Σταϊκούρας: Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η αξία τραπεζικών μετοχών κατά 80% και τολμά να μιλά για δημόσιο συμφέρον

 

 

Τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως την περίοδο 2015-2019 η αξία των τραπεζικών μετοχών που κατείχε το Δημόσιο εξαϋλώθηκε, οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν από μια «αχρείαστη» ανακεφαλαιοποίηση και τα capital controls «γονάτισαν» την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Σταικούρας, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και απαντώντας στην κριτική που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς και για ενδεχόμενη ζημιά του δημοσίου συμφέροντος υπογράμμισε «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με ανερμάτιστους χειρισμούς οδήγησε σε μείωση των τραπεζικών κατά 50 δισ. ευρώ. Η χρηματοπιστωτική ποιότητα μειώθηκε με αύξηση κόκκινων δανείων. Η αξία μετοχών του Δημοσίου κατέρρευσε κατά 80 %. Επεστράφησαν τα 11 δισ. ευρώ από το Δημόσιο στο ΤΧΣ. Η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος γινόταν αποκλειστικά από τον έκτακτο μηχανισμό. Και τολμάτε στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάτε για προστασία δημοσίου συμφέροντος;».

Πρόσθεσε ότι το 2014 οι εκθέσεις της ΕΚΤ κατέγραφαν πως η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών ήταν ενισχυμένη για να συμπληρώσει «αυτό αντιστράφηκε πλήρως το 2015. Στην αντίστοιχη άσκηση διαπιστώθηκε κεφαλαιακό έλλειμμα για όλες τις συστημικές τράπεζες. Και μιλάτε εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ για προάσπιση συμφέροντος».

Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε πως «η αξία μετοχών από 3,71 δισ. ευρώ το 2014 συρρικνώθηκε στα 641 εκατ ευρώ στο τέλος του 2015 και σε 354 εκατ ευρώ τον Ιούνιο του 2019».

Αναφορικά με την διαχείριση των κόκκινων δανείων, ο υπουργός υπενθύμισε ότι παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περι αντιμετώπισης του εκρηκτικού προβλήματος εως το τέλος του 2015 μέσω της 3ης ανακεφαλαιοποίσης, τελικά το καλοκαίρι του 2019 το ζήτημα παρέμεινε άλυτο.

Ο ίδιος ενημέρωσε τους βουλευτές για το πλέγμα μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των ληξιπρόθεσμων δανείων και για την επέκταση του προγράμματος Ηρακλής. Τόνισε δε ότι σύμφωνα με τον «προγραμματισμό – δεν λαμβάνουμε υπόψη επιπτώσεις πανδημίας – εως το τέλος 2022 οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων. Κάποιες και νωρίτερα. Και οι 4 τράπεζες ανακοίνωσαν πιο επιθετικές στρατηγικές μείωσης κόκκινων δανείων. Επί της ουσίας σε 2,5 έτη της διακυβέρνησης μας θα έχει επιτευχτεί μια από μεγαλύτερες συστημικές μειώσεις κόκκινων δανείων που έχει καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία».

Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς είπε «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον με θετικές προοπτικές και προκλήσεις η Πειραιώς επιδιώκει ταχεία αποκλιμάκωση κόκκινων δανείων και επιχειρηματικό μετασχηματισμό. Σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση από μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Γιατί είναι αναγκαία; Με στοιχεία Δεκεμβρίου 2020 η τράπεζα είχε 45% δείκτη κόκκινων δανείων. Γίνεται κατανοητό ότι όταν η μεγαλύτερη τράπεζα έχει κόκκινο το μισό χαρτοφυλάκιο υπάρχει πρόβλημα. Ταυτόχρονα να μην ξεχνάμε ότι με το ισχύον πλαίσιο το εποπτικό κόστος είναι υψηλό και αυξανόμενο ενώ η μείωση κόκκινων δανείων είναι πρακτικά απαραίτητη για να μετέχουμε ως χώρα στα βήματα τραπεζικής ενοποίησης της ΕΕ. Το πρόγραμμα Ηρακλής ξεμπλόκαρε τις τιτλοποιήσεις δανείων, εντούτοις οι τράπεζες επωμίζονται σημαντικό κόστος . Το συνολικό κόστος Πειραιώς από πωλήσεις δανείων εντός του 2021 θα αφαιρέσει περίπου 6,5 μονάδες από τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Χωρίς κεφαλαιακή ενίσχυση είτε η Τράπεζα δεν θα μπορούσε να εξυγιάνει τον ισολογισμό της είτε θα έριχνε το δείκτη φερεγγυότητας κατω από το όριο. Υπάρχει εναλλακτική; Η απάντηση είναι αρνητική» .

«Στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, επί ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα στη Γενική της Συνέλευση, στις 15 Νοεμβρίου 2015, αποφασίσθηκε, ρητώς, «η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων», προς το σκοπό «της μεγιστοποίησης της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην άντληση κεφαλαίων». Αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε, και για να προσέχετε καλύτερα, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τις ανακοινώσεις σας» ανέφερε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, σχεδιάζεται να προβλεφθεί προνομιακή κατανομή νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους, με προτιμησιακή διαχείριση».

https://www.protothema.gr/

Διαβάστε επίσης