Ένας πυροσβέστης νεκρός και δύο τραυματίες σε πυρκαγιά στην Αγ. Πετρούπολη

Κατέστρεψε ιστορικό εργοστάσιο

Ένας πυροσβέστης έχασε την ζωή του και δύο τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια κατάσβεσης μιας τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε σε ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια της Αγίας Πετρούπολης, που το καθιστούν ένα εμβληματικό κτίριο της πρώην ρωσικής αυτοκρατορικής πρωτεύουσας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, «κατά την διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, δύο πυροσβέστες τραυματίσθηκαν και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, και ένας έχασε τη ζωή του».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τον πυροσβέστη είχε χαθεί η επαφή κατά την διάρκεια της κατάσβεσης, ενώ στην συνέχεια εντοπίσθηκαν άλλοι δύο πυροσβέστες οι οποίοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα που καλύπτουν το 40-50% του σώματός τους.

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στις 12.35 ώρα Μόσχας, εκδηλώθηκε αρχικά σ’ ένα χώρο 200 τ.μ. και εξαπλώθηκε στην συνέχεια σε μια έκταση 4.000 τ.μ., θεωρείται από τις πλέον μεγάλες και πολύπλοκες ως προς την αντιμετώπισή της.

Δύο ώρες μετά την έναρξή της, το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι σε όλη την επιφάνεια του κτιρίου φλέγονται τέσσερεις όροφοι, ενώ η οροφή κατέρρευσε.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν 300 πυροσβέστες και 69 πυροσβεστικά οχήματα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Ка-32.

Πρόκειται για την δεύτερη πυρκαγιά που σημειώνεται στο κτίριο μέσα σε διάστημα τριών χρόνων. Η πρώτη σημειώθηκε το 2018 κατά την διάρκεια εργασιών ανακαίνισης.

Το βιομηχανικό συγκρότημα στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας για την πόλη της Αγίας Πετρούπολης. Ανεγέρθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και σήμερα σε μέρος του συγκροτήματος λειτουργεί εμπορικό κέντρο.

Το εργοστάσιο Nefskaya manufactura βρίσκεται στο ίδιο σημείο που λειτουργούσε το εργοστάσιο μάλλινων υφασμάτων που είχε δημιουργήσει το 1841 ο Βρετανός έμπορος Τζέιμς Θόρντον. Το 1918 το εργοστάσιο εθνικοποιήθηκε και έκλεισε. Άρχισε να λειτουργεί το 1921, ενώ αργότερα μετονομάσθηκε σε «Κόκκινος υφαντουργός». Το 1992 πήρε την ονομασία Nefskaya manufactura, παράγοντας μάλλινα υφάσματα, μη υφασμένα υφάσματα και τεχνητά νήματα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ