Europa League: Νικήτρια στα πέναλτι η Βιγιαρεάλ - "Καθάρισε" τη Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ

 

Μετά από έναν τελικό που εξελίχθηκε σε θρίλερ η Βιγιαρεάλ επιβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με 11-10 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο του Europa League στο Γκντανσκ της Πολωνίας.

Η κανονική διάρκεια του τελικού δεν ανέδειξε νικητή, καθώς οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1. Αυτό το αποτέλεσμα διατηρήθηκε και στην ημίωρη παράταση, κι έτσι το «κίτρινο υποβρύχιο» και οι Άγγλοι κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι.

Εκεί όλοι οι παίκτες ευστόχησαν με εξαίρεση τον... τερματοφύλακα της Γιουνάιτεντ, Nταβίντ Ντε Χέα ο οποίος είδε τον αντίπαλο γκολκίπερ, Ρούλι να αποκρούει την εκτέλεσή του, χαρίζοντας έτσι στους Ισπανούς το πρώτο του τρόπαιο στη διοργάνωση.

'Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το «κίτρινο υποβρύχιο», μετά την αποψινή του επικράτηση, την επόμενη σεζόν θα αγωνιστεί στο Champions League.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ο τεχνικός της Βιγιαρεάλ, Ουνάι Έμερι, ο οποίος δικαίως χαρακτηρίζεται ως «Mr Europa», κατέκτησε απόψε το συγκεκριμένο τρόπαιο για τέταρτη φορά στην καριέρα του.

Στην κανονική διάρκεια του ματς η ισπανική ομάδα άνοιξε το σκορ στο 29' χάρη στο γκολ του Ζεράρ Μορένο, με τον Καβάνι να ισοφαρίζει σε 1-1 για το συγκρότημα του Σόλσκιερ, που δεν κατάφερε εν τέλει να πάρει το τρόπαιο, πικραίνοντας έτσι τον εμβληματικό πρώην προπονητή του συλλόγου, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που βρέθηκε στο γήπεδο.

 

Ο αγώνας

Η Βιγιαρεάλ που μετρούσε 3 παρουσίες σε τελικό Ιντερτότο και δύο κατακτήσεις, έγινε η 16η διαφορετική ομάδα που διεκδίκησε και πήρε τελικά το Europa League.

Ολοκλήρωσε το ευρωπαϊκό της ταξίδι αήττητη (12-3-0), σε μία χρονιά που ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς,όπως προαναφέραμε, εκτός από το Κύπελλο θα συμμετάσχει στο Champions League της νέας περιόδου.

Το μεγάλο «αστέρι» της Βιγιαρεάλ, Γεράρδ Μορένο, άνοιξε το σκορ στο 29΄ με προβολή μετά από φάουλ που εκτέλεσε ο Παρέχο και αδράνεια των αμυντικών της Μάντσεστερ.

[Η φάση στην οποία άνοιξε το σκορ ο Μορένο για τη Βιγιαρεάλ]
Η φάση στην οποία άνοιξε το σκορ ο Μορένο για τη Βιγιαρεάλ

Το σκορ αυτό έμεινε στο πρώτο μέρος, διάστημα στο οποίο η ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ δεν «πατούσε» καθόλου καλά στον αγωνιστικό χώρο, σε αντίθεση με τους Ισπανούς, που χωρίς να παίξουν σπουδαίο ποδόσφαιρο κατάφεραν να επιβάλλουν το ρυθμό τους και με το 7ο γκολ του διεθνούς στράικερ σε 12 ματς στη διοργάνωση να μπουν προηγούμενοι στ΄ αποδυτήρια.

Η Μάντσεστερ μπήκε αποφασισμένη στο β΄ μέρος, κυριάρχησε από τα πρώτα λεπτά και στο 55΄ έφτασε στο 1-1 με το «μόνιμο» σκόρερ της εδώ κι αρκετό καιρό, Έντινσον Καβάνι. Συνέχισαν να πιέζουν οι «μπέμπηδες» που είχαν το «μομέντουμ» του ματς, αλλά η Βιγιαρεάλ αμυνόταν έξοχα κι έτσι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Η ισπανική ομάδα ήταν πιο «φρέσκια» στο επιπλέον ημίωρο, λόγω των πέντε αλλαγών που έκανε από το 60΄ μέχρι το 88΄ ο Ουνάι Έμερι, σε αντίθεση με τον Σόλσκιερ ο οποίος προτίμησε να κάνει την πρώτη του κίνηση στο 100ό λεπτό με την είσοδο του Φρεντ αντί του Γκρίνγουντ. Φάσεις, όμως, μπροστά από τις δύο εστίες δεν σημειώθηκαν, καθώς καμία από τις δύο φιναλίστ δεν ήθελε να ρισκάρει.

Έτσι όλα κρίθηκαν στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι. Εκεί υπήρξε κρεσέντο εύστοχων εκτελέσεων, με τον γκολκίπερ Ρούλι να κάνει το 11-10. Στη συνέχεια βγήκε νικητής στη μάχη του με τον Ντε Χέα, βάζοντας έτσι φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην κατάκτηση του παρθενικού τροπαίου της Βιγιαρεάλ στη διοργάνωση.

[Ο Ρούλι μόλις έχει αποκρούσει το πέναλτι του Ντε Χέα, στέλνοντας τη Βιγιαρεάλ... στα αστέρια!]
Ο Ρούλι μόλις έχει αποκρούσει το πέναλτι του Ντε Χέα, στέλνοντας τη Βιγιαρεάλ... στα αστέρια!

Κίτρινες: Φόιτ, Καπού - Μπαϊγί, Καβάνι

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ (Ουνάϊ Εμερι): Ρούλι, Φόιτ (88΄ Μάριο Γκασπάρ), Αλμπιόλ, Πάου, Πεδράθα (88΄ Α. Μορένο), Παρέχο, Τριγκέρος (77΄ Γκόμες), Καπού, Γέρεμι Πίνο (77΄ Αλκάθερ), Μπάκα (60΄ Κοκλέν), Γ. Μορένο

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ): Ντε Χέα, Μπισάκα (120΄+ Μάτα), Μπαϊγί (116΄ Τουανζέμπε), Λίντελοφ, Σο, Μακτόμινεϊ (120΄+ Τέλες), Πογκμπά (115΄ Τζέιμς), Γκρίνγουντ (100΄ Φρεντ), Φερνάντες, Ράσφορντ, Καβάνι

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης