Γιώργος Ρούφας: Ο δικός μας "Διαφανιώτης", που δηλώνει "εργάτης" του Θεάτρου - ΦΩΤΟ

 

Ο Γιώργος Ρούφας είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και απόφοιτος της ανωτέρας δραματικής σχολής «ΕΜΠΡΟΣ». Ο αγαπημένος καλλιτέχνης κατάγεται από το Αίγιο, αγαπά τον τόπο του, αλλά και την Πάτρα, απεχθάνεται όπως λέει τις «μοντερνιές» στην Τέχνη, σέβεται και ακολουθεί τα αρχέτυπα και λατρεύει να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και την εμπειρία του που απέκτησε δουλεύοντας δίπλα σε Μύθους του Ελληνικού Θεάτρου. 

Είναι ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με ένα «πλούσιο» φάκελο προτάσεων, για να «ανοίξει» όπως λέει το ΔΗΠΕΘΕ στην κοινωνία. Να γίνει δηλαδή, ένας ζωντανός οργανισμός, εκπαιδεύοντας την κοινωνία στην οποία «χτυπάει» η καρδιά του.

Το όραμά του για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι εφικτό. Αρκεί ο οργανισμός να αφουγκραστεί τους πολίτες και τον φυσικό του ρόλο. Τη μύηση στην Τέχνη, χωρίς υπερβολές, την αξιοποίηση της πολύ πλούσιας Πατρινής μαγιάς και το «άνοιγμα» της δράσης, εκτός αστικού ιστού.

«Θέλω να ζήσω στην Πάτρα και να πάει το παιδί μου εδώ σχολείο. Εκτιμώ ότι βάζοντας το «αυτί» σου καθημερινά στην πόλη, μόνο τότε μπορείς να υπηρετήσεις ολοκληρωμένα το θεσμό του ΔΗΠΕΘΕ και τον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο του πολιτισμού», μας αναφέρει αρχικά, όταν τον ρωτήσαμε για την απόφασή του. Το βιογραφικό του βαρύ και η εμπειρία του δεδομένη. Αυτό όμως για το οποίο είναι πολύ υπερήφανος, μας το αποκαλύπτει χωρίς ενδοιασμούς.

«Έχω περάσει από όλους τους τομείς του Θεάτρου», γελάει και συνεχίζει, προδίδοντας την απύθμενη αγάπη του για το σανίδι. «Έχω κάνει, τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη, τον παραγωγό, αυτόν που φτιάχνει τα φώτα, ακόμα και τον καθαρισμό έχω κάνει… Αλήθεια σας λέω. Όταν κάτι το αισθάνεσαι «σπίτι» σου, θα τα κάνεις όλα».

Ο Γιώργος Ρούφας, δραστηριοποιείται στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου από το 2000. Έχει κάνει μαθήματα σκηνοθεσίας με τον Robert Stouroua. Έχει σκηνοθετήσει στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και στο Ελεύθερο Θέατρο. Έχει πρωταγωνιστήσει σε κλασσικά και σύγχρονα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό.

«Μου αρέσει πολύ να διδάσκω, να βρίσκομαι ανάμεσα σε νέους που αγαπούν την Τέχνη και να θέτω τα όρια, πειθαρχίας και ελευθερίας. Προκύπτει και αυτό ως ανάγκη μετά τη σκηνοθεσία...», μας εξηγεί.

Το πρώτο του έργο (συγγραφή και σκηνοθεσία του ίδιου) σε σχέση με το διαδίκτυο, είναι το «ΟNLINE» που παρουσιάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το 2014. Πλέον είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με θέμα «Ψυχική υγεία και διαδίκτυο».

Μετά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και συνεργασία του με τον Θύμιο Καρακατσάνη, τις παραστάσεις σε όλα τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να ασχοληθώ με πράγματα τα οποία έχουν και έναν λόγο κοινωνικό καθώς και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Κάπως έτσι προέκυψε το θεατρικό έργο «On Line». Το έργο πραγματεύεται ιστορίες ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Πώς προέκυψαν οι "Άγριες Μέλισσες"

Ο Γιώργος Ρούφας επέστρεψε στην τηλεόραση και μάλιστα στο δημοφιλές σήριαλ του Αντ1 «Αγριες Μέλισσες» στο ρόλο του Εισαγγελέα. «Ήθελα να δοκιμάσω πάλι τον εαυτό μου μετά από χρόνια, λίγο στην τηλεόραση. Έστειλα το βιογραφικό μου και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με φώναξαν για το ρόλο». Το σενάριο και φυσικά το καστ των ηθοποιών που έχουν πολύ θέατρο στις «πλάτες» τους, είναι αυτά που απογείωσαν την αγαπημένη σειρά, απαντά στη σχετική μας ερώτηση ο «Εισαγγελέας» του Διαφανίου αλλά περισσότερα για τις εξελίξεις… δεν μας αποκάλυψε. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι θα συνεχίσουμε να τον απολαμβάνουμε στη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς. «Η ιστορία του, αγγίζει τον Έλληνα και το σενάριο είναι πολύ καλογραμμένο, ενώ φαίνεται και η εμπειρία των ηθοποιών που έχουν παίξει θέατρο».

"Δεν θέλω να είμαι ηθοποιός... Η σκηνοθεσία προέκυψε ως ανάγκη... Δεν θέλω να μπαίνω σε καλούπι ενός ρόλου"

Το κοινό της Πάτρας

Μπήκαμε στον πειρασμό να τον ρωτήσουμε, γιατί η Πάτρα θεωρείται δύσκολο κοινό. "Θυμάμαι στις περιοδείες μας με τον Καρακατσάνη, θεωρούσαμε βαρόμετρο την Πάτρα. Και έτσι είναι. Το κοινό της είναι εκπαιδευμένο, έχει κουλτούρα, κριτική άποψη και ελευθερία στο πνεύμα"

 

"Μου αρέσει να εκπαιδεύω... μου αρέσει να δουλεύω με παιδιά που αγαπούν την Τέχνη και να τους "δείχνω" τα όρια στην ελευθερία και την πειθαρχία", μας εξομολογείαι ο Γ. Ρούφας. 

Οι καταγγελίες στο Θέατρο

Η κουβέντα μας πήγε αβίαστα στα όσα συμβαίνουν σήμερα και πληγώνουν το θέατρο. "Παντού συμβαίνουν αυτά, σε όλα τα επαγγέλματα. Όμως υπήρχε μια ανάγκη επαναπροσδιορισμού στις αξίες μας. Μία ανάγκη εξυγίανσης του χώρου και απομάκρυνσης της τοξικότητας που τόσα χρόνια βάρεναι τον κόσμο του Θεάτρου και της Τέχνης γενικότερα. Η αλήθεια και το υγιές περιβάλλον είναι αυτά που ταιριάζουν στο Θέατρο. Σεβαστή η διαφορετικότητα, αλλά όχι ο εγωκεντρικός, η εγωπάθεια και το βίτσιο...". 

Όταν μιλάμε για τον Γιώργο Ρούφα και το τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, η κουβέντα δεν τελειώνει. Κι όμως, το μεγαλύτερο επίτευγμα για τον ίδιο, ξέρετε ποιο είναι; "Η οικογένειά μου. Το παιδί μου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα για μένα. Ακούγεται πολλές φορές ότι ο ηθοποιός, δεν μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή; Όχι, λάθος. Εγώ τα κατάφερα". 

Τον ευχαριστήσαμε πολύ για την όμορφη κουβέντα και του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία! 

Η παράσταση του Γ. Ρούφα στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας "On line" το 2014, που όχι μόνο αγαπήθηκε από το κοινό, αλλά μετατράπησε σε εκπαιδευτικό "εγχειρίδιο" και ένα πεδίο προβληματισμού αρκετά πριν, μας "κυριεύσει" η ζωή ...του διαδικτύου. Σε αυτή την παράσταση εκτός από τους εξαίρετους ηθοποιούς, ο Γ. Ρούφας σκηνοθέτησε και τον Πατρινό ηθοιποιό Δημήτρη Γκοτσόπουλο, τον οποίο "συνάντησε" τηλεοπτικά στις "Άγριες Μέλισσες".  Πλέον το "online" διδάσκεται ως βιωματικό εργαστήριο σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Με την επίσης "δική" μας ηθοποιό Φανή Γεωργακοπούλου η οποία κατάγεται από την Κάτω Αχαΐα. 

Με την αγαπημένη του φίλη και δημοσιογράφο από το Αίγιο, Πέπη Σπηλιωτοπούλου (filodimos.gr). 

Στο βιογραφικό του Γιώργου Ρούφα, υπάρχει μια ακόμη sold out παράσταση, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια μουσική, θεατρική και χορευτική παράσταση "Ηχοδράσεις" - αφιέρωμα στον performer των κρουστών - επίσης Πατρινό - Νίκο Τουλιάτο, σε σκηνοθεσία - δραματουργία του Αιγιώτη δημιουργού.

Οι "Ηχοδράσεις" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με 64 ηθοποιούς επί σκηνής, σημείωσε τεράστια επιτυχία, ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γ. Ρούφα στο ρόλο του σκηνοθέτη.