Την εκτίμηση ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αποτελεί καθαρό λογιστικό μέγεθος-λόγω πώλησης σε funds- και ότι το πρόβλημα των ‘’κόκκινων δανείων’’ διογκώνεται, διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή.
‘’ Η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αλλά δεν μπορεί να εξαπατά τους πολίτες’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου ξεκινά σε 15 ημέρες χωρίς η κυβέρνηση να έχει συστήσει το φορέα απόκτησης ακινήτων για να μπορέσουν να μείνουν στο σπίτι τους (ως ενοικιαστές) οι αδύναμοι δανειολήπτες, με τις κατασχέσεις να ξεκινούν την 1η Ιουνίου και τους πλειστηριασμούς να ακολουθούν.
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες και τα funds εκτιμούν ότι τα 5 επόμενα χρόνια, 250.000 ακίνητα θα αλλάξουν χέρια μέσω των πλειστηριασμών που θα διενεγηρθούν.
‘’ Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο όχι μόνο δεν μειώνεται το χρέος των πολιτών, αλλά αντίθετα αυξάνεται, με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς να είναι θέμα ημερών.’’ επισημαίνει ο κ.Κατρίνης
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στη διάψευση των προσδοκιών της κυβέρνησης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των 2 προγραμμάτων ‘’Γέφυρα’’ για πολίτες και επιχειρήσεις.
‘’Τα προγράμματα ‘’Γέφυρα΄’’ που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση ως αντίβαρο στην κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, στην πραγματικότητα απέτυχαν.
Σε ότι αφορά στο ‘’Γέφυρα 1’’, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 512 εκατ. ευρώ τελικά φαίνεται ότι θα φτάσει κοντά ή λίγο πάνω από τα 180 εκατ. ευρώ για 75.000 δικαιούχους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ενήμερους, τη στιγμή που πάνω από 1 εκατ. ακίνητα είναι συνδεδεμένα με ‘’κόκκινα δάνεια’’.
Για το πρόγραμμα ‘’Γέφυρα 2’’ η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα συμπεριλάβει 120-150.000 δικαιούχους. Τελικά ως τις 9 Μαϊου είχαν γίνει μόλις 31.495 αιτήσεις και δόθηκε παράταση.
Τα προγράμματα απέτυχαν γιατί έθεταν αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και κυρίως στόχευαν να αποτρέψουν τη δημιουργία κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και όχι να στηρίξουν τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να σώσουν το σπίτι τους.’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης.