Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής και click inside

 

 

Ημέρα αποφάσεων είναι η σημερινή καθώς η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αφού εξετάσει την πορεία της πανδημίας, αναμένεται να καταλήξει στην εισήγησή της η οποία και θα δοθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Με δεδομένο πως οι αποφάσεις για το πολυπόθητο Πάσχα στο χωριό από μεγάλη μερίδα πολιτών είναι ακόμη νωρίς για να ληφθούν, οι επιστήμονες αυτή την εβδομάδα αρκούνται στη συζήτηση περί «διορθωτικών» κινήσεων οι οποίες αφορούν στο μείγμα του lockdown όπως αυτό ισχύει σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, η βάση της σημερινής συζήτησης είναι η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, την πλήρη λειτουργία των κέντρων αισθητικής
και την κατάργηση του click inside. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα χθεσινά «μαθηματικά» της πανδημίας με τον αριθμό των διασωληνωμένων και τους θανάτους δεν περνούν απαρατήρητα από επιστήμονες και κυβέρνηση. Τονίζεται ωστόσο, από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, όπως πληροφορείται το protothema.gr, πως η εικόνα αυτή αφορά «στην κατάσταση στην χώρα πριν από 15 με 20 ημέρες, όταν και συζητούσαμε πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος».

Έτσι, με γνώμονα τον προσεκτικό βηματισμό προκειμένου να διασφαλιστεί πως ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει φαίνεται πως οι επιστήμονες θα δώσουν το «ΟΚ» μόνο σε δύο από τις τρεις προτάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η λειτουργία του λιανεμπορίου σε πρώτη φάση έχει δοκιμαστεί με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως δεν συμβάλλει σημαντικά στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει ο απαραίτητος χώρος να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα πάντα με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας. Αντίστοιχα σοβαρά εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί η λειτουργία των κέντρων αισθητικής τα οποία ήδη λειτουργούν αλλά μόνο για περιποίηση των άκρων μιας και σε καμία περίπτωση από το κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλουν να συμβάλλουν στην δημιουργία κλίματος αθέμιτου ανταγωνισμού μιας και υπάρχουν γιατροί που επωφελούνται από αυτό το «κενό».

Διστακτικοί φαίνεται πως είναι πάντως οι επιστήμονες όσον αφορά στην κατάργηση του click inside. Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης να μίλησε για προσπάθεια να μπορέσει το μέτρο να αρθεί ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα χάρις στην χρήση των self tests, οι λοιμωξιολόγοι πάντως φαίνεται πως κρίνουν πως είναι νωρίς ακόμα για μία τέτοια απόφαση. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, πάντως, δεν θα αργήσει να ληφθεί αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πριν την Μεγάλη Εβδομάδα φαίνεται πως θα μπορούμε να επισκεπτόμαστε τα καταστήματα του λιανεμπορίου δίχως να υπάρχει η προϋπόθεση του ραντεβού.

Τέλος, ένα ακόμα «μέτωπο» στο οποίο καλούνται να λάβουν αποφάσεις οι ειδικοί είναι τα φροντιστήρια, η λειτουργία των οποίων αποτελεί αίτημα τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και του Παιδείας. Πρόκειται για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας στα σχολικά μαθήματα. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί εκτός από την πίεση της ίδιας της αγοράς υπάρχει και αυτή της ίδιας της κοινότητας της εκπαίδευσης καθώς τα φροντιστήρια αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα για πολλούς μαθητές ενόψει Πανελλαδικών αποφάσεων, κάτι που φέρνει το… «πράσινο φως» πιο κοντά.

Διχογνωμία επιστημόνων για το Πάσχα στο χωριό

Την ίδια ώρα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητήσουν οι ειδικοί το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Όπως και οι ίδιοι διευκρινίζουν, τότε θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει σταθερή πτώση.

Οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα:

- Σε εκείνους που θεωρούν ότι μόνο κακό δεν θα κάνει η μετακίνηση στην εξοχή, θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό και,

- Εκείνους που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.

Υπάρχουν ενστάσεις, αφού από την πλευρά των επιστημόνων, φοβούνται μαζική φυγή σε χωριά και μικρότερες πόλεις που θα επιφέρει «ανακατάταξη» του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αποτελεί «τιτάνιο» έργο να πρέπει να ελεγχθεί κάθε αυτοκίνητο που θα περάσει από τα διόδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ταλαιπωρίας για τους οδηγούς.

Πάντως, σημαντικό ρόλο παίζουν τα self tests τα οποία, εάν και εφόσον επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, θα αποτελέσουν το... «διαβατήριο» εξόδου από τις πόλεις. Στο σημείο αυτό λοιπόν, η κυβέρνηση καταρτίζει την πρόταση που θα καταθέσει, εν καιρώ, στους επιστήμονες για το πώς οι πολίτες θα μπορούν να «εκδράμουν» για το Πάσχα.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει είναι πολλές, ωστόσο αυτή που κερδίζει έδαφος θέλει τους πολίτες που θα φεύγουν από την πόλη να πρέπει να έχουν διενεργήσει self test εντός 24ώρου το οποίο και θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Στο ίδιο πλαίσιο και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που τους έχει χορηγηθεί μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

https://www.protothema.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ