Γερμανία : Δυσαρεστημένο το 65% των πολιτών από τη διαχείριση της πανδημίας

Ένα χρόνο μετά τα πρώτα μέτρα κατά του κοροναϊού, σχεδόν το 65% των Γερμανών πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο με τη διαχείριση της κρίσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ικανοποιημένο δηλώνει το 29%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το 34% δήλωσε ότι είναι «πολύ δυσαρεστημένο» και ένα άλλο 31% «κάπως δυσαρεστημένο» με τις κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού. Αντιθέτως, μόνο το 4% είναι «πολύ ικανοποιημένο», ενώ το 26% δηλώνει «κάπως ικανοποιημένο» και το 5% δεν απαντά.

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, βαθμολογείται ακόμα χειρότερα από την κυβέρνηση. Μόνο το 24% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο με τη δουλειά του, ενώ το 69% δηλώνει δυσαρεστημένο.

Η αποδοχή των περιοριστικών μέτρων, όπως το κλείσιμο καταστημάτων, εστιατορίων και σχολείων, ήταν ακόμα πολύ υψηλή στο πρώτο κύμα του κοροναϊού. Σε μια έρευνα του YouGov τον Απρίλιο του 2020, το 67% δήλωσε ότι ήταν μάλλον ή πολύ ικανοποιημένο με τη διαχείριση κρίσεων από την κυβέρνηση.

Στην αρχή του δεύτερου κύματος, τον Οκτώβριο του 2020, η αποδοχή ήταν ακόμα 57%, στις αρχές Φεβρουαρίου 50% και στην τελευταία έρευνα στο τέλος Φεβρουαρίου μόνο 48%. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η αποδοχή των κυβερνητικών μέτρων μειώθηκε και πάλι σημαντικά.

Σήμερα, μόνο το 30% των ερωτηθέντων αξιολογούν τη διαχείριση κρίσεων από την κυβέρνηση μάλλον ή πολύ θετικά. Η δυσαρέσκεια κυριαρχεί πλέον μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Η δυσαρέσκεια είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ανέρχεται στο 86%, της Αριστεράς (Die Linke) ανέρχεται στο 76% και του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) στο 73%. Ακολουθούν  οι ψηφοφόροι του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) με ποσοστό δυσαρέσκειας 63%, των Πρασίνων (62%) και των αδελφών συντηρητικών κομμάτων, του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) κόμματος στο 51%.

Διαβάστε επίσης