Το ΜΕΡΑ25 για την μεταφορά του τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου

Ανακοίνωση της οργάνωσης βάσης του ΜέΡΑ25 Αιγιάλειας σχετικά με την πιθανή μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου στην Πάτρα:

Η οργάνωση βάσης του ΜέΡΑ25 Αιγιάλειας χαιρετίζει τη συστράτευση των τοπικών φορέων ενάντια στην πιθανή μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου στην Πάτρα. Η αδιαπραγμάτευτη προσφορά χώρου για επιπλέον τμήματα από την πλευρά του Δήμου, αλλά και η αναγνωρισμένη ποιότητα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας έχουν τονιστεί από όλους. Αντίθετα, τα οφέλη από τη μεταφορά είναι αμφιλεγόμενα και σίγουρα δεν έχουν ως κίνητρο την πραγματική βελτίωση των σπουδών των φοιτητών. Δεν θα αποδεχόμασταν ποτέ ενέργεια του Υπουργείου που θα υπονόμευε την ποιότητα ζωής και σπουδών των φοιτητών ή την ποιότητα ζωής όσων εργάζονται στο Τμήμα. Θέλουμε να τονίσουμε ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις έχουν ως κίνητρα κοντόφθαλμες πολιτικές επιλογές, σχετικές με την οικονομία και την καλύτερη αστυνόμευση.

Αξίζει να τονιστεί ότι το σύνολο των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου, έχουν υποστεί τα τελευταία 10 χρόνια τις τρομακτικές συνέπειες της πολιτικής της υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας, η οποία έχει επιβληθεί με τις ευλογίες των δανειστών και με την οποία έχουν ταυτιστεί απόλυτα όλες οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις, καθώς και τα κόμματα του ευρύτερου μνημονιακού τόξου. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Τμήμα ως αποτέλεσμα της ελλιπούς χρηματοδήτησης είναι η έλλειψη προσωπικού, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο πρόγραμμα σπουδών. Επιζητούμε την παραμονή του Τμήματος στο Αίγιο, καθώς και την αναβάθμισή του.

Είναι αναγκαία η δημιουργία φοιτητικών εστιών και η παροχή δωρεάν και ποιοτικής σίτισης στους φοιτητές, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Βασική προϋπόθεση της αναβάθμισης είναι η ουσιαστική ενίσχυση του Τμήματος από το Κράτος, ώστε και οι καθηγητές που εργάζονται εκεί να διευκολυνθούν στην τέλεση του πολύτιμου έργου τους. Από την ενίσχυση αυτή δεν πρέπει να εξαιρεθεί κανένα τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς η υποχρηματοδότηση αποτελεί την πρωταρχική αιτία των προβλημάτων όλων τους. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταθέσει τα προβλήματα που οφείλονται στις περικοπές της δημόσιας παιδείας σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η υποτιθέμενη παρουσία γενικευμένη ανομίας στα πανεπιστήμια, έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει τους πολίτες σχετικά με τα αληθινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέσω αυτού του αποπροσανατολισμού, η κυβέρνηση ευελπιστούσε να δημιουργήσει ένα άλλοθι για την επιβολή της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια.

Η βελτίωση του επιπέδου της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν απαιτεί αστυνόμευση και καταστολή, όπως θεωρεί ευθαρσώς η κυβέρνηση. Αυτό που απαιτεί είναι ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας που έχει συνολικά ρημάξει την παιδεία στην πατρίδα μας τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτή η ανατροπή είναι που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου και του ευρύτερου τομέα της ελληνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης