνύεται αποτελεσματική, προτείνω με παρόμοιο τρόπο να αντιμετωπίσουμε κι άλλα ζητήματα της εποχής (και της περιοχής): την πανδημία, το οικολογικό, την αποβιομηχάνιση (το πρόβλημα των σκουπιδιών, την εικόνα πόλης, το θέμα της δημοτικής περιουσίας κ.ο.κ.) κ.ο.κ.

ΥΓ. Και το Όσκαρ Λαϊκισμού και Υποκρισίας πάει στον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη!

 

* Επικεφαλής δημοτικής παράταξης σπιράλ 

 

Διαβάστε επίσης