Σε εξέλιξη είναι η «Μήδεια», που αποδείχτηκε, μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα.
Η «Μήδεια» κινείται πλέον, νότια και πλήττει την Κρήτη, αφού σάρωσε την Ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια, προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων, καθώς και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τις μετακινήσεις.
Το πρωί, ισχυρός παγετός επικρατεί σε μεγάλο μέρος της χώρας και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι διανύουμε το νέο τρίτο χτύπημα της κακοκαιρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας σήμερα θα επικρατήσει ολικός παγετός.
Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου η ελάχιστη θερμοκρασία που αναμένεται το πρωί θα πέσει κάτω από μηδέν βαθμούς Κελσίου καθώς και οι ελάχιστες θερμοκρασίες για επιλεγμένες πόλεις της χώρας. Είναι εντυπωσιακό ότι στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε σημαντικό μέρος της νησιωτικής θα σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες.
Πού θα χιονίσει
Σύμφωνα με το meteo.gr, προβλέπονται χιονοπτώσεις σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη έως το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2021. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Άνεμοι έως 8 μποφόρ στα Δωδεκάνησα με σταδιακή εξασθένηση.
Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική, στην Εύβοια και στην Κρήτη ενώ χιονόνερο ή βροχή αναμένεται κατά τόπους σε παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Πιθανότητα για χιονόνερο ή χιόνι υπάρχει και για τις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και μετά το πρωί θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια, όμως από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -15 έως 0, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -8 έως 5, στην Ήπειρο από -6 έως 10, στην Ανατολική Στερεά από -6 έως 6, στη Δυτική Στερεά από -3 έως 8, στην Ανατολική Πελοπόννησο από -2 έως 7, στη Δυτική Πελοπόννησο από -2 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 10, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από -2 έως 5, στις Κυκλάδες από 1 έως 5, στα Δωδεκάνησα από 2 έως 10 και στην Κρήτη από 2 έως 9 βαθμούς.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ.
Στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις έως το πρωί, ενώ από το μεσημέρι κι έπειτα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.
Η χειρότερη κακοκαιρία
Ο μετεωρολόγος του Μega, Γιάννης Καλλιάνος, μίλησε για ανατροφοδότηση των ανέμων από το Αιγαίο που έφεραν χιονοπτώσεις στην Εύβοια και την Αττική.
Πρόβλημα θα έχει και η Κρήτη τις επόμενες ώρες με σφοδρότατες χιονοπτώσεις. Η κατάσταση θα είναι άσχημη και συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο η «Μήδεια» είναι από τους ιστορικότερους χιονιάδες που έπληξαν την Αττική τα τελευταία 35 χρόνια.
Στις 9 Μαρτίου του 1987, είχαμε χιόνι ύψους 15 πόντων στην Αθήνα.
Το ίδιο με εκείνον στις 4-6 Γενάρη του 2002.
Στις 12-13 Φλεβάρη του 2004 επίσης σφοδρότατος χιονιάς με 15 πόντους χιόνι, ενώ το διήμερο 17-18 Φεβρουαρίου του 2008 το χιόνι έφτασε τους 25 πόντους.