Το μήνυμα του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

"Tιμούμε εκείνους που με ανείπωτες θυσίες απελευθέρωσαν τη χώρα μας από τον οθωμανικό ζυγό'

Στο μήνυμα του για την 25η Μαρτίου ο Διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Τάσος Σταυρογιαννόπουλος αναφέρει:

Αγαπητά μας παιδιά, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς,

Ο σημερινός πανηγυρικός εορτασμός της 25ης Μαρτίου στα σχολεία μας αποτελεί κορυφαία εκδήλωση τιμής προς τον επαναστατικό αγώνα του 1821, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Σήμερα, τιμούμε εκείνους που με ανείπωτες θυσίες απελευθέρωσαν τη χώρα μας από τον οθωμανικό ζυγό, εκείνους που πυροδότησαν τη συνείδηση του έθνους ενάντια στην τυραννία και στην καταπίεση, εκείνους που κυριολεκτικά μέσα από τη στάχτη συγκρότησαν ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος.

Ο αγώνας της ελληνικής ανεξαρτησίας αποτελεί γεγονός εξέχουσας σημασίας, που συνέβαλε στην αλλαγή πορείας της ελληνικής κοινωνίας και οδήγησε σε φιλελεύθερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι μεγάλες πολιτικές και πολιτιστικές κληρονομιές του αγώνα προσδιόρισαν το προϊόν της ρήξης των φιλελεύθερων ιδεών με τις παραδόσεις και πρακτικές της οθωμανικής αυτοκρατορίας.  

Η σημερινή επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας ανασύρει στη μνήμη μας το ηθικό χρέος μας σε αυτούς που έχυσαν ποταμούς αίματος για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, ενισχύει την εθνική συνοχή και ομοψυχία του λαού μας και τονώνει το υψηλό μας φρόνημα και τον πατριωτισμό μας. 

Ο συνεορτασμός δε της επετείου της ελληνικής επανάστασης με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου τονίζει τον άρρηκτο δεσμό ελληνισμού και χριστιανισμού. Ο Ρήγας Φεραίος βροντοφώνησε: «Ελάτε μ’ ένα ζήλο σε τούτο τον καιρό, να κάμωμεν τον όρκο επάνω στο Σταυρό». Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στην προκήρυξή του έλεγε: «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της νεότερης Ελλάδος, θεωρούσε την ελληνορθόδοξη παράδοση ως εγγύηση για την πορεία του ελληνικού έθνους. 

Ο περιορισμός των εορταστικών εκδηλώσεων και των παρελάσεων λόγω της φονικής πανδημίας και της απειλής της δημόσιας υγείας, δεν πρέπει να κάμπτει την εθνική μας υπερηφάνεια, την ιστορική μας μνήμη, και την εθνική μας ανάταση. Τα διδάγματα από την ελληνική επανάσταση, 200 χρόνια μετά τη κήρυξή της, είναι επίκαιρα και οικουμενικής αξίας και σημασίας. Ελευθερία, ανεξαρτησία, ενότητα, δικαιοσύνη, ομόνοια θεμελιώνουν στέρεα το οικοδόμημα και συνθέτουν τη γνήσια υφή της δημοκρατίας.

 Μόνο όταν είμαστε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ», όπως είπε ο Μακρυγιάννης, μπορούμε να χαράξουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία. Ας περπατήσουμε στα χνάρια αυτού του αγνού αγωνιστή: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάξομεν και όλοι μαζί. Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκιάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί».

Η εδραίωση της δημοκρατίας, η ποιότητα της υγείας, η μεταρρύθμιση της παιδείας, το υγιές περιβάλλον, η ισότιμη κοινωνία είναι προκλήσεις για τις οποίες οφείλουμε να αγωνιζόμαστε διαρκώς. Το “χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Χρόνια Πολλά Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης