Νεκτάριος Φαρμάκης: Επίσκεψη στο Δήμο Ερυμάνθου για την έναρξη της υδροδότησης των πρώτων Κοινοτήτων από το Φράγμα Πείρου - Παραπείρου

Το μεσημέρι της Πέμπτης

Διπλή ευκαιρία αναπτυξιακής προοπτικής και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών του σηματοδοτεί για τον Δήμο Ερυμάνθου η έναρξη της υδροδότησης των πρώτων Κοινοτήτων από το Φράγμα Πείρου- Παραπείρου και της τουριστικής αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, βρέθηκαν στην Κοινότητα Βασιλικού, όπου συμβολικά άνοιξαν την βάνα στο δίκτυο ύδρευσης  «εγκαινιάζοντας» μία νέα εποχή για την περιοχή, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Φράγμα όπου συζήτησαν και συμφώνησαν τις επόμενες ενέργειες για την ανάδειξη και αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, ο σύμβουλος του Περιφερειάρχη, Χρήστος Μητρογιώργος, ο Αντιδήμαρχος, Ζώης Μαρτζάκλης και η Δημοτική Σύμβουλος Σοφία Ταλαγάνη.

Μετά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε «βρεθήκαμε στον Ερύμανθο, για δύο λόγους. Πρώτον, για την υδροδότηση οικισμών του Δήμου Ερυμάνθου από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, ολοκληρώνοντας μετά την αντίστοιχη υδροδότηση οικισμών της Δυτικής Αχαΐας την πρώτη φάση ενός μεγάλου έργου, και δεύτερον, για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του φράγματος». Ο κ. Φαρμάκης  διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Ερυμάνθου και συνεργάζεται στενά με τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, παρέχοντας τη δυνατότητα καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης και διαμόρφωσης συγκεκριμένου Σχεδίου προτάσεων για την περιβαλλοντική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής γύρω από το Φράγμα, μέσω Τεχνικού Συμβούλου.

«Γνωρίζουμε καλά ότι αυτή η περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης, όπως εξάλλου συμβαίνει σε πολλές άλλες παραλίμνιες περιοχές της χώρας. Το φράγμα μπήκε στη ζωή μας για να προσφέρει, όχι μόνο το πολύτιμο αγαθό του νερού αλλά και έναν νέο πόλο έλξης επισκεπτών στη Δυτική Ελλάδα», είπε και προσέθεσε πως «προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και να είναι όλοι σίγουροι πως θα το πετύχουμε. Έχουμε ήδη αποδείξει πολλές φορές ότι τίποτα δεν ξεχνάμε και τίποτα δεν αφήνουμε πίσω μας. Όμως, προτιμάμε να μιλάμε με τη δουλειά μας και όχι με λόγια. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από έργο και αποτέλεσμα. Από την εποχή των άυλων οραμάτων έχουμε ήδη περάσει στην εποχή των ορατών έργων…».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής δήλωσε: «με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τα χωριά μας υποδέχονται σήμερα το νερό από το Φράγμα Πείρου- Παραπείρου για να ξεδιψάσουν. Ένα σπουδαίο έργο υποδομής που έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας και δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας. Η υδροδότηση από το Φράγμα σηματοδοτεί το τέλος του εφιάλτη της λειψυδρίας, ενώ την ίδια ώρα δίνει αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή μας με την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής. Όσον αφορά στην υδροδότηση καταρχάς από το Φράγμα παίρνουν νερό οι Κοινότητες Βασιλικού, Ισώματος και Φαρρών και δεκάδες οικισμοί, ενώ στην β’ φάση θα ακολουθήσουν ακόμη τέσσερις Κοινότητες. Ωστόσο πάγια διεκδίκησή μας είναι να πάρουν νερό και άλλα χωριά που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό.

Ο Δήμος μας, όμως, εστιάζει και στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, καθώς πρόκειται για μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους που μέσω ήπιων παρεμβάσεων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική ανάταση της περιοχής μας.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη για την αγαστή συνεργασία και την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να μπει επιτέλους το… νερό στο αυλάκι, αλλά και για το ενδιαφέρον του να πάμε όλοι μαζί τον τόπο μας ένα ακόμη βήμα μπροστά. Ήδη η Περιφέρεια ενέκρινε την χρηματοδότηση ανάθεσης σε Τεχνικό Σύμβουλο την καταγραφή των δυνατοτήτων της περιοχής και την ανάδειξη των πρακτικών που θα σηματοδοτήσουν την αξιοποίησή της και είμαστε βέβαιοι πως θα έχουμε σύντομα αποτέλεσμα, προκειμένου σε συνεργασία να εντάξουμε έργα στο Ταμείο Συνοχής ή στο νέο ΕΣΠΑ».

img_8090.jpg

 

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

Ο Δήμος Ερυμάνθου προχωρά στην ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία της παραλίμνιας περιοχής του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, καθώς πρόκειται να εκπονήσει στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για την περιοχή περιμετρικά του υδροταμιευτήρα ύδρευσης – Τεχνητή λίμνη Αστερίου.

Μέσω  του έργου «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την εκπόνηση σχεδίου με τίτλο: «Ανάδειξη – αξιοποίηση & προστασία παραλίμνιας περιοχής φράγματος Πείρου – Παραπείρου», που χρηματοδοτείται με 24.800 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα γίνει η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης (υφιστάμενες δημόσιες υποδομές υπηρεσίες, ιδιωτικές επενδύσεις, οικιστική ανάπτυξη) , θα προταθούν στρατηγικές για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μελέτης, θα εκπονηθεί σχέδιο μάρκετινγκ για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και θα αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Σε συνέχεια του διαγωνισμού ιδεών με τίτλο  «Μελέτη Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης της Περιοχής του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου (Τεχνητή Λίμνη Αστερίου)» που προκήρυξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον Μάρτιο του 2018, την κατάθεση Πρότασης – Ιδέας, και με δεδομένη την ουσιαστική ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Ερυμάνθου θεωρεί απολύτως αναγκαία τη σύνταξη ενός Σχεδίου – Οδικού Χάρτη, το οποίο θα αναλύει και θα παρουσιάζει με λεπτομέρεια όλες τις δυνατότητες και πρακτικές αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος.

Διαβάστε επίσης