AstraZeneca: Τι θα γίνει με τα ραντεβού και τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα - Τί είπε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας -BINTEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

Νέα δεδομένα δημιουργεί η ανακοίνωση από πλευράς της Κομισιόν πως δεν θα ανανεώσει την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZenec για μετά τον Ιούνιο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις μέχρι τώρα έντονες αντιπαραθέσεις κατά διαστήματα μεταξύ της βρετανοσουηδικής εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε από όταν η AstraZeneca φάνηκε να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις αρχικές της δεσμεύσεις για παραδόσεις των εμβολίων.

Οι τελευταίες εξελίξεις δεν επηρεάζουν τον προγραμματισμό του εμβολιαστικού προγράμματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στην παρούσα φάση, όλες, συνεχίζουν να εμβολιάζουν τους πολίτες και με το σκεύασμα της AstraZeneca, παρά τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις όσον αφορά κυρίως τις ηλικιακές διαφοροποιήσεις σύμφωνα με το Υπουργείο.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το πρωί της Δευτέρας,  σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε πως μέχρι στιγμής στην Ευρώπη έχουν εμβολιαστεί συνολικά 55 εκατομμύρια πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca συμπληρώνοντας πως είναι ένα ασφαλές εμβόλιο το οποίο και έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένη, για όσους έχουν κάνει την πρώτη, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο και για όσους έχουν κλείσει τις ημερομηνίες, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

Η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, γνωστοποίησε ο Υπουργός Υγείας. Συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

 «Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια», είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Αναφορικά με κάποια προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των self tests (π.χ. κάποιοι μαθητές θα χάσουν ένα τεστ για την ερχόμενη Δευτέρα), δεσμεύτηκε πως θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και διαβεβαίωσε πως «ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κικίλιας είπε πως πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης